Κίνδυνος από spam για δάνεια

Οι ειδικοί της Kaspersky Lab εξηγούν τους κινδύνους που προέρχονται από προσφορές για δάνεια μέσω spam μηνυμάτων.


Οι ειδικοί προειδοποιούν για το τι μπορεί να συμβεί αν οι χρήστες απαντήσουν σε τέτοιου είδους μηνύματα, ενώ παρέχουν και κάποιες χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή της διαδικτυακής απάτης από αδίστακτους «ψηφιακούς δανειστές».


Spam

για δάνεια: Ακριβά και επικίνδυνα
Κάποια μικρά γραφεία και ιδιώτες δανειστές χρημάτων, μη μπορώντας να ανταγωνιστούν τις εκστρατείες marketing μεγάλων τραπεζών, καταφεύγουν συχνά στην ηλεκτρονική αλληλογραφία. Αρκετά συχνά, αυτά τα μηνύματα χρησιμεύουν ως «μανδύας» για αδίστακτους «οργανισμούς», οι υπηρεσίες των οποίων αποδεικνύονται πολύ ακριβότερες απ’ ό,τι διαφημίζεται.


Τυπική απάτη στο διαδίκτυο αποτελούν και τα πιστωτικά spam. Προκειμένου να συλλέξουν πληροφορίες για το θύμα, προσφέρουν τη βοήθειά τους στη λήψη δανείου και ζητούν είτε κωδικούς πρόσβασης σε online τραπεζικά συστήματα, είτε τον τριψήφιο κωδικό επαλήθευσης κάρτας (CVV), ή στοιχεία διαβατηρίου ή επικοινωνίας του χρήστη. Οι πληροφορίες αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν, για παράδειγμα, για τη σύνταξη πλαστών εγγράφων.


Τα βασικά εργαλεία των απατεώνων «δανειστών»:
1. Phishing –Προσπάθειες υποκλοπής των οικονομικών στοιχείων του χρήστη, μέσω πλαστών ιστοσελίδων και απομιμήσεων επίσημων εγγράφων και αιτήσεων από γνωστές τράπεζες.
2. Κακόβουλα συνημμένα αρχεία που μιμούνται έντυπα αίτησης δανείου ή εγκεκριμένες συμβάσεις πίστωσης.


Απαντήσατε σε ένα μήνυμα spam; Δείτε το inbox σας να γεμίζει με ακόμη περισσότερο spam!
Η απάντηση σε ένα spam email, ακόμα και αν γίνει χωρίς καμία πρόθεση να χρησιμοποιηθούν οι υπηρεσίες που προσφέρονται στη «διαφήμιση», δηλώνει στους spammers ότι η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου πράγματι υπάρχει και χρησιμοποιείται ενεργά (μερικοί spammers στέλνουν μηνύματα σε τυχαίες διευθύνσεις). Ως εκ τούτου, ο αριθμός των «διαφημιστικών» μηνυμάτων που αποστέλλονται στο εκτεθειμένο email, θα αυξηθούν σημαντικά.


«Βλέπουμε απατεώνες να χρησιμοποιούν όλα τα πιθανά κόλπα για να παραπλανήσουν τους χρήστες. Ορισμένοι αποστολείς παρουσιάζουν τους εαυτούς τους ως φιλανθρωπικές ή χριστιανικές οργανώσεις που βοηθούν αυτούς που έχουν ανάγκη. Τέτοια μηνύματα ενδέχεται να περιέχουν αποσπάσματα από τη Βίβλο για να μοιάζουν πιο πειστικά. Άλλοι θέλουν να προσελκύσουν πιθανούς πελάτες υποσχόμενοι μεγάλα χρηματικά ποσά (μερικές φορές μέχρι και αρκετά εκατομμύρια σε μετρητά), τα οποία μπορούν να τους δοθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα (από μερικές ώρες έως μερικές ημέρες), χωρίς καμία δέσμευση ή εγγύηση ή δήλωση εισοδήματος και με ελάχιστο αριθμό εγγράφων», σχολιάζει η Maria Vergelis, Spam Analyst της Kaspersky Lab. «Να θυμάστε ότι κάθε προσπάθεια για να ανοίξετε μια συνημμένη «σύμβαση» μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση του συστήματος και στην απώλεια δεδομένων που είναι αποθηκευμένα στο σκληρό δίσκο», συμπλήρωσε.


Οι συμβουλές των ειδικών
· Μην εισάγετε τα προσωπικά σας στοιχεία σε αμφιλεγόμενες ιστοσελίδες
· Μη συμπληρώνετε HTML φόρμες που προέρχονται από άγνωστους αποστολείς, ειδικά αν ο υπολογιστής σας δεν προστατεύεται από ένα πρόγραμμα antivirus που μπορεί να εντοπίσει έγκαιρα και να μπλοκάρει κακόβουλα links
· Μη δίνετε ποτέ τα προσωπικά σας δεδομένα σε τρίτους και μην ανταλλάσσετε αλληλογραφία για οικονομικά θέματα με άγνωστους «δανειστές»
· Μην «τρέχετε» εκτελέσιμα αρχεία ή μην ανοίγετε συνημμένα, ειδικά αρχεία και έγγραφα από άγνωστους αποστολείς (σε ακραίες περιπτώσεις, κάντε το μόνο αφού το πρόγραμμα antivirus που διαθέτετε έχει κρίνει ότι ένα αρχείο είναι ασφαλές).


Η πλήρης έκδοση της έκθεσης για τους spammers «δανειστές”, είναι διαθέσιμη στο securelist.com.


Keywords
Τυχαία Θέματα