Με αγαπάς; Απόδειξη το WiFi!

Έρευνα του MIT δείχνει ότι το WiFi μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την παρακολούθηση της αναπνοής μας έως και την αναγνώριση της συναισθηματικής μας κατάστασης.

Γράφει η Αφροδίτη Ντάικου.

Ο δρομολογητής WiFi του σπιτιού σας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση της αναπνοής και των καρδιακών σας παλμών. Με τεχνολογία ραντάρ μπορεί να βλέπει μέσα από τοίχους και να ανιχνεύει την κίνηση.Οι

επιστήμονες του MIT ανέπτυξαν την τεχνολογία η οποία μπορεί να δει μέσα από τοίχους, να ανιχνεύει καρδιακούς παλμούς  αλλά και να αναγνωρίζει τα ανθρώπινα συναισθήματα.

Όταν ο Fadel Adib ήταν παιδί ονειρευόταν να έχει υπερδυνάμεις όπως οι ακτίνες (X-ray vision) του Σούπερμαν.  Ως ενήλικας πραγματοποίησε το όνειρό του αναπτύσσοντας μια πρωτοποριακή μέθοδο χρήσης των σημάτων του κλασικού δρομολογητή WiFi βλέποντας μέσα από στερεά σώματα όπως οι τοίχοι.

Σύμφωνα με τον Adib: «Μπορείς  να δεις το κεφάλι των ανθρώπων, το θώρακα, τα χέρια και τα πόδια,  μπορείς ακόμη και να μετρήσεις τους παλμούς της καρδιάς και τα συναισθήματα των ανθρώπων χρησιμοποιώντας αυτά τα ασύρματα σήματα». Ο Adib πιστεύει ότι αυτή η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια τεράστια γκάμα εφαρμογών από τον τομέα της ιατρικής φροντίδας μέχρι και σε έρευνα της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Το μυστικό πίσω από αυτή την τεχνολογία είναι κάτι αρκετά οικείο- είναι τα ραδιοκύματα. «Τα ραδιοκύματα μας επιτρέπουν να δούμε το αόρατο» αναφέρει ο Adib, βοηθός καθηγητή στο MIT Media Lab. Ο δρομολογητής WiFi του σπιτιού σας στέλνει και λαμβάνει μια συνεχή ροή ραδιοκυμάτων προκειμένου να συνδεθεί με smartphones, με το τάμπλετ ή το λάπτοπ. Ο Adib την αξιοποιεί με τρόπο που ταιριάζει σε μια άλλη τεχνολογία όπου το αόρατο μπορεί να ειπωθεί με γυμνό μάτι- το ραντάρ.

«Ένα μικρό μέρος του σήματος διαπερνά τον τοίχο, αντανακλάται στο ανθρώπινο  σώμα και τότε επιστρέφει»

Πριν μερικά  χρόνια οι επιστήμονες του MIT προσπαθούσαν να καταλάβουν πώς να αυξήσουν την ταχύτητα των σημάτων του WiFi όταν παρατήρησαν κάτι περίεργο. Κάθε λίγο και λιγάκι ο ρυθμός των δεδομένων πήγαινε πάνω κάτω με αποτέλεσμα οι επιστήμονες να έχουν κακό σήμα και διερευνώντας λιγάκι περισσότερο το πρόβλημα άρχισαν να αντιλαμβάνονται ότι το πρόβλημα δημιουργείτο όταν κάποιος περπατούσε στην άλλη πλευρά του τοίχου. Δεν χρειάστηκε πολύς καιρός μέχρι ο Adib και οι συνεργάτες του να αντιληφθούν ότι μπορούσαν να μετατρέψουν το πρόβλημα σε μια πρωτοποριακή τεχνολογική μέθοδο. Η πρώτη τους πρόκληση ήταν να καταφέρουν  να απομονώσουν την πληροφορία από το ανθρώπινο αδύναμο σώμα και να τη διαχωρίσουν από τις πολύ πιο έντονες αντανακλάσεις του τοίχου και των άλλων αντικειμένων στο περιβάλλον.

«Είναι σχεδόν το ίδιο με το να κοιτάς τον ήλιο και την ίδια στιγμή να προσπαθείς να δεις ένα αεροπλάνο στον ουρανό. Ο ήλιος θα σε τυφλώσει»

Η λύση ήταν να διαβιβάσουν δύο σήματα με αντίθετα χαρακτηριστικά έτσι ώστε όταν αυτά τα σήματα  αντανακλούν ένα σταθερό αντικείμενο  όπως ο τοίχος, ακυρώνουν το ένα το άλλο ενώ τα κινούμενα στοιχεία όπως ο άνθρωπος δεν αντανακλώνταν με τον ίδιο τρόπο. Έτσι μπόρεσαν να εντοπίζουν τον άνθρωπο και στη συνέχεια την κίνηση του θώρακα κατά την αναπνοή ή ακόμη και τους παλμούς της καρδιάς. Πολύ πιο εντυπωσιακό είναι πως μπόρεσαν να συλλέξουν τα  ανθρώπινα συναισθήματα, αναγνωρίζοντας αν κάποιος είναι χαρούμενος, λυπημένος, ενθουσιασμένος ή θυμωμένος. Τα ανθρώπινα συναισθήματα κωδικοποιούνται, οι διαφοροποιήσεις ανάμεσα σε κάθε παλμό και του παλμού που ακολουθεί καταγράφονται- αυτό το ελάχιστο κλάσμα δευτερολέπτου καταγράφεται ανάμεσα στους καρδιακούς μας παλμούς. Εάν οι επιστήμονες είναι ικανοί να τα πιάσουν αυτά τότε μπορούν να συλλέξουν και τα ανθρώπινα συναισθήματα.

Εκατομμύρια πιθανές εφαρμογές και τεράστιο ρίσκο για την ιδιωτική ζωή

Η σύγχρονη αυτή τεχνολογία χρησιμοποιείται ήδη σε πρότυπα νοσοκομεία των ΗΠΑ για να εντοπίζει την εξέλιξη της νόσου του Πάρκινσον και της πολλαπλής σκλήρυνσης σε ασθενείς, θα μπορούσε ακόμη να χρησιμοποιηθεί και ως μόνιτορ μωρού καταγράφοντας όχι μόνο ήχο ή εικόνες αλλά και τα ζωτικά του όργανα. Επίσης θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και προς όφελος των ηλικιωμένων εντοπίζοντας τις κινήσεις τους και ειδοποιώντας τους φροντιστές τους αν κι εφόσον εκείνοι πέσουν. Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως οι επιστήμονες ήδη δρομολογούν antivirus για την προστασία από κακόβουλους χρήστες.

Πηγή: AllAboutHealth.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα