Μεγάλο ενδιαφέρον στο συνέδριο της CEPIS

Σε μια κρίσιμη εποχή συνεκλήθη στην Αθήνα το Συμβούλιο των Ευρωπαίων “γκουρού” της Πληροφορικής.

Με βασικό άξονα το πώς η Πληροφορική θα αποτελέσει την κινητήριο δύναμη για την Ελλάδα και την Ευρώπη στην ανάπτυξη της οικονομίας και την κατοπολέμηση της νεανικής ανεργίας οι 33 πρόεδροι τoυ Συμβουλίου των Ενώσεων Επαγγελματιών Πληροφορικών της Ε.Ε (CEPIS) αφού εκτίμησαν τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της Τεχνολογίας και ειδικότερα στο χώρο της παιδείας,

δεσμεύτηκαν να αναλάβουν πρωτοβουλίες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για την Πληροφορική.

«Με την Τεχνολογία, διαμορφώνεται ένα νέο πλαίσιο για το μέλλον της εργασίας» είπε ο πρόεδρος της CEPIS κ. Β. Νικολαΐδης τονίζοντας ότι «στις επόμενες δεκαετίες οι μισές θέσεις εργασίας θα έχουν διαφορετικά δεδομένα, όπως τα γνωρίζουμε». Χαρακτηρίζοντας κοσμογονικές τις αλλαγές που θα επέλθουν, ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι:

Η ανθρωπότητα θα αλλάξει περισσότερο τα επόμενα 20 χρόνια από ό,τι άλλαξε τα προηγούμενα 300 χρόνια. Θα ζήσουμε την 4η Βιομηχανική Επανάσταση με τα νέα κυβερνοσυστήματαΗ τεχνολογία θα δίνει λύση σε κάθε πρόβλημα. Θα έχουμε επιτεύγματα όπως η ηλεκτρομαγνητική ακοή, η τηλεσκοπική όραση, ο έλεγχος της απώλειας μνήμης και η ενίσχυσή της.Το μέλλον είναι ήδη εδώ.

Στο πλαίσιο των εργασιών της συνόδου των Ευρωπαίων προέδρων των Ενώσεων Επαγγελματιών Πληροφορικής παρουσιάστηκαν και σημαντικές ομιλίες από ειδικούς που καθορίζουν, ο καθένας στον τομέα του, το βηματισμό των εξελίξεων παγκοσμίως.

Ο Leonhard Gerd (futurologist) παγκοσμίου φήμης μελετητής της εξέλιξης του τεχνολογικού πολιτισμού αναφέρθηκε σε αυτά που πρόκειται να συμβούν, δίνοντας μας την εικόνα του – όχι και τόσο μακρινού- 2020. Οπως σημείωσε:

Οδεύουμε σε μία νέα πραγματικότητα. H ζεύξη ανθρώπων και υπολογιστών ήρθε η στιγμή να γίνει πραγματικότηταΣε 10 χρόνια θα χουμε εμφυτεύματα στον εγκέφαλό μας συνδεδεμένα με δίκτυα υπολογιστών.Ο ρόλος της Τεχνητής Νοημοσύνης θα είναι σημαντικόςOι κινητές συσκευές θα αποτελούν πλέον τον…εξωτερικό μας εγκέφαλοΈνας υπολογιστής θα περιέχει σε λίγα χρόνια τη γνώση 6 δισ ανθρώπωνΗ Silicon Valley θα είναι το «Κέντρο Ελέγχου της Ανθρωπότητας»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ISACA κ. Χρ. Δημητριάδης, καθηγητής Εφαρμογών και ο γενικός διευθυντής Matt Loeb αναφέρθηκαν στις προκλήσεις του μέλλοντος επισημαίνοντας ότι «τα θέματα της κυβερνοασφάλειας πρέπει να είναι προτεραιότητα». «Χρειάζεται αυξημένη διαφάνεια” είπε ο κ. Δημητριάδης, ενώ ο κ. Loeb παρατήρησε ότι: Καινούργιες τεχνολογίες θα απαντήσουν στα παγκόσμια προβλήματα και θα δημιουργήσουν νέες δυνατότητες, αλλά και νέους κινδύνους που θα είναι δύσκολο να προβλέψουμε».

Ο Tom Raftery, περιβαλλοντολόγος αναφέρθηκε στη σημερινή κατάσταση του πλανήτη και στο μέλλον της Πληροφορικής λέγοντας πως πρέπει το αποτυπωμά της να είναι φιλικό προς το περιβάλλον. Σε αυτό το πλαίσιο είπε ότι οι ανανεώσιμες πηγές και η αποθήκευση δεδομένων θα αλλάξει το χαρακτήρα της Τεχνολογίας και ο κλάδος της Πληροφορικής οφείλει να βρει τον τρόπο να δουλέψει βάσει των νέων δεδομένων.

Επίσης, παρουσιάστηκε η πρωτοβουλία του κ. Βύρωνα Νικολαΐδη για τη δημιουργία 500 χιλιάδων θέσεων εργασίας στην Ελλάδα μέσα στην επόμενη δεκαετία. Οι Ευρωπαίοι προέδροι Πληροφορικών εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για την υιοθέτηση της πρότασης αυτής, με την εκπόνηση ανάλογης μελέτης στις χώρες τους

Τέλος, το γενικό συμβούλιο (CEPIS), έπειτα από γενναία εισήγηση του προέδρου Βύρωνα Νικολαΐδη, προέβη σε σημαντικές αλλαγές στον κανονισμό και στον τρόπο λειτουργίας της CEPIS δίνοντας την αναγκαία ώθηση που χρειάζεται για να ανταπαξέλθει στα νέα δεδομένα στο χώρο της Πληροφορικής και της Τεχνολογίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα