Μελέτη της Deutsche Bank για την ανάπτυξη

Μειώνονται τα κονδύλια για έρευνα και ανάπτυξη, παρόλο που η Ελλάδα έχει αναλάβει τη δέσμευση στα πλαίσια της πολιτικής «Ευρώπη 2020» να τα τετραπλασιάσει.


Η Ελλάδα θα έπρεπε να αυξήσει τις ακαθάριστες εγχώριες δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη από 1,3 δισ. ευρώ το 2011 σε 4,9 δισ. ευρώ (σε τρέχουσες τιμές) μέχρι το 2020. Λόγω του αρνητικού οικονομικού κλίματος και του γεγονότος ότι η ύφεση είναι χειρότερη από το αναμενόμενο,

αναπόφευκτα επηρεάζεται η επίτευξη του στόχου. Οι επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα υποχωρούν, ενώ και η μείωση των δημοσίων δαπανών επηρεάζει την ικανότητα του Δημοσίου να χορήγει χρηματοδότηση για έρευνα και ανάπτυξη. Έτσι, ο στόχος της πραγματοποίησης τεχνολογικών επενδύσεων ίσων προς το 2% του ΑΕΠ έως το 2020 είναι υπερβολικά φιλόδοξος και εξετάζεται ήδη η αναθεώρησή του, ώστε να ανταποκρίνεται περισσότερο στις τρέχουσες τάσεις και στις οικονομικές προοπτικές.


Με βάση σχετική πρόσφατη μελέτη της Deutsche Bank σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Goethe της Φρανκφούρτης για τις τρόπους επίτευξης οικονομικής ανάπτυξης στις τρεις χώρες, προτείνονται εκτός από τις δομικές μεταρρυθμίσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις, την απλοποίηση διαδικασιών και τη μείωση της γραφειοκρατίας και δεδομένου ότι οι εν λόγω χώρες δεν μπορούν να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα τους μέσω εξωτερικής υποτίμησης, να δοθεί βαρύτητα στις επενδύσεις στην καινοτομία και την τεχνολογία και στην παροχή κινήτρων για την ίδρυση εταιρειών υψηλής τεχνολογίας.


Η μελέτη λαμβάνει ως βάση, ότι η καινοτομία, η υψηλή τεχνολογία, η έρευνα και η εκπαίδευση, αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την αύξηση της παραγωγικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας μιας οικονομίας. Με βάση τη μελέτη, η καινοτομία μπορεί να αποτελέσει τη βάση για σταδιακή οικονομική ανάπτυξη στις εν λόγω χώρες, παρότι έχουν διαφορετική αφετηρία. Επιτυχημένα παραδείγματα οικονομιών, που αναπτύχθηκαν βασιζόμενες στην τεχνολογική καινοτομία είναι η Ταιβάν, το Ισραήλ, η ίδια η Ιρλανδία εν μέρει, αλλά εν μέρει και η Ανατολική Γερμανία, αφού ενσωματώθηκε και ενοποιήθηκε με τη Δυτική Γερμανία. Ωστόσο επισημαίνεται, ότι η επένδυση στην καινοτομία θα πρέπει να είναι μια μακροχρόνια στρατηγική, η οποία δεν μπορεί να φέρει άμεσα αποτελέσματα, ωστόσο μπορεί να δημιουργήσει θετικό επιχειρηματικό και επενδυτικό κλίμα και να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών και των επενδυτών, η οποία είναι απολύτως απαραίτητη για την επανεκκίνηση των συγκεκριμένων οικονομιών.


Η μελέτη αναφερόμενη συνοπτικά στις αιτίες, για τις οποίες η κάθε μια από τις τρεις χώρες βρίσκεται σε οικονομική κρίση και σε πρόγραμμα οικονομικής στήριξης αναφέρει τα εξής:


Ελλάδα
Η Ελλάδα κυρίως λόγω τους υψηλού δημόσιου χρέους και της ανάπτυξης της οικονομίας της τα προηγούμενη έτη, βασισμένη κατά βάση στην κατανάλωση και όχι στην παραγωγή, χωρίς ωστόσο να εκμεταλ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μελέτη, Deutsche Bank,meleti, Deutsche Bank