Ο τεχνολογικός μετασχηματισμός της ασφαλιστικής αγοράς

Ριζικές αλλαγές στα μοντέλα ασφάλισης στα επόμενα πέντε χρόνια σύμφωνα με έρευνα της SAP και της Ovum.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της SAP, σε συνεργασία με την εταιρία Ovum και με θέμα «Ο τεχνολογικός μετασχηματισμός της ασφαλιστικής αγοράς παγκοσμίως» οι πάροχοι ασφαλιστικών υπηρεσιών, προκειμένου να παραμείνουν ανταγωνιστικοί, θα πρέπει να συμβάλουν στη διαχείριση του ρίσκου των πελάτων τους προληπτικά μέσα από λύσεις «insurance-as-a-service» με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

Η ασφαλιστική

αγορά εισέρχεται σε μια νέα εποχή, η οποία χαρακτηρίζεται από νέα προϊόντα, υπηρεσίες, και απαιτήσεις από την πλευρά των καταναλωτών. Καθώς βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περιόδο καθοδηγούμενη από τις νέες τεχνολογίες, σημαντικές αλλαγές αναμένονται στα επιχειρηματικά μοντέλα. Οι αλλαγές αυτές θα οδηγήσουν τους παρόχους ασφαλιστικών υπηρεσιών στη διάθεση λύσεων βασισμένων και σε άλλα δεδομένα πέραν της τιμής. Οι πάρχοι ασφαλιστικών υπηρεσιών θα πρέπει να αποκτήσουν ενεργή συμμετοχή στις ζωές των πελατών τους, παίζοντας τον ρόλο ενός risk manager και παρέχοντας προϊόντα και υπηρεσίες βασισμένες σε εξατομικευμένες ανάγκες και προτιμήσεις.

Σύμφωνα με την έρευνα, η αλλαγή αυτή θα πραγματοποιηθεί τα επόμενα 5 έως 10 χρόνια λόγω τριών σημαντικών παραγόντων: του ψηφιακού μετασχηματισμού, του cloud και του Internet of Things (IoT). Οι παράγοντες αυτοί θα επιτρέψουν τους πάροχους ασφαλιστικών υπηρεσιών:

Να συγκεντρώσουν και αξιοποιήσουν τον τεράστιο όγκο δεδομένων που παράγουν οι ψηφιακές τεχνολογίες με στόχο να μπορούν να προβλέπουν πιθανούς κινδύνους με μεγαλύτερη ακρίβεια. Αξιοποιώντας αυτές τις πληροφορίες, οι πάροχοι μπορούν να γίνουν ένας αξιόπιστος σύμβουλος για τους πελάτες τους, που θα τους ειδοποιεί εγκαίρως για πιθανούς κινδύνους.Nα αντικαταστήσουν δυσκίνητα μοντέλα παροχής υπηρεσιών IT με αρχιτεκτονικές cloud οι οποίες είναι ταχύτερες και πολύ πιο ευέλικτες. Οι πάροχοι θα μπορούν να ανταποκρίνονται γρήγορα στα αιτήματα των πελατών τους, αξιοποιώντας χαρακτηριστικά και λειτουργίες σε σχεδόν πραγματικό χρόνο.Να ενσωματώσουν την τεχνολογία ΙοΤ, για παράδειγμα, ενσωματωμένους αισθητήρες, τηλεματική, οικιακούς αυτοματισμούς προκειμένου να προσφέρουν στους αντισυμβαλλόμενους την αυτονομία να δημιουργούν τις δικές τους, προσαρμοσμένες πολιτικές βάσει των κινδύνων που παρουσιάζουν. Για παράδειγμα, η πριμοδότηση για τις ασφάλειες αυτοκινήτων μπορεί να διαφέρει -όταν το αυτοκίνητο κινείται οι πριμοδοτήσεις αυξάνονται και αντίστοιχα μειώνονται όταν το αυτόκινητο είναι σταθμευμένο.

«Προκειμένου να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που παρέχουν αυτές οι τεχνολογίες, οι πάρχοι θα πρέπει να τις αντιμετωπίσουν σαν βασικό μέρος της επιχειρηματικής τους στρατηγικής» πρόσθεσε ο Charles Juniper, principal insurance analyst, financial services technology Ovum Research. «O ψηφιακός μετασχηματισμός, το cloud και το IoT, όλα παίζουν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία μιας εμπειρίας που προσφέρει προστιθέμενη αξία στους καταναλωτές. Αυτή η προστιθέμενη αξία είναι που θα κάνει και τους παρόχους ασφαλιστικών υπηρεσιών έναν πιο ενεργό και πολύτιμο συνεργάτη στην ζωή των πελάτων τους, ενώ θα τους βοηθήσει και να ανταγωνιστούν νέους συμμετέχοντες στην αγορά».

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις προοπτικές του ψηφιακού μετασχηματισμού για τη SAP μπορίτε να βρείτε στο «Πώς οι ασφαλιστές μπορούν να προετοιμαστούν για την Ψηφιακή Επανάσταση.»

Keywords
Τυχαία Θέματα