Οι Βρετανοί ξεχνούν το κινητό στο ταξί

Περισσότερα από 190.000 κινητά τηλέφωνα ξεχνιούνται σε ταξί στη Μεγάλη Βρετανία, σύμφωνα με έρευνα της ESET.


Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η ESET, περισσότερες από 190.000 κινητές συσκευές ξεχνιούνται ετησίως στο πίσω

κάθισμα των ταξί στο Λονδίνο, γεγονός που επισημαίνει ακόμη περισσότερο την ανάγκη οι χρήστες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με το back-up, την κρυπτογράφηση και τη χρήση κωδικών στα κινητά τους, προκειμένου να διαφυλάσσουν τα ευαίσθητα δεδομένα τους από κλοπή, παραβίαση και λανθασμένη χρήση.


Στο Λονδίνο κυκλοφορούν περίπου 24.000 ταξί και, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, κάθε οδηγός βρίσκει ετησίως κατά μέσο όρο 8 συσκευές ξεχασμένες στο πίσω κάθισμα, γεγονός που σημαίνει ότι συνολικά τα χαμένα κινητά μπορεί να φτάνουν τα 520 καθημερινά και τα 190.000 ετησίως. Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι οι μισές από τις συσκευές αυτές δεν διαθέτουν κωδικό ασφαλείας, με αποτέλεσμα να είναι στη διάθεση όποιου τις βρίσκει.


Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο Mark James, security specialist της ESET, δήλωσε: «Σήμερα χρησιμοποιούμε τα κινητά τηλέφωνα για πολλά πράγματα, από το να πραγματοποιήσουμε τραπεζικές συναλλαγές ή να συνδεθούμε με τα εταιρικά emails μας, οπότε δεν θέλουμε να πέσουν σε λάθος χέρια. Η έρευνά μας αποδεικνύει ότι παρόλη τη δημοσιότητα που έχει λάβει στις μέρες μας το ηλεκτρονικό έγκλημα από τα μέσα ενημέρωσης, οι καταναλωτές δεν πιστεύουν ότι μπορεί να αποτελέσουν στόχο και οι ίδιοι, γεγονός που μπορεί να χαρακτηριστεί αφελές και λανθασμένο. Οι κυβερνοεγκληματίες γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα κινητά περιέχουν ευαίσθητες πληροφορίες και θα το εκμεταλλευθούν. Οι χρήστες θα πρέπει τουλάχιστον να διαθέτουν κωδικούς προστασίας της συσκευής σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής της, ωστόσο το σωστότερο θα ήταν να χρησιμοποιούν κρυπτογράφηση και μία λειτουργία απομακρυσμένης διαγραφής δεδομένων».


Ανάμεσα στα ξεχασμένα πράγματα, οι οδηγοί ταξί ανέφεραν επίσης την εύρεση του χαρτοφύλακα μεγάλου στελέχους του ΝΑΤΟ, μια φουσκωτή μπανάνα θαλάσσης, ένα σκύλο, 400 σακουλάκια με καραμέλες, ένα ζευγάρι μασέλες και μετοχές και ομόλογα αξίας 100.000 λιρών Αγγλίας. Στην ερώτηση τι κάνουν μόλις βρίσκουν τα αντικείμενα αυτά, το 61% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι περιμένει τηλέφωνο του ιδιοκτήτη, το 25% ότι τα παραδίδει στην αστυνομία και το 14% ότι επικοινωνεί με τον ιδιοκτήτη. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και άλλα ευρήματα, όπως ότι το 68% των οδηγών δήλωσε ότι δεν θα περιεργαζόταν το κινητό ακόμη κι αν ήταν ξεκλείδωτο, το 99% ότι δεν θα μπορούσε να ξεκλειδώσει το κινητό αν το έβρισκε κλειδωμένο, και το 24% ότι ακόμη κι αν δεν μπορούσαν οι ίδιοι να το ξεκλειδώσουν, είναι σίγουροι ότι τα παιδιά/ ανήψια τους θα μπορούσαν.


«Παρόλο που η έρευνα μας αποδεικνύει πόσο έντιμοι είναι οι οδηγοί ταξί, δυστυχώς δεν σημαίνει ότι όποιος βρει μία συσκευή θα πράξει ανάλογα. Φαντάζομαι ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων που θα βρουν μία συσκευή θα επιχειρήσουν να βρουν αν υπάρχει οτιδήποτε ενδιαφέρον ή πολύτιμο. Για το λόγο αυτό, ο καθένας θα πρέπει να αναρωτηθεί αν θα εκτεθεί προσωπικά ή επαγγελματικά λόγω των δεδομένων που περιέχονται στη συσκευή του, σε περίπτωση που αυτή πέσει σε λάθος χέρια, και, αν η απάντηση είναι καταφατική, τότε η ασφάλεια του κινητού του θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα» σημειώνει ο James.


Keywords
Τυχαία Θέματα