Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης 2020: Streaming αντί για ζάπινγκ

Το 1996 η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών όρισε την 21η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης. Από την πρώτη της εμφάνιση, η τηλεόραση ήταν, είναι και θα είναι σε μια κατάσταση μόνιμης εξέλιξης και πλέον έχει περάσει στη φάση της έξυπνης ψηφιακής συσκευής.

Μεταβαλλόμενοι καιροί

Όταν οι πρώτες τηλεοπτικές εικόνες εμφανίστηκαν στις οθόνες στα τέλη του 19ου αιώνα, κανείς δεν ήξερε ακόμη πόσο γρήγορα θα εξαπλωνόταν η τηλεόραση και πως θα εξελιχθεί τόσο το περιεχόμενο, όσο και η

τεχνολογία γύρω της. Σήμερα, μπορούμε πολύ εύκολα να «φέρουμε» όλο τον κόσμο στο σαλόνι μας με το πάτημα ενός κουμπιού και μάλιστα σε ανάλυση εικόνας 4K και με ήχο surround, κάτι που τότε κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί. Ωστόσο, ένα μεγάλο άλμα επιτεύχθηκε στις 22 Αυγούστου 1931, όταν ο Manfred vonArdenne παρουσίασε την πρώτη πλήρως ηλεκτρονική τηλεόραση που μεταδόθηκε από ραδιοκύματα στην έκθεση ραδιοφώνου του Βερολίνου.

Αρκετά χρόνια αργότερα, το 1960, άρχισαν να λειτουργούν οι πρώτες τηλεοράσεις στην Ελλάδα με κάποιες πειραματικές εκπομπές που δεν μονιμοποιήθηκαν, ενώ ξεκίνησε να εκπέμπει τακτικά από τις 23 Φεβρουαρίου 1966, από έναν δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό και από δεύτερο σταθμό που λειτούργησε από τις ένοπλες δυνάμεις. Μεταξύ 1967-1974 παγιώθηκε η δομή του προγράμματος με μείγμα ψυχαγωγίας και ενημέρωσης, η οποία εκείνο το χρονικό διάστημα ήταν υπό κρατικό έλεγχο, ο οποίος διατηρήθηκε μεν και στη μεταπολίτευση, οπότε η ενημέρωση ήταν περισσότερο ελεύθερη, αλλά όχι πάντα αντικειμενική. Το 1989, ενώ ήδη είχαν αρχίσει να εκπέμπουν ιδιωτικοί ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί, δόθηκαν και οι πρώτες άδειες για τη λειτουργία ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, οι οποίοι σταδιακά επικράτησαν σε τηλεθέαση και επιρροή και επιδόθηκαν σε έντονο ανταγωνισμό στον ενημερωτικό και ψυχαγωγικό τομέα. Το τηλεοπτικό τοπίο, έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια με τη χορήγηση από το κράτος, μόνιμων αδειών λειτουργίας.

Μεγαλύτερη, λεπτότερη, ελαφρότερη, εξυπνότερη

Ακόμα και τα μεγέθη και τα σχήματα των σημερινών τηλεοράσεων θα ήταν κάποτε εξίσου αδιανόητα με τη δημοτικότητά τους. Μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ‘90, μια τηλεόραση ζύγιζε περίπου 50 κιλά και είχε οθόνη με διαγώνιο στις 31,5 ίντσες. Το 1999, η πρώτη επίπεδη τηλεόραση κυκλοφόρησε στην αγορά με τιμές που άγγιζαν μια περιουσία. Δύο χρόνια αργότερα, οι πρώτες LCD τηλεοράσεις κυκλοφόρησαν και οι τιμές για τις μεγαλύτερες διαστάσεις έπεσαν ραγδαία μέσα στα επόμενα χρόνια. Οι Smart TV με σύνδεση στο Internetεμφανίστηκαν για πρώτη φορά περίπου το 2010 και το περιεχόμενο του streaming μπορούσε να προβληθεί σε μεγαλύτερη οθόνη. Έτσι, κάτι που στην αρχή έμοιαζε καινοτόμο και παράλληλα ασήμαντο, κατάφερε να φέρει την επανάσταση. Οι έντυποι οδηγοί με το εκάστοτε τηλεοπτικό πρόγραμμα, επίσης μεσουρανούσε από το 1990 μέχρι και το 2010. Αυτό πλέον δεν συμβαίνει, καθώς το πρόγραμμα της τηλεόρασης υπάρχει online και μάλιστα ο κάθε τηλεοπτικός σταθμός στο site του παρέχει όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για τα προγράμματα που προβάλει αλλά και επιπλέον υλικό που ενδιαφέρει τους τηλεθεατές. Το ίδιο περιεχόμενο της τηλεόρασης είναι διαθέσιμο και on demand, οποιαδήποτε στιγμή το θέλει ο θεατής. Πλέον κανείς δεν χάνει την αγαπημένη του ταινία ή σειρά απλά άργησε να ανοίξει την τηλεόραση.

Ο νέος τρόπος να παρακολουθείς τηλεόραση

Τα πλεονεκτήματα της διαδικτυακής ροής δεν σταματούν μόνο στην ευελιξία. Για παράδειγμα, οι επιλογές που προσφέρονται είναι επίσης πολύ εκτεταμένες. Οι online βιβλιοθήκες ταινιών, σειρών και ντοκιμαντέρ που προσφέρονται από τις υπηρεσίες streaming είναι γεμάτες για όλα τα ενδιαφέροντα. Ταυτόχρονα έχουμε πρόσβαση σε κλασικό σινεμά και νέες επιτυχίες. Οι πλατφόρμες streaming παράγουν και δικό τους περιεχόμενο, πιο «πρωτότυπο» και πιο «επιτυχημένο» από ποτέ.

Χωρίς την ανάγκη αναζήτησης και εισαγωγής οποιονδήποτε DVD ή δίσκων Blu–Ray, το περιεχόμενο είναι άμεσα έτοιμο για αναπαραγωγή και σε πολλές περιπτώσεις σε ανάλυση 4K, με μεγάλη ποικιλία διαφορετικών γλωσσών για αναπαραγωγή ήχου και υπότιτλους, ώστε να μπορεί κανείς να διαβάσει τον διάλογο ενώ ακούει το αρχικό soundtrack μιας ξένης ταινίας. Ανάλογα με τη συσκευή αναπαραγωγής ή την Smart TV που χρησιμοποιείται, η λειτουργία της μπορεί επίσης να απλοποιηθεί με τη χρήση ενός ψηφιακού βοηθού που δέχεται φωνητικές εντολές. Με τέτοια ευκολία, είναι σχεδόν αδύνατο η παραδοσιακή τηλεόραση ή μια κλασσική προσωπική συλλογή ταινιών να ανταγωνιστούν την τηλεόραση του 21ου αιώνα.

Παρόλα αυτά, η επανάσταση του home cinema φέρνει μαζί της νέες προκλήσεις, ειδικά για το οικιακό δίκτυο. Για να μπορέσετε να απολαύσετε τα αγαπημένα σας blockbusters ταινιών στην ποιότητα ήχου και εικόνας που τους αξίζει, πρέπει και οι αντίστοιχες τερματικές συσκευές να έχουν την καλύτερη δυνατή σύνδεση στο διαδίκτυο. Αυτό ενισχύεται ακόμη περισσότερο εάν ένα νοικοκυριό έχει πολλά streams που εκτελούνται παράλληλα. Για παράδειγμα, οι γονείς μπορεί να παρακολουθούν ένα ντοκιμαντέρ για τη φύση στο σαλόνι, ενώ τα παιδιά βρίσκονται στο δωμάτιό τους, παρακολουθώντας τα τελευταία επεισόδια της αγαπημένης τους σειράς ή υποστηρίζοντας την αγαπημένη τους ομάδα ποδοσφαίρου την ημέρα του αγώνα. Σε αυτή την περίπτωση, πολλά οικιακά δίκτυα εξαντλούνται γρήγορα, ειδικά εάν ένας παλαιότερος router λειτουργεί ως το μοναδικό σημείο πρόσβασης στο WiFi.

Ισχυρό δίκτυο για «δυνατή» ψυχαγωγία

Μόνο ένας μικρός αριθμός νοικοκυριών έχει την πολυτέλεια των κατασκευαστικά ενσωματωμένων καλωδίων δικτύου ή πολλαπλών σημείων πρόσβασης WiFi. Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς η ανακαίνιση είναι ακριβή και πολύ λίγοι από εμάς θέλουμε να έχουμε ακόμα περισσότερες τεχνικές συσκευές στο σπίτι μας. Ευτυχώς, τα υψηλής απόδοσης οικιακά δίκτυα μπορούν να εγκατασταθούν με τρόπο που τα καθιστά σχεδόν αόρατα, για παράδειγμα, με τις λύσεις της devolo. Η Γερμανική εταιρεία που εδρεύει στο Άαχεν βγάζει κόκκινη κάρτα στο αδύναμο WiFi και από το 2002, αναλαμβάνοντας το έργο της βελτίωσης των οικιακών δικτύων με τρόπο απλό, γρήγορο και πάνω από όλα ασφαλές.

Αυτό γίνεται εφικτό από μικρούς προσαρμογείς που μετατρέπουν οποιαδήποτε πρίζα σε σημείο πρόσβασης σε ένα δίκτυο υψηλής ταχύτητας. Εσείς επιλέγετε ανάμεσα σε ενσύρματο Internet ή ένα υπερσύγχρονο Mesh WiFi. Το πλεονέκτημα της αρθρωτής προσέγγισης είναι ότι οι προσαρμογείς φέρνουν πρόσβαση στο Internetαπευθείας στο μέρος που απαιτείται, χωρίς να τραβούν την προσοχή μέσα στο χώρο. Αυτό τους καθιστά ιδανικούς «σύμμαχους» για έναν υπερσύγχρονο οικιακό κινηματογράφο. Επειδή το ισχυρό οικιακό δίκτυο είναι όσο αναγκαίο όσο και το ποπ κορν σε μία βραδιά ταινιών!

Περισσότερες πληροφορίες για το πώς μπορείτε να έχετε ένα τέλειο οικιακό δίκτυο, επισκεφθείτε το www.devolo.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα