Συμμετοχή του Προέδρου της ΕΕΤΤ, Καθηγητή Κ. Μασσέλου στο ITU Digital World 2021

Στο ITU Digital World 2021 συμμετείχε ο Πρόεδρος της ΕΕΤΤ, Καθηγητής Κωνσταντίνος Μασσέλος, με ομιλία του σε ενότητα υπό τον τίτλο «Wired, wireless, worldwide: what’s next for networks?».

Η συζήτηση, στην οποία συμμετείχαν κορυφαία στελέχη του κλάδου των τηλεπικοινωνιών από διάφορες χώρες, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 1η Σεπτεμβρίου 2021 και επικεντρώθηκε στη μεγάλη πρόκληση της συνδεσιμότητας και τις τάσεις στον τομέα των τηλεπικοινωνιακών

δικτύων.

Στην τοποθέτησή του, ο Πρόεδρος της ΕΕΤΤ επισήμανε πως η απαίτηση για υψηλής ποιότητας, χαμηλού κόστους συνδεσιμότητα επιβάλει την ανάγκη υβριδικών λύσεων που θα συνδυάζουν και θα αξιοποιούν διαφορετικές τεχνολογίες. «Η τεχνολογία Fiber to the Premises (FTTP) που προσφέρει υψηλή ταχύτητα, κλιμακούμενη απόδοση, αξιοπιστία και χαμηλή κατανάλωση ενέργειας φαίνεται να προσφέρεται ως ενδεδειγμένη λύση για πυκνοκατοικημένες περιοχές. Οι  τεχνολογίες Σταθερής Ασύρματης Πρόσβασης (Fixed Wireless Access, FWA) στο πλαίσιο του 5G ή του μη-αδειοδοτούμενου φάσματος των 60GHz, αποτελούν μία ενδιαφέρουσα εναλλακτική, η οποία παρέχει μεγάλες ταχύτητες, συγκρίσιμες με εκείνες των οπτικών ινών, σε συνδυασμό με ευκολότερη ανάπτυξη δικτύου που προσφέρεται για ημιαστικές και αγροτικές περιοχές. Τα δορυφορικά ευρυζωνικά δίκτυα, περιλαμβανομένων εκείνων που παρέχονται από δορυφόρους χαμηλής τροχιάς, προσφέροντας μικρές καθυστερήσεις, αποτελούν μια ακόμα ενδιαφέρουσα επιλογή. Μπορεί τα δίκτυα πρόσβασης που υποστηρίζονται από δορυφόρους χαμηλής τροχιάς (LEO) επί του παρόντος να εστιάζουν κυρίως σε αραιοκατοικημένες περιοχές, αλλά με τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα αυτό, αναμένονται περισσότερες δυνατότητες χρήσης στο μέλλον».

Αναφορικά με τις σύγχρονες τάσεις στον τομέα των δικτύων τηλεπικοινωνιών, ο κ. Μασσέλος στάθηκε στις νέες τάσεις του “Software Defined Networking” και του “Hardware Software-ization” οι οποίες βασίζονται στην τεχνολογία του Cloud. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, «αφήνουμε γρήγορα πίσω μας τις μέρες του εξειδικευμένου hardware, καθώς ακόμα και οι πιο παραδοσιακές και θεμελιώδεις λειτουργίες των δικτύων τηλεπικοινωνιών μετακινούνται σε τυπικούς servers, προσδίδοντας στη σχετική υποδομή μια πιο αφηρημένη και εικονική μορφή. Οι εξελίξεις στο πεδίο του Software Defined Networking (SDN) και του Network Functions Visualization (NFV), μειώνουν τα κόστη και απλοποιούν την αρχική εγκατάσταση και λειτουργία των σύγχρονων τηλεπικοινωνιακών υποδομών, η οποία αποτελούσε το πλέον σημαντικό εμπόδιο εισόδου στην αγορά».

Ο Πρόεδρος της ΕΕΤΤ αναφέρθηκε επίσης στα επόμενα βήματα ανάπτυξης του 5G και τις τεχνολογικές προοπτικές για το 6G, σημειώνοντας πως «το 5G έχει πολλές ακόμα δυνατότητες ανάπτυξης (όπως για παράδειγμα η αξιοποίηση των υψηλότερων συχνοτήτων) πριν επιτευχθεί η πλήρης αξιοποίησή του. Θα συνεχίσει να εξελίσσεται προς το 5.5G. Αυτό θα αυξήσει τις ταχύτητες από τα 10 Gbps στα 20 Gbps, με την μεγάλης αξιοπιστίας χαμηλή καθυστέρηση να προσεγγίζει ακόμα και τα 5ms με 99,999% διαθεσιμότητα. Παράλληλα, η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης (AI) στα δίκτυα 5G θα επιτρέψει τη μετάβαση από το διαδίκτυο των πάντων που έχουμε σήμερα στο έξυπνο διαδίκτυο των πάντων».

Σχετικά με το 6G, ο κ. Μασσέλος σημείωσε πως «η εξέλιξη του 5G θα κινηθεί παράλληλα με τις ερευνητικές προσπάθειες για την επόμενη γενιά ασύρματων επικοινωνιών, δηλαδή το 6G. Όπως συνέβη με το 5G, το ζητούμενο στο 6G θα είναι η αύξηση της ταχύτητας, της κάλυψης και του όγκου των δεδομένων». Στην καταληκτική του τοποθέτηση, ο Πρόεδρος της ΕΕΤΤ ανέφερε πως «για να μπούμε στην τροχιά του 6G θα πρέπει να αναπτύξουμε αποτελεσματική στρατηγική που θα εστιάζει στην ανάπτυξη ανθρώπινων πόρων και πνευματικής ιδιοκτησίας υψηλής ποιότητας (σε συνεργασία με την ακαδημαϊκή κοινότητα) στους κλάδους των τηλεπικοινωνιών, της μικροηλεκτρονικής, της φωτονικής και του λογισμικού. Παράλληλα, το ρυθμιστικό πλαίσιο θα πρέπει να προσαρμοστεί με τρόπο που θα υποστηρίζει την καινοτομία και θα δημιουργεί επιχειρηματικές ευκαιρίες». 

Keywords
Τυχαία Θέματα