Συσχέτιση βιωσιμότητας-συνδεσιμότητας

Η έκθεση του ConsumerLab της Ericsson εξετάζει την ικανοποίηση της ζωής στην πόλη με βάση το περιβάλλον και την κοινωνική δικτύωση.


Από τα αποτελέσματα προέκυψε ότι οι άνθρωποι στις μεγαλουπόλεις είναι περισσότερο ικανοποιημένοι από την κάλυψη δικτύου κινητής τηλεφωνίας -4ο υψηλότερο ποσοστό στη κατάταξη- μαζί με τη παροχή νερού και τη διαθεσιμότητα κοινωνικών χώρων, από καφετέριες μέχρι εγκαταστάσεις ψυχαγωγίας. Από την άλλη πλευρά, η ατμοσφαιρική μόλυνση και η έλλειψη χώρων στάθμευσης είναι οι

δύο σημαντικότερες πηγές δυσαρέσκειας.


«Η αστικοποίηση είναι μια παγκόσμια τάση. Ο πληθυσμός των πόλεων αυξάνεται κατά 7.500 άτομα ανά ώρα, και οι άνθρωποι αρχίζουν να βιώνουν άγχος λόγω υπερπληθυσμού. Από την άλλη βλέπουμε πώς οι πολίτες χρησιμοποιούν τον Τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών ως μέσο για να ξεπεράσουν αυτά τα εμπόδια και να βιώσουν την καλύτερη δυνατή εμπειρία της ζωής στην πόλη», δήλωσε ο Michael Björn, Επικεφαλής Έρευνας του Ericsson ConsumerLab.


Μερικά από τα σημαντικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η ζωή στην πόλη είναι η πρόσβαση σε εστιατόρια, καφετέριες, εγκαταστάσεις ψυχαγωγίας και καταστήματα. Οι άνθρωποι στις πόλεις είναι περισσότερο δραστήριοι κοινωνικά, και ο κοινωνικός τους κύκλος έχει μεγαλύτερα περιθώρια εξέλιξης σε σχέση με ανθρώπους που δεν ζουν σε πόλεις.
Η πολυκοσμία και η κίνηση φαίνεται να αποτελούν τις ‘πληγές’ της καθημερινής ζωής στην πόλη. Η έρευνα έδειξε ότι ο μέσος χρόνος που δαπανάται στη κυκλοφορία στις 13 αυτές πόλεις ήταν δύο ώρες και είκοσι λεπτά την ημέρα. Ο κ. Björn δήλωσε: «Οι άνθρωποι είναι πιο χαλαροί, όταν ξέρουν πόσο χρόνο θα ξοδέψουν στις μετακινήσεις τους, καθώς αυτό τους επιτρέπει να χρησιμοποιούν το χρόνο τους πιο αποτελεσματικά. Τα Smartphones γίνονται ολοένα και περισσότερο πολύτιμο εργαλείο για την καθημερινή μετακίνηση», πρόσθεσε ο κ. Björn.


Και κατέληξε: «Γνωρίζοντας τους τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι επιλέγουν να μετακινηθούν μας βοηθά να προσδιορίσουμε ποιες υπηρεσίες είναι πιο ευεργετικές. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που μετακινούνται με το ποδήλατο θα επωφεληθούν από πληροφορίες, όπως για διαθέσιμους ποδηλατοδρόμους. Όσοι χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, θα επωφεληθούν από την real time ενημέρωση των διαδρομών. Επιπλέον, για όσους οδηγούν, ένα GPS travel planner με πρόσβαση σε real time δεδομένα για την κίνηση στους δρόμους θα εξοικονομήσει αρκετό χρόνο στους οδηγούς».


Η έρευνα παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της παρουσίας της Ericsson στο New Cities Summit στο Παρίσι. #newcitiessummit.


Keywords
Τυχαία Θέματα