Συζήτηση για τις κεραίες κινητής

Ημερίδα με θέμα τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας πρότεινε, κατά τη διάρκεια του πρόσφατου Περιφερειακού Συμβουλίου, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός.


Αφορμή στάθηκε ο έντονος προβληματισμός των μελών του Συμβουλίου για τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που κατατίθενται για γνωμοδότηση από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στο Σώμα και αφορούν στην εγκατάσταση κεραιών και σταθμών βάσης. Θετική ήταν η ανταπόκριση της πλειοψηφίας των μελών του Συμβουλίου στην παραπάνω πρόταση.


Ο κ. Γιάννης Σγουρός τόνισε, μεταξύ άλλων: «Μέσα από το σημερινό

προβληματισμό μας ανοίγουμε ένα τεράστιο θέμα, το οποίο θα πρέπει να αναλύσουμε χωρίς να χρονοτριβούμε. Εμείς ως Περιφέρεια Αττικής απλώς γνωμοδοτούμε για τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Δεν εκδίδουμε τις άδειες εγκατάστασης. Το θέμα απασχολεί όλους και κυρίως τους πολίτες. Αφορά στην υγεία μας, στην υγεία των παιδιών μας. Για το λόγο αυτό προτείνω η Περιφέρεια Αττικής να υλοποιήσει σχετική ημερίδα με τη συμμετοχή όλων όσοι εμπλέκονται στο θέμα, όπως είναι οι εκπρόσωποι των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, το αρμόδιο Υπουργείο, οι φορείς και οι Αρχές που πραγματοποιούν τους ελέγχους και εκδίδουν τις άδειες».


Από τη δική του την πλευρά, ο κ. Κ. Διάκος, από την «Αττική Οικολογική Απάντηση», κατήγγειλε ότι το νομοθετικό πλαίσιο είναι χαλαρό και αυτό έχει ως συνέπεια οι εταιρείες να τοποθετούν όπου επιθυμούν τις κεραίες τους. Συμφώνησε με την πρόταση της διοργάνωσης ημερίδας για το θέμα από την Περιφέρεια Αττικής, ενώ παράλληλα πρόσθεσε ότι η Περιφέρεια πρέπει να προμηθευτεί ένα αξιόπιστο σύστημα ελέγχου των νομίμων ορίων των κεραιών, ώστε οι πολίτες να μην καταλήγουν σε πιστοποιημένους ιδιώτες, όπου το κόστος είναι υπέρογκο.


Από την πλευρά του, ο κ. Γρ. Ζαφειρόπουλος από την παράταξη «Αττική – Νέα Προοπτική» πρότεινε η Περιφέρεια Αττικής να αναλάβει σχετική πολιτική πρωτοβουλία παρέμβασης, ώστε να πραγματοποιηθεί συνάντηση με όλους τους φορείς, με στόχο να εξευρεθούν συγκεκριμένα σημεία που δεν βρίσκονται κοντά σε κατοικίες και εκεί να μεταφερθούν οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Υπενθύμισε ότι ως Δήμαρχος, στο παρελθόν, είχε συμμετάσχει στην αρμόδια Επιτροπή της ΚΕΔΚΕ (τότε) από την οποία είχαν προκύψει συγκεκριμένες προτάσεις με τη συμμετοχή των αρμόδιων Υπουργείων, της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας.


Στην ανάγκη δημιουργίας ενός ενιαίου φορέα για την αδειοδότηση των κεραιών και στην ύπαρξη ενός κεντρικού σχεδιασμού αναφέρθηκε η κ. Α. Μπαλού, από τη «Λαϊκή Συσπείρωση Αττικής» επισημαίνοντας ότι το θέμα έχει να κάνει με την υγεία των πολιτών, αλλά και με την οικονομία του καπιταλισμού, όπου οι εταιρείες ενδιαφέρονται μόνο για ό,τι συμβάλλει στην κερδοφορία τους, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, την αισθητική και την υγεία των πολιτών. Τέλος, πρόσθεσε ότι αυτό που μπορεί να δώσει λύση είναι ο κεντρικός σχεδιασμός στη βάση μιας άλλης οικονομίας και μέχρι τότε η ίδια η αντίσταση του λαού.


Θετική ήταν και η ανεξάρτητη Περιφερειακή Σύμβουλος, κ. Ε. Κωνσταντάκου όσον αφορά στη διοργάνωση της ημερίδας που πρότεινε ο Περιφερειάρχης Αττικής, ενώ υπενθύμισε το πάγιο αίτημα της παράταξής της για ένα συνολικό χωροταξικό σχεδιασμό, προσθέτοντας ότι είναι υποκριτικό «να λέμε ότι θέλουμε να βάλουμε τέλος στην αυθαιρεσία όταν δεν έχουμε κεντρικό σχεδιασμό». Επίσης, πρότεινε η Περιφέρεια Αττικής να αναλάβει την πολιτική πρωτοβουλία για έναν τέτοιο σχεδιασμό που θα είναι υπέρ των πολιτών και υπέρ της προστασίας της υγείας τους.


Keywords
Τυχαία Θέματα