Τεχνολογίες αιχμής στην υπηρεσία του διασώστη του μέλλοντος από το ΕΠΙΣΕΥ και το νέο ευρωπαϊκό έργο INGENIOUS

Οι επιχειρήσεις διάσωσης τόσο σε μικρής κλίμακας καταστάσεις έκτακτης ανάγκης όσο και σε μεγάλες φυσικές ή ανθρωπογενείς καταστροφές είναι αναμφίβολα πιο επικίνδυνες απ’ ότι στο παρελθόν και οι ανάγκες των ομάδων διάσωσης αυξημένες.

Οι διασώστες του σήμερα δίνουν μάχη με τον χρόνο και τις ικανότητές τους προκειμένου να σώσουν όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές, διακινδυνεύοντας πολλές φορές τη δική τους. Σημαντικές ελλείψεις και αδυναμίες στις διαδικασίες απόκρισης σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης μπορεί να σταθούν αιτίες να χαθεί πολύτιμος χρόνος και τελικά να αποβούν μοιραίες. 

Το νέο

έργο INGENIOUS, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Δημοκρατία της Κορέας στο πλαίσιο του προγράμματος Έρευνας και Καινοτομίας Ορίζοντας (Horizon) 2020 θα έχει διάρκεια 36 μηνών και προτείνει μία ολοκληρωμένη, αξιόπιστη και οικονομικά αποδοτική τεχνολογική λύση, η οποία θα διασφαλίζει υψηλό επίπεδο προστασίας και αυξημένη λειτουργική, επιχειρησιακή ικανότητα συνεργατικής ανταπόκρισης στο σημείο της καταστροφής, για την αντιμετώπιση των σοβαρών επιπτώσεών της με σπουδαιότερη την απώλεια των ανθρώπινων ζωών. 

Ο διασώστης του μέλλοντος, όπως τον οραματίζεται το έργο INGENIOUS, θα είναι επανδρωμένος με τεχνολογικό εξοπλισμό τελευταίας γενιάς που θα ενσωματώνεται στην «έξυπνη» στολή, τις μπότες και το κράνος του, ενισχύοντας τις επιχειρησιακές του ικανότητες και επιτρέποντας την άμεση αξιολόγηση του επιπέδου επικινδυνότητας και σοβαρότητας της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Απώτερος στόχος είναι η άμεση διάχυση της πληροφορίας που συγκεντρώνει στα κέντρα ελέγχου των υπηρεσιών δημόσιας ασφάλειας και τους φορείς πολιτικής προστασίας για την εκπόνηση ενός κοινού, ολοκληρωμένου και συντονισμένου επιχειρησιακού πλάνου δράσης, ιδιαίτερα όσον αφορά στην ετοιμότητα, την απόκριση και την βραχεία αποκατάσταση, έναντι του κινδύνου. 

Πιο συγκεκριμένα, το προηγμένο τεχνολογικό σύστημα – εργαλειοθήκη (Next Generation Integrated Toolkit – NGIT) που θα αναπτυχθεί στο πλαίσιο του έργου ενσωματώνει τεχνολογίες ρομποτικής, IoT και  επαυξημένης πραγματικότητας, τόσο για τον ίδιο τον διασώστη, όσο και για τους σκύλους Έρευνας και Διάσωσης (Κ9) που θα συμμετέχουν στην επιχείρηση. Μεταξύ άλλων το σύστημα θα περιλαμβάνει φορετούς αισθητήρες, συστήματα επικοινωνίας και εντοπισμού, έξυπνες συσκευές συλλογής δεδομένων για το έδαφος και τον αέρα (όπως drones), web και mobile εφαρμογές, συστήματα λήψης ειδοποιήσεων έγκαιρης προειδοποίησης με την αξιοποίηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, κ.α. 

Το ΝGIT θα τεθεί στην υπηρεσία των συνεργαζόμενων Ομάδων Διάσωσης για εκτεταμένες δοκιμές πεδίου μικρής και μεγάλης κλίμακας στο πλαίσιο ενός πλούσιου προγράμματος εκπαιδευτικών ασκήσεων, ελέγχου και επικύρωσης, προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της δυναμικής των διασωστών στο μέλλον.

Ο Δρ. Άγγελος Αμδίτης, Διευθυντής Έρευνας στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) και συντονιστής του έργου σημειώνει: «Οι διασώστες σήμερα έρχονται αντιμέτωποι με προκλήσεις υψηλής επικινδυνότητας που δυσχεραίνουν το έργο τους. Η δυνατότητα να έχουν πλήρη επίγνωση της έκτασης της καταστροφής και να επικοινωνούν αυτομάτως και ταχέως με τις συνεργαζόμενες δυνάμεις που επιχειρούν μπορούν να εξασφαλίσουν κρίσιμα λεπτά αποτελεσματικής και συντονισμένης αντίδρασης για την αντιμετώπιση της κρίσης. Απώτερος σκοπός είναι η σωτηρία περισσότερων ανθρώπινων ζωών με μικρότερο κίνδυνο για τους διασώστες».

«Το INGENIOUS είναι ένα πρωτοποριακό Ευρωπαϊκό Έργο με μεγάλες προοπτικές και φιλόδοξο όραμα, τα αποτελέσματα του οποίου αναμένεται να βελτιώσουν σημαντικά το βαθμό αντιμετώπισης φυσικών ή μη καταστροφών. Ως εκ τούτου ισχυρές δυνάμεις από τον επιστημονικό και επιχειρηματικό κόσμο, αλλά και φορείς πολιτικής προστασίας από όλη την Ευρώπη και την Κορέα συμμετέχουν, συμβάλλοντας με την τεχνογνωσία και την πολύτιμη εμπειρία τους στην επίτευξη των στόχων του έργου», αναφέρει ο Ευάγγελος Σδόγγος, Τεχνικός Συντονιστής του INGENIOUS

Αναλυτικότερα, την Κοινοπραξία απαρτίζουν 23 εταίροι από 12 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη Δημοκρατία της Κορέας.  Ανάμεσά τους έξι τελικοί χρήστες – επαγγελματίες Ομάδων Διάσωσης (Πυροσβεστικά Κλιμάκια, Ιατρικές Υπηρεσίες Έκτακτης Ανάγκης, Φορείς Πολιτικής Προστασίας, Μονάδες Κ9 σκύλων Διάσωσης και Έρευνας), επτά ειδικευμένες Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και Βιομηχανίες, εννέα Ερευνητικοί Φορείς και ένας Οργανισμός εξειδίκευσης στα ζητήματα Δεοντολογίας, Νομικών, Προστασίας Δεδομένων και Ιδιωτικού Απορρήτου. 

Το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) φέρει την ευθύνη για τον συνολικό και τον τεχνικό συντονισμό του έργου συνεισφέροντας παράλληλα με τη τεχνογνωσία του, μεταξύ άλλων, στην ανάπτυξη λειτουργικών κομματιών του NGIT, στην διαδικασία ολοκλήρωσης και δοκιμών και στην επικοινωνία και διάδοση των αποτελεσμάτων του Έργου. 

Keywords
Τυχαία Θέματα