Τι είναι το Power over Wi-Fi και γιατί θα το λατρέψετε;

Το Power over Wi-Fi (εν συντομία PoWiFi) είναι μία ολοκαίνουρια τεχνολογία η οποία ναι μεν έκανε την εμφάνισή της μόλις πρόσφατα, ωστόσο στο εγγύς μέλλον θα μπορούσε να αποτελέσει βασική μέθοδο τροφοδοσίας κάθε λογής συσκευής που δύναται να συνδεθεί σε ένα ασύρματο δίκτυο. Για να το κάνουμε πενηνταράκια, σκεφτείτε να μπορούσατε να συνδέατε το laptop σας στο οικιακό σας Wi-Fi και αυτό αυτόματα να φορτίζει!

Η εν λόγω

μέθοδος αναπτύχθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον (UW) και στηρίζεται στο γεγονός πως τα routers, εκτός των πακέτων δεδομένων, στέλνουν διαρκώς (με τη μορφή «διαρροών») και πακέτα ενέργειας στο περιβάλλον γύρω τους, τα οποία θα μπορούσαν να παρέχουν την απαραίτητη ενέργεια μικροσυσκευών. Μάλιστα η τεχνολογία αυτή μπορεί να υποστηριχθεί από πλήθος υπαρχόντων routers, φτάνει να εγκατασταθεί σε αυτά ένα ειδικό firmware update. Πέραν τούτου χρειάζεται και ειδικό hardware για τη συλλογή όλης αυτής της ενέργειας και το κόνσεπτ PoWiFi είναι έτοιμο!

Επί του πρακτέου, μία τέτοια λύση θα μπορούσε να αποδειχθεί εξαιρετικά πρακτική αφού σκεφτείτε πως με μία απλή σε γενικές γραμμές εγκατάσταση, θα μπορούσαν να φορτίσουν ουκ ολίγες συσκευές σε ακτίνα ακόμα και 8-9 μέτρων από ένα router, εννοείται χωρίς την παραμικρή χρήση καλωδίων! Μάλιστα, το PoWiFi δεν επηρεάζει στο ελάχιστο την απόδοση του ασύρματου δικτύου ως προς τις ταχύτητες, το bandwidth, το latency και τα λοιπά χαρακτηριστικά. Φανταστείτε λοιπόν τι έχει να κερδίσει από αυτή την τεχνολογία το άλλο μεγάλο κόνσεπτ, το Internet of Things…

Όσο για τα μειονεκτήματά του (καθώς, καμία τεχνολογία δεν έρχεται δίχως αυτά); Κατ’ αρχάς έχουμε το θέμα της απόστασης και των πάσης φύσεως εμποδίων: όσο πιο μακριά είναι μια συσκευή από το router, την πηγή της ενέργειας, καθώς επίσης και όσο περισσότερα εμπόδια υπάρχουν ανάμεσά τους, τόσο πιο δύσκολα φτάνει η ενέργεια στον απομακρυσμένο δέκτη. Το χειρότερο όλων, είναι πως το PoWiFi δεν θα φορτίσει ποτέ το smartphone σας: το τελευταίο λειτουργεί με ένταση 5 W την ώρα που οι ραδιοσυχνότητες εκπέμπουν στο 1 W. Αυτό το τελευταίο είναι και το μεγαλύτερο εμπόδιο του όλου κόνσεπτ, τουλάχιστον σε πρώτη φάση.

Το αν θα τα καταφέρει το τελευταίο να γίνει ποτέ εμπορικά βιώσιμο, είναι κάτι που θα το δούμε τα επόμενα χρόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα