Τι είναι το internet of things;

Ένας από τους πλέον δημοφιλείς όρους τα τελευταία ένα-δυο χρόνια είναι αυτό το περίεργο “internet of things”. Τι σημαίνει όμως στ’ αλήθεια και σε τι αναφέρεται;


Ο καιρός μας είναι γεμάτος σύνθετες εκφράσεις γεμάτες κρυμμένα μηνύματα. Το internet of things είναι μία απ’ αυτές και μάλιστα πρόκειται για φράση που εσχάτως συναντάμε συχνά: δεν είναι δηλαδή απλά κόνσεπτ αλλά μέρος –πια- της πραγματικότητας και της καθημερινότητάς μας. «Το ίντερνετ

των πραγμάτων»… Τι μπορεί να σημαίνει όμως; Πάει κάπου ο νους σας;

Ας δώσουμε έναν ορισμό


Με τον όρο internet of thins περιγράφουμε την τάση που θέλει κάθε τύπου συσκευή να συνδέεται στο ίντερνετ: από smartphones και laptops, μέχρι αυτοκίνητα, χύτρες και λάμπες. Εννοείται πως στην «εξίσωση» προστίθενται και όλες εκείνες οι συσκευές που μπορεί να μην έχουν καμία άμεση εφαρμογή στην καθημερινότητά μας, ωστόσο και αυτά με κάποιον τρόπο βρίσκουν τον δρόμο τους για τον παγκόσμιο ιστό (βλ. φανάρια δρόμων, διασταυρώσεις γραμμών τρένων, κινητήρες αεροπλάνων κ.α.). αν κάτι έχει διακόπτη, η λογική λέει πως μπορεί να αποτελέσει μέρος του internet of things –αν δεν αποτελεί ήδη…


Η φιλοσοφία του internet of things θέλει κάθε αντικείμενο που περικλείει τις ζωές μας να είναι online σε ένα κολοσσιαίο δίκτυο, μέσω του οποίου δεν θα αλληλεπιδρούν μεταξύ τους μοναχά οι άνθρωποι αλλά και οι μηχανές. Ενδεικτικά ομιλώντας, η εταιρεία αναλύσεων Gartner, υπολογίζει με αρκετή δόση μετριοπάθειας πως το 2020 περί τις 26 δισ. συσκευές θα είναι συνδεδεμένες στο διαδίκτυο –και λέμε έτσι διότι άλλες προβλέψεις τοποθετούν τον πήχη στα 100 δισ. συσκευών για την ίδια περίοδο.

Πώς αλλάζει η καθημερινότητά μας


Δεν χρειάζεται πολλή φαντασία για αντιληφθεί κανείς την εφαρμογή του internet of things στις ζωές μας. Το γεγονός πως μπορούμε να χειριστούμε την τηλεόραση μέσω του smartphone μας, το firmware update του αυτοκινήτου μας μέσω USB stick, το κόνσεπτ του e-banking, οι σκούπες που συνοδεύονται από iOS & Android app, οι LED λάμπες που προγραμματίζονται άνετα μέσω iPhone, αυτά και άλλα πολλά είναι απλοϊκές, καθημερινές εκφάνσεις του internet of things και του πώς αυτό έχει μπει για τα καλά στις ζωές μας. Αν θέλετε να πάμε σε λίγο πιο σύνθετα παραδείγματα, μπορούμε να πάρουμε τη λειτουργία των φαναριών στον δρόμο, τα συστήματα ελέγχου στις μηχανές της Αστυνομίας, την τηλεμετρία σε μετρό και λεωφορεία και τις φωτεινές πινακίδες με τα μηνύματα κειμένου στις μεγάλες λεωφόρους και εθνικές οδούς.

Ο κανόνας είναι πως «αν κάτι μπορεί να συνδεθεί, θα συνδεθεί». Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε μιας που ο τελικός χρήστης, ο καταναλωτής, μόνο κερδισμένος θα βγει από την περαιτέρω ανάπτυξη του internet of things. Σκεφτείτε π.χ. το αυτοκίνητό σας να είναι συνδεδεμένο με την ατζέντα σας ώστε να ξέρει τα ραντεβού σας και άρα τι ώρα πρέπει να είστε πού. Θα μπορεί να κατεβάσει δεδομένα για την κίνηση στους δρόμους και να επιλέξει αυτόματα τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε προκειμένου να φτάσετε στην ώρα σας στον προορισμό σας –κι αν δεν προλαβαίνετε, να σας προτρέπει μέσω του –επίσης συνδεδεμένου- smartphone σας να καλέσετε για να ενημερώσετε. Δεν θα ήταν άσχημα αν το wearables που φοράτε όλη μέρα, το wristband ή το smartwatch ας πούμε, ενημέρωνε σε πραγματικό χρόνο τον ιατρικό σας φάκελο στον οποίο είχε πρόσβαση ο γιατρός σας με τα βασικά σας στοιχεία (πίεση, παλμοί κλπ) και μάλιστα τον ειδοποιούσε σε περίπτωση που κάτι πήγαινε στραβά;


Το internet of things δεν εξαντλείται απλά στα φανάρια των δρόμων, την οδηγική εμπειρία των αυτοκινήτων ή το περίφημο έξυπνο/συνδεδεμένο σπίτι. Βρίσκει εφαρμογή σχεδόν παντού κι αν δεν το κάνει ήδη σε κάποιο βαθμό, ετοιμαστείτε γιατί θα το πραγματοποιήσει στο μέλλον, εγγύς ή απώτερο. Το μεγάλο στοίχημα του internet of things δεν είναι να προσελκύσει κι άλλες συσκευές στις τάξεις του: νομοτελειακά αυτό θα συμβεί αργά ή γρήγορα αφού είναι σχεδόν αδύνατη η κυκλοφορία νέων μοντέλων (δεν παίζει ρόλο η προϊοντική κατηγορία) χωρίς τουλάχιστον επαρκείς λύσεις στον τομέα της συνδεσιμότητας. Το ζητούμενο είναι η ασφάλεια του απίθανου όγκου δεδομένων που διακινείται σε καθημερινή βάση διαδικτυακά. Αν κάποιος είχε πρόσβαση στα ψηφιακά δεδομένα μας, θα μπορούσε να ξεγυμνώσει τις ζωές μας εν ριπή οφθαλμού και αυτό είναι κάτι που κανείς δεν θέλει. To internet of things είναι ασφαλές αλλά μπορεί και πρέπει να γίνει ασφαλέστερο.

Ζήστε το!


Το internet of things είναι εδώ, στις ζωές μας, ακόμα κι αν εμείς δεν το διακρίνουμε. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να το ενσωματώσουμε στην καθημερινότητά μας, να αποδεχθούμε την ύπαρξή του και να δούμε πώς ακριβώς μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε προς όφελός μας. Έχει πολλά να μας δώσει και όσο αναπτύσσεται θα μας δίνει ακόμα περισσότερα. Το «ίντερνετ των πραγμάτων» είναι το δώρο της Τεχνολογίας προς εμάς. Θα ήταν αγένεια να μην το αποδεχθούμε.

Keywords
Τυχαία Θέματα