Το Corallia Clusters Initiative έργο προτεραιότητας για την Ελλάδα

Τα έργα που υλοποιεί το Corallia συμπεριλαμβάνονται στη λίστα με τα έργα προτεραιότητας για την Ελλάδα.

Η λίστα καταρτίστηκε μεταξύ του Επιτρόπου Johannes Hahn, αρμόδιου για την Περιφερειακή Πολιτική της Ε.Ε και των Περιφερειαρχών και Δημάρχων των κυριότερων ελληνικών πόλεων.


Συγκεκριμένα, πρόκειται για το σύνολο των έργων Υποδομών και του Προγράμματος Κρατικών Ενισχύσεων που υλοποιεί το Corallia στο πλαίσιο της Φάσης-2 Ανάπτυξης Τεχνολογικών Συνεργατικών Σχηματισμών

στη Μικροηλεκτρονική, με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), Εθνικών και ιδιωτικών πόρων, στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ), του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα (ΕΠΑΝ-ΙΙ), των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων για την περίοδο 2007-2013 και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.


Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω λίστα περιλαμβάνει έργα που αφορούν σε σημαντικούς και ευαίσθητους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, οι οποίοι θα χρηματοδοτηθούν έως και 95% από την Ε.Ε., στοχεύοντας στη διάθεση των πόρων με τον πλέον βέλτιστο τρόπο, ώστε τα έργα αυτά, με ισχυρή προστιθέμενη αξία, να δημιουργήσουν οικονομική ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας σε όλες τις ελληνικές περιφέρειες (επικαιροποιημένη λίστα).


Πληροφορίες για τα έργα που υλοποιεί το Corallia
Σε εθνικό επίπεδο, τα έργα που υλοποιεί το Corallia έχουν συμβάλει στον επαναπροσδιορισμό της αξίας του εργαλείου των clusters για τη βιομηχανική, ερευνητική και περιφερειακή ανάπτυξη. Κατά τη διετία 2006-2008, το Corallia υλοποίησε πιλοτικό πρόγραμμα ανάπτυξης συνεργατικών σχηματισμών στο πλαίσιο του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα με θεαματικά αποτελέσματα, σε ό,τι αφορά επιμέρους δείκτες παρακολούθησης οικονομικών στοιχείων, εξαγωγών, απασχόλησης και αριθμού των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.


Από το 2008 έως και σήμερα, το Corallia διαχειρίζεται και υλοποιεί μια από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις για ανάπτυξη συνεργατικών σχηματισμών στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ με ακόμη πιο σημαντική πρόοδο στους τεχνικοοικονομικούς δείκτες. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην τριετία 2008-2009-2010 σημειώθηκε ρυθμός αύξησης κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων: +266%, ρυθμός αύξησης
απασχόλησης: +63%, ρυθμός αύξησης εξαγωγών: +119%. Επίσης, οι επενδύσεις που πραγματοποιηθήκαν από Ιδιώτες Επενδυτές (Στρατηγικούς Επενδυτές, Venture Capitals, Business Angels) σημείωσαν αύξηση κατά 438%, ξεπερνώντας τα 12εκ.€ με πρόβλεψη να διπλασιαστούν κατά το επόμενο έτος. Στα Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας, οι αιτήσεις σημείωσαν αύξηση κατά 105%, ξεπερνώντας τις 100, με πρόβλεψη περαιτέρω αύξησης κατά 60% κατά το επόμενο έτος, στις διπλωματικές και διδακτορικά που εκπονούνται από Ακαδημαϊκά Ιδρύματα σε συνεργασία με τη Βιομηχανία, ο αριθμός σημείωσε αύξηση κατά 228%, ξεπερνώντας τα 110, με πρόβλεψη περαιτέρω αύξησης κατά 40% κατά το επόμενο έτος.

Keywords
Τυχαία Θέματα