Ξεκινάει το eSkills for Jobs ’15 στην Ευρώπη

Ξεκινάει το eSkills for Jobs 2015, με τον ΣΕΠΕ να συντονίζει τις δράσεις με σκοπό τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την αύξηση των επαγγελματιών με e-δεξιότητες στην Ελλάδα.

Κυβερνήσεις, o κλάδος Τεχνολογίας, μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, Πανεπιστήμια και Ευρωπαϊκοί φορείς έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με στόχο τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, οι οποίες απαιτούνται για την οικοδόμηση

μιας ενιαίας ψηφιακής αγοράς στην Ευρώπη.

Οι εταίροι συνυπέγραψαν τη Διακήρυξη της Ρήγας, κατά τη διάρκεια συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Λετονίας, σηματοδοτώντας την επίσημη έναρξη της πανευρωπαϊκής ενημερωτικής εκστρατείας “eSkills for Jobs 2015”. Η δυναμική των ψηφιακών δεξιοτήτων, καθοδηγούμενη από τις 10 βασικές αρχές της διακήρυξης της Ρήγας, θα τροφοδοτήσει την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Παρά τα υψηλά επίπεδα ανεργίας στην Ευρώπη, η ζήτηση για εξειδικευμένους επαγγελματίες στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) αυξάνεται συνεχώς. Η εκστρατεία “eSkills for Jobs 2015”, στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι των 650 οργανισμών απ’ ολόκληρη την Ευρώπη, είναι η απάντηση στην έλλειψη εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού στις ΤΠΕ.

Η εκστρατεία έχει ενταχθεί στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία “Grand Coalition for Digital Jobs. Κεντρικό στόχο της εκστρατείας, η οποία θα υλοποιηθεί σε 22 ευρωπαϊκές χώρες1, αποτελεί η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών πάνω στις δυνατότητες που υπάρχουν για εκπαίδευση, κατάρτιση και εύρεση εργασίας για τους ανθρώπους που διαθέτουν ψηφιακές δεξιότητες. Στο πλαίσιο αυτό θα αναδειχθούν και όλες οι άλλες ευκαιρίες που δημιουργούνται για εκείνους, οι οποίοι γνωρίζουν πώς να χρησιμοποιούν αποτελεσματικά τις ψηφιακές τεχνολογίες.

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας συμμετέχει και ταυτόχρονα συμβάλλει στη συν-διαμόρφωση της δράσης “eSkills for Jobs 2015”, ως o Εθνικός συντονιστής της εκστρατείας στην Ελλάδα. Διαθέτοντας σημαντική εμπειρία από τη συμμετοχή του σε διεθνείς οργανισμούς, όπως ο DIGITALEUROPE, ο EITO και ο WITSA, ο ΣΕΠΕ στηρίζει ενεργά τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για τις ψηφιακές δεξιότητες, έχοντας ήδη συμμετάσχει στο “e-Skills Week 2010 & 2012”, καθώς και το “e-Skills for Jobs 2014”.

Στο πλαίσιο αυτό, συντονίζει όλες τις ενέργειες δημοσιότητας και ενημέρωσης, οι οποίες, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν: κεντρικές εκδηλώσεις, ενέργειες δημοσιότητας και ευαισθητοποίησης του κοινού, υλοποίηση δράσεων με τα αρμόδια υπουργεία, τους κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς, εκπαιδευτικά σεμινάρια, επισκέψεις σε σχολεία και διενέργεια διαγωνισμών, προκειμένου να αναδειχθεί η σπουδαιότητα των ψηφιακών δεξιοτήτων στη σημερινή κοινωνία και το ευρύ φάσμα ευκαιριών απασχόλησης στην αγορά των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κύριος Jean-Claude Juncker, έχει αναγνωρίσει τα οφέλη που προσφέρει η ψηφιακή τεχνολογία και θεωρεί επιτακτική ανάγκη την αξιοποίηση της, η οποία αποτελεί το βασικό μέσο για τον τερματισμό της παρατεταμένης ύφεσης στην Ευρώπη. Η ανεργία παραμένει σε υψηλό επίπεδο σε πολλά Ευρωπαϊκά κράτη, ενώ την ίδια στιγμή διαπιστώνεται έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού με τις απαιτούμενες ψηφιακές δεξιότητες για την κάλυψη θέσεων τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα, γεγονός που προκαλεί το αποκαλούμενο “χάσμα των δεξιοτήτων”.

Κατά την τελευταία δεκαετία, ο αριθμός των θέσεων εργασίας ΤΠΕ στην Ευρώπη συνεχίζει να αυξάνεται, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων που αναζητούν εργασία, παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία και την ανησυχητική αύξηση της ανεργίας. Στο πλαίσιο αυτό, η μεγαλύτερη αύξηση των θέσεων εργασίας σημειώθηκε στις θέσεις υψηλής εξειδίκευσης, όπου υπάρχει αύξηση της ζήτησης έναντι της προσφοράς.

Η τάση στις θέσεις των ΤΠΕ δείχνει μία αύξηση ετησίως σχεδόν κατά 14%, για το διάστημα 2011-2013. Παράλληλα, σύμφωνα με μετριοπαθείς προβλέψεις, η ζήτηση εξειδικευμένου προσωπικού σε ΤΠΕ αναμένεται να αυξάνεται ετησίως έως το 2020 κατά 4,6%, κυρίως λόγω του μη ικανοποιητικού αριθμού των εξειδικευμένων αποφοίτων από τα Πανεπιστήμια. Ως εκ τούτου, η Ευρώπη θα βρεθεί αντιμέτωπη με προβλήματα, ιδιαίτερα στις θέσεις υψηλής εξειδίκευσης στις ΤΠΕ.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, αναφέρθηκε πως αναμένεται να προστεθούν στην Ε.Ε. 660.000 θέσεις εργασίας στις ΤΠΕ έως το 2020, ενώ σημειώθηκε ότι, αν υπάρξει διαθεσιμότητα του απαραίτητου δυναμικού ψηφιακών δεξιοτήτων, ανατρέποντας τις υφιστάμενες προβλέψεις, θα μπορούσαν να προστεθούν άλλες 820.000 θέσεις εργασίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα