Υποτίμηση κακόβουλου λογισμικού

Οι περισσότερες εταιρείες υποτιμούν σε μεγάλο βαθμό τον αριθμό των νέων κακόβουλων προγραμμάτων που εμφανίζονται σε ημερήσια βάση και μόνο το 6% αναγνωρίζει την πραγματική έκταση της απειλής.


Αυτά είναι τα συμπεράσματα της Παγκόσμιας Έρευνας για τους Κινδύνους της Ασφάλειας του Εταιρικού ΙΤ για το 2013 (2013 Global Corporate IT Security Risks survey) που πραγματοποιήθηκε από την B2B International και την Kaspersky

Lab. Στην έρευνα συμμετείχαν και στελέχη ελληνικών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με την Kaspersky Lab, σχεδόν 200.000 δείγματα malware εμφανίζονται σε όλο τον κόσμο κάθε μέρα. Σε σχετική ερώτηση, το 90% των συμμετεχόντων παγκοσμίως ανέφερε ένα μικρότερο αριθμό. Το 4% ανέφερε έναν υπερβολικά μεγάλο αριθμό και μόνο το 6% έκανε μια ακριβή εκτίμηση. Η πλειοψηφία των Ελλήνων συμμετεχόντων (31%) δήλωσε ότι 100-1.000 δείγματα malware ανακαλύπτονται κάθε μέρα ενώ μόνο το 4% απάντησε σωστά.


Τα καλύτερα επίπεδα ενημέρωσης σχετικά με το malware εντοπίστηκαν στους συμμετέχοντες στη Μέση Ανατολή, όπου σε ποσοστό 24%, οι εταιρείες έδωσαν ακριβείς εκτιμήσεις. Με 4%, η Ρωσία έχει τα χαμηλότερα ποσοστά ενημέρωσης σχετικά με το malware. Στις χώρες της Βόρειας και Νότιας Αμερική, της Ανατολικής Ευρώπης και της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού, το ποσοστό των εταιρειών που έδωσαν ακριβείς εκτιμήσεις κυμαίνεται μεταξύ 5% και 7%.


Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, σε ποσοστό 66% κατά μέσο όρο, οι εταιρείες αντιμετώπισαν τουλάχιστον μία επίθεση που περιελάμβανε malware τους τελευταίους 12 μήνες (το ποσοστό για τις ελληνικές εταιρείες είναι 69%). Οι εταιρείες που αποτέλεσαν συχνότερα στόχο αυτών των επιθέσεων βρίσκονταν στη Νότια Αμερική (72%), στη Ρωσία (71%), στη Βόρεια Αμερική (70%), στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού (68%) και στην Ανατολική Ευρώπη (63%) – με άλλα λόγια, στις περιοχές με τα χαμηλότερα επίπεδα ενημέρωσης σχετικά με τον αριθμό των νέων κακόβουλων προγραμμάτων που εμφανίζονται σε ημερήσια βάση.


Ενώ η ικανότητα μιας εταιρείας να αξιολογήσει με ακρίβεια τον ημερήσιο όγκο του malware δεν αποτελεί απαραίτητα ένδειξη των ετοιμότητάς της να αντιμετωπίσει τις ψηφιακές επιθέσεις, είναι ωστόσο λογικό να υποθέσουμε ότι οι καλύτερα ενημερωμένοι οργανισμοί είναι περισσότερο ικανοί να αξιολογήσουν τους κινδύνους και να πάρουν τις κατάλληλες αποφάσεις σχετικά με την προστασία των υποδομών του ΙΤ τους – εφαρμόζοντας για παράδειγμα τη λύση Kaspersky Endpoint Security for Business. Το προϊόν περιλαμβάνει στοχευμένα, εξελιγμένα χαρακτηριστικά προστατεύουν αλλά και διαχειρίζονται την υποδομή του ΙΤ μιας εταιρείας.


Keywords
Τυχαία Θέματα