15 από τα πιο χαρακτηριστικά κράνη στην ιστορία της Formula 1

17:42 3/4/2015 - Πηγή: AutoBlog

Τα κράνη αποτελούσαν και θα συνεχίσουν ν’ αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Η προστασία του κεφαλιού έχει δεσπόζουσα θέση στην γενικότερη ασφάλεια των οδηγών, και πλέον τα κράνη, μέσα από τρομερή εξέλιξη δεκαετιών, προσφέρουν προστασία που κάποιοι δυσκολεύονται να κατανοήσουν, καθώς αντέχουν πολύ δυνατά χτυπήματα ακόμα και απευθείας στο visor.

Στα πρώτα χρόνια των motorsports, τα κράνη ήταν εντελώς «γυμνά», γεγονός που άλλαξε δραματικά μέχρι σήμερα. Ανεξάρτητα από το ότι είναι ένα πολύ καλό μέρος για τα λογότυπα των χορηγών, οι οδηγοί επιλέγουν τον

δικό τους χρωματισμό για το κράνος τους, ο οποίος είναι περίπλοκος αρκετές φορές.

Ας περάσουμε στη Formula 1, εκεί όπου έχουμε δει πολλά κράνη και κάποια «σου μένουν» από περισσότερο από άλλα. Εδώ, θα δούμε 15 από τα πιο χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν αναφέρομαι σε ειδικά χρώματα για κάποιο Grand Prix, αλλά σε αυτό που είχε ένας οδηγός στο μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του. Δεν έχει σημασία αν είναι όμορφα ή άσχημα, μόνο πόσο μπορούν να μείνουν στη μνήμη κάποιου.

Ο πρώην οδηγός της Honda και της Super Aguri φορούσε ένα κράνος που το βλέπεις μία φορά και δεν το ξεχνάς ποτέ. Ένα αστέρι στην κάθε πλευρά, με τις κορυφές του να προεκτείνονται σε μπλε χρώμα και στο ενδιάμεσο να υπάρχει λευκό και κόκκινες γραμμές, χρώματα που παραπέμπουν σημαία της Βρετανίας. Με τέτοιο σχεδιασμό, πώς να μην έμπαινε ο Anthony Davidson στην λίστα;

Το όνομα του Alex Wurz μπορεί να μην ήταν από τα πιο «βαριά» στην F1, όμως ο «ψηλός» ήταν και είναι γνωστός για το κράνος τους. Οι χρωματισμοί που βλέπεις είναι εμπνευσμένοι από τη φύση: το μπλε είναι για τον ουρανό, το πράσινο για τη Γη, το κίτρινο για την ανατολή και τη δύση του ήλιου, ενώ το λευκό και το κόκκινο συμβολίζουν την αυστριακή σημαία. Επιπλέον, το αποτέλεσμα που βλέπεις προέρχεται από τα χέρια του ίδιου του Wurz!

Ως γνήσιος Σκοτσέζος, ο David Couthard επέλεξε ν’ αποτυπώσει τη σημαία της Σκωτίας σε όλη την έκταση του κράνους του. Σκούρο μπλε, λοιπόν, μαζί μ’ ένα μεγάλο λευκό «X» αφήνουν χώρο για λογότυπα ομάδων και χορηγών, όμως το βασικό σχέδιο παρέμενε ίδιο.

Τρία ήταν τα χρώματα που κυριαρχούν στο κράνος του Rubens Barrichello. Μπλε σκούρο στο επάνω και κάτω μέρος, κόκκινο μπροστά και πίσω, ενώ στο ενδιάμεσο υπήρχε το λευκό, μαζί μ’ ένα ενωμένο «RB» κάτω. Μόνο το μπλε μπορεί να συνδεθεί με τη σημαία της πατρίδα του και ο σχεδιασμός αυτός ελάχιστα άλλαξε με το πέρας του χρόνου.

Όχι, δεν είναι ο Πρωταθλητής γιος, αλλά ο πιο άξιος, γρήγορος και ικανός πατέρας. Το κράνος του Gilles Villeneuve διέθετε ίσως και περίπλοκο για την εποχή σχεδιασμό, με κόκκινο και μπλε σκούρο χρώματα. Οι γραμμές ήταν τέτοιες, ώστε να σχηματίζεται ένα «V» στο πίσω μέρος.

Και πάλι δεν είναι ο υιός, μα ο πατέρας. Ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής του 1962 και του 1968, Graham Hill, φορούσε στο κεφάλι του ένα μπλε σκούρο κράνος με 8 λευκές κάθετες γραμμές, οι οποίες βρισκόταν στο επάνω μέρος και συμβολίζουν κουπιά, καθώς ήταν μέλος του London Rowing Club. Τα χρώματα αυτά πέρασαν αργότερα, στον γιο του και Πρωταθλητή του 1996, Damon.

Ένα από τους πιο ιδιαίτερους και ξεχωριστούς πιλότους στην ιστορία της Formula 1. Τσιγαράκι, γυναίκες στις φωτογραφίσεις του και διάφορα άλλα για τα οποία ο James Hunt είναι γνωστός. Στο κράνος του, μαύρο φόντο και απλά το όνομά του στα πλαϊνά, ανάμεσα σε τρεις γραμμές, κόκκινες, μπλε και κίτρινες.

Οι σημαίες στα κράνη ξεκίνησαν πολύ πριν από τον Coulthard και ο Nigel Mansell διάλεξε τη βρετανική σημαία για το δικό του κράνος. Δεν υπάρχουν και πολλά να γράψεις για τον Πρωταθλητή του 1992, μιας και είναι κατανοητό ότι το κόκκινο, μπλε και λευκό χρώμα βρισκόταν σχεδόν σε όλη την επιφάνεια.

Αν και στην περίπτωση του Emerson Fittipaldi είχαμε κάποιες αλλαγές στο κράνος του, η βασική ιδέα έμεινε ίδια. Μπλε σκούρο ή μαύρο χρώμα, ανάμεσά του κόκκινο, κυρίως στο πλάι, όμως κάποιες φορές αυτό είχε κατεύθυνση το εμπρός και πάνω μέρος, ώστε να σχηματιστεί μία λωρίδα. Και τέλος, η σημαία της Βραζιλίας για να μας θυμίζει ο δις Πρωταθλητής με τις χαρακτηριστικές φαβορίτες, την καταγωγή του.

Ένα από τα πιο απλοϊκά κράνη ήταν αυτό του Jackie Stewart. Ο Πρωταθλητής του 1969, του 1971 και του 1973 δεν ήθελε κάτι άλλο εκτός από ένα λευκό κράνος με μία σκωτσέζικη ρίγα στο επάνω μέρος.

Το κόκκινο ήταν το αγαπημένο χρώμα του Niki Lauda. Την περίοδο που αγωνίστηκε στη Ferrari, το κράνος του ήταν βαμμένο στο κόκκινο, με το όνομά του να είναι γραμμένο στο πλάι. Βέβαια, τα χρώματα της McLaren τον «ανάγκασαν» να προσθέσει και το λευκό στη συνέχεια, ωστόσο εμάς μας έχει μείνει κυρίως το κατακόκκινο κράνος του Αυστριακού.

Ο συμπαθέστατος Φινλανδός παραμένει ακόμα και σήμερα ένας από τους καλύτερους και πιο αγαπητούς οδηγούς που αγωνίστηκαν για λογαριασμό της McLaren. Τρεις αποχρώσεις του μπλε ήταν αποτυπωμένες στο κράνος του Mika Hakkinen, με το λευκό να τις συνοδεύει στο κάτω κι επάνω μέρος, εκεί όπου διαφημίζονταν κυρίως οι χορηγοί.

Με τα χρώματα της πατρίδας του έβαψε ο Alain Prost το κράνος του. Σκούρο μπλε, λευκό και μερικές κόκκινες γραμμές για τον Γάλλο τετράκις Παγκόσμιο Πρωταθλητή, δίχως να προσθέσει περισσότερο κόκκινο χρώμα ακόμα κι όταν οδηγούσε για λογαριασμό της Ferrari.

Το κράνος του Michael Schumacher σίγουρα δεν ήταν ίδιο σε όλη του την καριέρα. Έχουμε εντελώς διαφορετικά χρώματα και σχέδια, όμως αυτό για τον οποίο τον θυμόμαστε όλοι μας είναι το κατακόκκινο κράνος με τα αστέρια στο επάνω μέρος. Δε χρειάζεται να γράψω κάτι άλλο για τον Γερμανό πολυπρωταθλητή.

Κάτι έλλειπε, δε νομίζεις; Το κράνος του αείμνηστου Ayrton Senna ίσως είναι ό,τι πιο χαρακτηριστικό στη Formula 1. Φυσικά, το κίτρινο χρώμα βρίσκεται στο μεγαλύτερο μέρος, με την πράσινη και μπλε λωρίδα να κάνουν κύκλο στο κράνος. Οτιδήποτε άλλο υπήρξε πάνω ήταν για χάρη των χορηγών και των ομάδων. Πολύ απλό σχέδιο, και φυσικά δύσκολα θα υπάρξει κάτι που να χαραχτεί πιο βαθιά στις μνήμες μας.

Αυτά ήταν για ‘μένα 15 από τα πιο χαρακτηριστικά κράνη. Είμαι σίγουρος πως υπάρχουν αρκετά ακόμα, και σε περιμένω στα σχόλια για να μου τα δείξεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα