5 (σχετικά) υποτιμημένα motorsports που αξίζουν την προσοχή σου [w/video]

Για να διαβάζεις αυτό το άρθρο, υποθέτω πως σου αρέσουν τα αυτοκίνητα. Αν σου αρέσουν τα αυτοκίνητα, φαντάζομαι πως σου αρέσει και ο μηχανοκίνητος αθλητισμός. Όμως, motorsports δεν είναι μόνο η Formula 1 και το WRC. Υπάρχει μία μορφή μηχανοκίνητου αθλητισμού για κάθε γούστο και εμείς είμαστε εδώ για να σου δίνουμε ιδέες. Στο κάτω-κάτω, για να καθιερωθεί ένα άθλημα, απαιτεί λεφτά. Σε όποιο επίπεδο και αν το δει κανείς, τα λεφτά κάνουν τον κόσμο των motorsports να

γυρνά. Τα λεφτά, είτε μιλάμε για τον διοργανωτή, είτε μιλάμε για τον αγωνιζόμενο, προέρχονται από τους χορηγούς και οι χορηγοί, καλώς ή κακώς, απαιτούν κόσμο και κατά συνέπεια προβολή για να κάνουν το βήμα και να εμπλακούν σε κάποιο άθλημα. Εκτός λοιπόν από τα δύο αθλήματα που προανέφερα υπάρχουν δεκάδες ακόμα που για τον έναν λόγο ή τον άλλο, δεν έχουν την προσοχή που τους αξίζει. Εγώ, διάλεξα 5 να παρουσιάσω εδώ. Είναι αθλήματα που εμένα προσωπικά με ενθουσιάζουν και που πιστεύω πως αξίζουν τόσο τον χρόνο σου, όσο και το χρήμα σου. Με τυχαία σειρά, έχουμε:

Drifting

Έχει ειπωθεί πολλές φορές στο παρελθόν. Το drift είναι το καλλιτεχνικό πατινάζ του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Αν φυσικά στο καλλιτεχνικό πατινάζ, συμμετείχαν κτήνη των 500+ ίππων που αγωνίζονταν σε απόσταση αναπνοής το ένα από το άλλο. Μπορεί η διάρκεια ενός περάσματος να είναι μικρή, αλλά το drifting δεν έχει να κάνει με την ποσότητα, αλλά με την ποιότητα. Οι χειρισμοί των οδηγών πρέπει να είναι εξαιρετικά ακριβείς ενώ η βαθμολογία τους, εξαρτάται από τις γωνίες που καταφέρνουν, την ομαλότητα της οδήγησης τους και γενικά, το πόσο θέαμα προσφέρουν. Όλα αυτά, στα μονά. Στα διπλά περάσματα, είναι μάχες στήθος με στήθος ή ακριβέστερα, φτερό με φτερό ή πόρτα με πόρτα. Το drifting στην Ελλάδα είναι ακόμα σε εμβρυικό στάδιο, αλλά τουλάχιστον υπάρχει. Οδηγούς και πάθος, έχουμε! Ξεκίνησε στην Ιαπωνία, πέρασε στην Αμερική και η δημοτικότητα του, εξαπλώνεται μήνα με τον μήνα και στην Ευρώπη. Εμείς ως γνωστόν είμαστε πολλά χρόνια πίσω αλλά γι’ αυτό δεν φταίει το άθλημα καθεαυτό αλλά η έλλειψη υποδομών και προώθησης… To video είναι από τον τελευταίο γύρο του Αμερικανικού πρωταθλήματος Formula Drift.

Time Attack

Σου αρέσουν οι αγώνες σε πίστα αλλά σου τη δίνουν οι κανονισμοί των πρωταθλημάτων τουρισμού; Τότε το time attack είναι για εσένα. Δύο είναι οι βασικές διαφορές αυτού του αθλήματος με άλλα, παρεμφερή. Το πρακτικά “anything goes” πνεύμα των κανονισμών που επιτρέπουν τον ανταγωνισμό μεταξύ διαφορετικών σε σύλληψη και αρχιτεκτονική οχημάτων και η έλλειψη των μαχών προφυλακτήρα με προφυλακτήρα. Εδώ, οι οδηγοί αγωνίζονται με μοναδικό αντίπαλο το χρονόμετρο. Όμως τα εργαλεία που χρησιμοποιούν (λέγε με αγωνιστικό), είναι τέρατα. Είτε μιλάμε για αεροδυναμική, είτε μιλάμε για κινητήρες/φρένα/αναρτήσεις/κιβώτια ταχυτήτων… Τα time attack αυτοκίνητα, είναι πιεσμένα στα όρια με τις ιπποδυνάμεις κυμαίνονται στα 700-900+ άλογα. Δεν είναι τυχαίο που αυτά τα αυτοκίνητα, πετυχαίνουν χρόνους καθαρόαιμων αγωνιστικών και ταχύτητες της τάξης των 300 km/h παρότι το ελάχιστο επιτρεπόμενο βάρος είναι 1.200 κιλά (ή το εργοστασιακό -20%). Δεν είναι τυχαίο επίσης το γεγονός ότι στην εξέλιξη αυτών των οχημάτων εμπλέκονται μηχανικοί με παρελθόν στην F1, το WRC ή τα Indycars ούτε ότι οι οδηγοί προέρχονται από το Ιαπωνικό Super GT, τα Indycars, τα V8 Supercars και το American Le Mans Series. To video είναι από το περσινό World Time Attack Challenge.

Superkarts

Karts με αναβολικά. Δεν μπορώ να σκεφτώ καλύτερη περιγραφή. Έχουν περίπου το μέγεθος ενός συμβατικού kart αλλά κινούνται από δίχρονους κινητήρες 250 κ.εκ. με απόδοση 90+ ίππων που συνδυάζονται με 6-τάχυτα σειριακά κιβώτια. Με δεδομένο πως το βάρος τους σπάνια υπερβαίνει τα 200-205 κιλά και η αεροδυναμική τους είναι κλάσεις ανώτερη από αυτή ενός φυσιολογικού kart, τα 100km/h από στάση έρχονται σε λιγότερα από 3 δευτερόλεπτα, η τελική αγγίζει τα 220-250km/h και στις στροφές, η πλευρική επιτάχυνση μπορεί να φτάσει τα 2-3g. Κι όλα αυτά, μέσα σε ένα kart με το μεταξόνιο και μετατρόχιο ενός καροτσιού super market. Ειλικρινά, δεν ξέρω που βρίσκουν το θάρρος…

Rallycross

Άλλη μία μορφή μηχανοκίνητου αθλητισμού που κερδίζει έδαφος μήνα με τον μήνα. Και πώς να μην το κάνει; Αν κάποιος φανταζόταν τα Group B αγωνιστικά του παρελθόντος στον 21ο αιώνα, θα κατέληγε μάλλον σε ένα concept πολύ κοντά σε αυτό του rallycross. Δίλιτροι υπερτροφοδοτούμενοι κινητήρες με απόδοση 600 ίππων, σειριακά κιβώτια ταχυτήτων, τετρακίνηση και εξωπραγματικές επιδόσεις. Τα 100km/h από στάση έρχονται σε 1.9 δευτερόλεπτα. Απλά το αναφέρω… Οι πίστες στις οποίες αγωνίζονται αυτά τα κτήνη, αποτελούνται από συνδυασμό χώματος και ασφάλτου ενώ στην θέση του οδηγού, βρίσκουμε ονόματα όπως ο Petter Solberg, ο Andreas Bakkerud, ο Jacques Villeneuve κ.ά. Με την υποστήριξη της FIA, των κατασκευαστών και αν καταφέρουν τα ενωθούν τα δύο ανταγωνιστικά πρωταθλήματα, το rallycross θα είναι ένα motorsport που θα μας απασχολήσει πολύ στο μέλλον. To video είναι ο τελικός του τελευταίου αγώνα στη Νορβηγία.

MotoGP

Δεν θα έπρεπε να είναι σε αυτή τη λίστα για δύο λόγους: Πρώτον, αφορά μοτοσυκλέτες και σε αυτό το site, δεν ασχολούμαστε με αυτές. Δεύτερον, είναι αρκετά δημοφιλές, τουλάχιστον στον υπόλοιπο κόσμο. Όμως θα το βάλω γιατί αφενός στην Ελλάδα δεν έχει την αναγνωρισιμότητα που του αξίζει και αφετέρου, γιατί αν θέλεις να παρακολουθήσεις αγώνα που θα σε κρατήσει από την αρχή έως το τέλος και μάχες σώμα με σώμα, δεν υπάρχει καλύτερο motorsport. 1000άρια που στροφάρουν στις 18.000 σ.α.λ. με 250 άλογα να προσπαθούν να περάσουν στον δρόμο από έναν τροχό, αναβάτες όπως ο τεράστιος ValentinoRossi, ο “σπαρτιάτης” JorgeLorenzo, το παιδί-θαύμα MarcMarquez και άλλοι και θέαμα που ελάχιστα πράγματα συναγωνίζονται, είναι μερικοί λόγοι για τους οποίους το MotoGP αξίζει μία ώρα από τον χρόνο σου κάθε δεύτερη Κυριακή (όταν δεν έχει F1). Από την άλλη, πρόσεχε, γιατί εγώ έτσι ξεκίνησα και πλέον παρακολουθώ ελεύθερες δοκιμές Παρασκευής, Σαββάτου, χρονομετρημένα και αγώνα και για τις τρεις κατηγορίες (MotoGP, Moto2 και Moto3). Ναι, το MotoGP είναι ένα άθλημα που θα σε κάνει να σκεφτείς πολύ σοβαρά το πόσο αξίζει να παρακολουθείς στενά την F1… Το video είναι από τον τελευταίο αγώνα στην Ισπανία. Θα μπορούσε άνετα να είναι αυτό:

Εγώ τελείωσα με την 5άδα μου. Όπως σε κάθε λίστα, ξέρω ότι άφησα πολλά απ’ έξω. Από dragster μέχρι DTM και από τους αγώνες αντοχής (WEC ή VLN) έως το Trophee Andros. Γι’ αυτό είναι όμως τα σχόλια. Για να ανταλλάσουμε απόψεις και γνώσεις. Ακούω λοιπόν. Τι παρακολουθείς εσύ;

Keywords
Τυχαία Θέματα