H Σιγκαπούρη έχει ήδη αυτόνομα ταξί

Η Σιγκαπούρη έγινε η πρώτη χώρα που στους δρόμους της κυκλοφορούν αυτόνομα ταξί. Συγκεκριμένα, στους δρόμους ενός προαστίου της Σιγκαπούρης από σήμερα κυκλοφορούν έξι ειδικά τροποποιημένα Renault Zoe και Mitsubishi i-MiEV της εταιρίας nuTonomy, η οποία ιδρύθηκε το 2013 από δύο ερευνητές του MIT.

Η

nuTonomy έγινε η πρώτη εταιρία παγκοσμίως που βγάζει στην αγορά ταξί χωρίς οδηγό, τα οποία από σήμερα κυκλοφορούν στη Σιγκαπούρη στο πλαίσιο μιας περιορισμένης έκτασης δοκιμής, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στην κούρσα για τα αυτόνομα οχήματα μέσω μιας επαναστατικής τεχνολογίας. Τα έξι αυτόνομα ταξί κυκλοφορούν σε μια ζώνη τεσσάρων τετραγωνικών χιλιομέτρων, στην οποία έχουν οριστεί σημεία για την επιβίβαση και την αποβίβαση επιβατών.

Οι πελάτες μπορούν να συμμετέχουν στις δοκιμές μόνο κατόπιν πρόσκλησης από την NuTonomy. Μπορούν να καλούν ταξί από μια εφαρμογή στο κινητό τους και να επιλέξουν έναν από τους σχετικά λίγους προορισμούς που καλύπτουν οι δοκιμές. Ο Καρλ Ιαγκνέμα, επικεφαλής και συνιδρυτής της nuTonomy δήλωσε μεταξύ άλλων:

Η δοκιμή αντιπροσωπεύει μια εξαιρετική ευκαιρία για να συγκεντρώσουμε τις απόψεις των επιβατών σε πραγματικό περιβάλλον. Οι απόψεις αυτές θα δώσουν ένα μοναδικό πλεονέκτημα στη nuTonomy, καθώς ετοιμάζουμε για το 2018 την ανάπτυξη ενός στόλου αυτόνομων οχημάτων.

Κάθε αυτοκίνητο είναι εφοδιασμένο με έξι συσκευές Lidar, σύστημα που βασίζεται σε λέιζερ και λειτουργεί περίπου ως ραντάρ. Στο μπροστινό τμήμα υπάρχουν επίσης δύο κάμερες που ανιχνεύουν εμπόδια και διαβάζουν τους φωτεινούς σηματοδότες.

Η οδήγηση των ταξί γίνεται αυτόνομα, ωστόσο, ένας οδηγός θα βρίσκεται πάντα πίσω από το τιμόνι για να αναλάβει τον έλεγχο σε περίπτωση ανάγκης, ενώ στο πίσω κάθισμα θα βρίσκεται μαζί με τον επιβάτη και ένας μηχανικός που παρακολουθεί τους υπολογιστές του συστήματος. Στόχος της nuTonomy είναι μέχρι το τέλος του έτους να κυκλοφορούν 12 αυτόνομα ταξί, ενώ θέλει να έχει έναν ολόκληρο εμπορικό στόλο το 2018, υποστηρίζοντας πως τα ρομποτικά ταξί μπορούν να μειώσουν τα αυτοκίνητα στους δρόμους της Σιγκαπούρης από τα 900.000 στα 300.000.

Η Uber ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου θα θέσει σε λειτουργία οχήματα χωρίς οδηγό στο Πίτσμπουργκ των Η.Π.Α. Από την πλευρά της η εταιρεία Alphabet της Google είχε ανακοινώσει τον Μάιο μια σύμπραξη με την αυτοκινητοβιομηχανία Fiat Chrysler για την ανάπτυξη του δικού της στόλου αυτόνομων οχημάτων, τον οποίο ελπίζει να θέσει σε υπηρεσία έως τα τέλη του 2016. Η Mobileye NV υποστηρίζει ότι το όχημα που ανέπτυξε σε συνεργασία με την Delphi Automotive Plc θα είναι έτοιμο για μαζική παραγωγή το 2019, ενώ η Ford ελπίζει να έχει έτοιμο το αυτόνομο αυτοκίνητο έως το 2021.

Keywords
Τυχαία Θέματα