If in doubt… 8 χρόνια χωρίς τον Colin McRae

Πριν ακριβώς οχτώ χρόνια ίσως ο εντυπωσιακότερος οδηγός ράλι, ο Colin Steele McRae, “έφυγε” από τη ζωή, ύστερα από ένα δυστύχημα με ελικόπτερο, που ο ίδιος πιλοτάριζε, στην περιοχή του Larnak στη Σκωτία. Ανάμεσα στους επιβαίνοντες που βρήκαν τραγικό θάνατο, ήταν ο 5-χρονος γιος του, ο Johnny, και δύο οικογενειακοί φίλοι.

Σστ: Ο McRae έφυγε από τη ζωή στις 15 Σεπτεμβρίου του 2007, αλλά επειδή η ημερομηνία πέφτει

ακριβώς μέσα στη καρδιά της έκθεσης της Φρανκφούρτης, επιλέξαμε να δημοσιεύσουμε σήμερα το συγκεκριμένο άρθρο για να μην χαθεί στον καταιγισμό των νέων που θα φέρει η έκθεση την ερχόμενη εβδομάδα.

Μεγαλωμένος σε αγωνιστικό περιβάλλον, αφού ο πατέρας του ήταν ο γνωστός μας από τη συμμετοχές στο WRC, 5 φορές πρωταθλητής Μ.Βρετανίας, Jimmy Mcrae, o Colin άρχισε να δείχνει το πηγαίο ταλέντο του σε αρκετά μικρή ηλικία, όχι στους 4 τροχούς, αλλά στα δίτροχα, αφού αγωνιζόταν νικηφόρα σε τοπικά πρωταθλήματα trial. Ωστόσο, το “μικρόβιο” για τα αυτοκίνητα είχε ήδη μπει μέσα του, και με ένα MINI Cooper συμμετείχε σε διάφορα autotests, ενώ, το πρώτο του ράλι ήρθε το 1985 στα Kames Stages στην ιδιαίτερή του πατρίδα, τερματίζοντας 14ος γενικής και 1ος στην κατηγορία του.

Ένα Talbot Sunbeam ήρθε μετά και ο Colin περνούσε άπειρες ώρες προετοιμάζοντας το στο γκαράζ του σπιτιού του, αποτέλεσε σχολείο για αυτόν, αλλά, το 1987, με ένα Vauxhall Nova (Corsa) πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στο WRC στο ράλι Σουηδίας, συγκεντρώνοντας τα βλέμματα με το ιδιαίτερο οδηγικό του στυλ, συγκρινόμενο με το αντίστοιχο του Ari Vatanen. Η επιτυχία θα εξαργυρωθεί, σε τοπικό επίπεδο βέβαια, με την κατάκτηση οδηγώντας το ταπεινό Nova, του πρωταθλήματος ράλι της Σκωτίας, τίτλο που δεν είχε καταφέρει να κερδίσει ο πατέρας του.

Επόμενο αυτοκίνητο στην καριέρα του ήταν ένα Sierra XR 4X4 και το 1989, ήρθε πέμπτος γενικής στο ράλι Νέας Ζηλανδίας. Αυτό αρκούσε για τη Ford, τη μετά από μια δεκαετία εργοδότριά του στο WRC, να του δώσει ένα εργοστασιακό Sapphire Cosworth.

Subaru: Η γέννηση ενός θρύλου

Ο David Richards, πρώην συνοδηγός του πρωταθλητή του 1981 Ari Vatanen, εντυπωσιασμένος από τις ικανότητες του Colin, πήρε την απόφαση να τον φέρει στην ομάδα του, την Prodrive, που προετοίμαζε τα αυτοκίνητα της Subaru το 1991, επιλογή βέβαια που αρχικά έμοιαζε ως ρίσκο, διότι, πέραν των σποραδικών εμφανίσεων του Σκοτσέζου στο WRC, ο τελευταίος είχε κυρίως εμπειρία από τα πρωταθλήματα στη Γηραιά Αλβιόνα. Ο Colin δε θα τον απογοητεύσει όμως. Αρχικά αγωνιζόμενος με το Legacy στο πρωτάθλημα της Μ.Βρετανίας για να αποκομίσει περισσότερα χιλιόμετρα στις ειδικές διαδρομές για να ενταχθεί αργότερα σε πλήρη συμμετοχή στο WRC, κατέκτησε με τον συνοδηγό του Derek Ringer to 1991 και το 1992 το πρωτάθλημα στο Νησί. Τη δεύτερη χρονιά έκανε και το sweep, δηλαδή 6/6 στους αγώνες, με τα βρετανικά μέσα να παραληρούν.

Η πρώτη νίκη στο WRC δεν ήρθε για τον Colin, αγωνιζόμενος στη Σουηδία, αφού ένα κλατάρισμα πρόδωσε την μέχρι εκείνο το σημείο αξιοπρόσεκτη προσπάθειά του, τερματίζοντας δεύτερος, πάνω από τους θρύλους του Group B, Stig Blomqvist και Markku Alen.

Η σκληρή δουλειά του πεισματάρη Colin απέδωσε καρπούς με την πλήρη συμμετοχή στο Παγκόσμιο του 1993, πάλι με το Legacy και το ράλι σταθμός θα είναι πάλι εκείνο της Νέας Ζηλανδίας. Η πολυπόθητη πρώτη νίκη ήρθε και ο κόσμος άρχισε να μαθαίνει την απόλυτη αφοσίωση στο στόχο και το φυσικό του ταλέντο.

Με νέο αυτοκίνητο πλέον, το Impreza, αγωνίστηκε το 1994 κατακτώντας δύο νίκες, ξανά στη Νέα Ζηλανδία και το RAC, αλλά το 1995, ήταν η χρονιά του. Φτάνοντας στο ράλι Καταλωνίας, έναν γύρο πριν το τέλος, με τον McRae και τον Sainz να μάχονται για τον τίτλο, στο τέλος της δεύτερης μέρας, δόθηκε εντολή από τον Richards να παραμείνουν οι θέσεις όπως έχουν, δηλαδή ο McRae δεύτερος και ο Ισπανός πρώτος, με τη δικαιολογία ότι θα έπαιρναν το μέγιστο των βαθμών για το πρωτάθλημα κατασκευαστών και οι δυο τους θα πήγαιναν στο RAC ισόβαθμοι. Ο φανερά εξοργισμένος Colin προφανώς και δε θα το άφηνε έτσι, διαφώνησε με την εντολή της ομάδας του και ξεκίνησε την ειδική έχοντας στο μυαλό του μόνο το πώς θα πάει “τάπα”!! Η εικόνα των ανθρώπων της Subaru να μπαίνουν μέσα στην ειδική προκειμένου ο Colin να κόψει ταχύτητα ήταν ένα δείγμα του “flat out” οδηγικού στυλ που αγαπήσαμε όλα αυτά τα χρόνια. Στα χαρτιά, παίρνει τον αγώνα, αλλά τιμωρείται με ένα λεπτό ποινής κι έτσι ο Ισπανός κατακτά τη νίκη.

Ο αποφασισμένος McRae τα παίζει όλα για όλα στον τελευταίο αγώνα της χρονιάς, μπροστά μάλιστα στους συμπατριώτες του στο RAC. Με ένα απίστευτο ώριμο τρόπο οδήγησης, εννοείται και γρήγορο, έγινε ο πρώτος Βρετανός και νεαρότερος μέχρι εκείνη τη χρονιά Παγκόσμιος Πρωταθλητής. Στη Subaru αγωνίστηκε μέχρι και το 1998, αλλά πολλά προβλήματα αξιοπιστίας, του στέρησαν έναν ακόμα τίτλο, παρά τις περισσότερες νίκες που είχε από τους αντιπάλους του το 1996 και το 1997, τερματίζοντας έτσι στη δεύτερη θέση της τελικής κατάταξης και τις δυο χρονιές.

Βέβαια, ήταν και λιγάκι δαπανηρός για τις ομάδες, αφού μπορούσε άνετα και ανά πάσα ώρα να καταστρέψει το αυτοκίνητο…

WRC 1000 Lakes, Colin Design….

Από την άλλη, νομίζω ότι Subaru και Colin ήταν έννοιες ταυτόσημες…

Αυστραλία, άλματα και “ιπτάμενος” Colin…

Κάποια στιγμή στην καριέρα του, είχε δηλώσει κάτι πάρα πολύ λογικό για τον ίδιο:

Οι ευθείες είναι για τα γρήγορα αυτοκίνητα, οι στροφές για τους γρήγορους οδηγούς!

Ford: Νέες προκλήσεις

Μην μπορώντας στη Subaru να διπλασιάσει τους τίτλους του, άλλωστε ήταν και η εποχή που έλαμψε το ταλέντο του Tommi Makinen, κατακτώντας ο Φιλανδός τέσσερις τίτλους στη σειρά, ο McRae έψαχνε μια καινούρια πρόκληση στην καριέρα του και η Ford κάλυπτε τις φιλοδοξίες του. Με την ομάδα με το μπλε οβάλ, υπέγραψε συμβόλαιο 3 εκατομμυρίων λιρών το χρόνο και έγινε ο πιο ακριβοπληρωμένος οδηγός ράλι. Το 1999 αντιμετώπισε πολλά προβλήματα, και κάτι οι μηχανικές αστοχίες κάτι η οδήγηση χωρίς όρια, έφερε το αποτέλεσμα τον τερματισμό σε μόνο 3 από τους 14 αγώνες του πρωταθλήματος εκείνης της χρονιάς, όμως οι 2 από τους 3 αγώνες ήταν νικηφόροι.

Οδήγηση χωρίς όρια είπαμε ε; Για άλλη μια φορά, απέδειξε ότι εκτός από γρήγορος, μπορούσε ανά πάσα στιγμή να καταλήξει σε μια χαράδρα, πληρώνοντας το τίμημα. Αλλά αυτός ήταν ο Colin…

Μετά από 2 όχι και τόσο πετυχημένες χρονιές, το 2001 φάνταζε ότι θα ήταν επιτέλους η χρονιά του. 3 νίκες σερί και φτάνει στον τελευταίο αγώνα, κλασικά στο RAC, προηγούμενος με έναν μόλις βαθμό του Richard Burns, που εκείνη τη χρονιά οδηγούσε για λογαριασμό της Subaru.

Ωστόσο, ήταν 10 μίλια/ώρα πιο γρήγορος και 40 εκατοστά πιο μέσα στη στροφή, σύμφωνα με το συνοδηγό του, Nicki Grist και αυτά τα δύο ήταν αρκετά για να του στερήσουν το δεύτερο τίτλο της καριέρας του και συγχρόνως ο Burns κατακτούσε το μοναδικό τίτλο του. Δεν ήταν τυχαίο το παρατσούκλι που είχαν κολλήσει στον Colin: Colin McCrash!

O Colin είχε μια ιδιαίτερη προσέγγιση των πραγμάτων, που σήμαινε ότι θα πάει όσον το δυνατόν γρηγορότερα από το Α στο Β αδιαφορώντας για “γραμμές”, φαινόταν ότι αγωνιζόταν πιο πολύ με την ψυχή παρά με το μυαλό, όπως για παράδειγμα αγωνίζονταν με “χειρουργική ακρίβεια” οι Walter Röhrl και ο 9 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής Sebastian Loeb. Αυτό το ασυμβίβαστο στυλ τον έκανε ιδιαίτερα αγαπητό και η νοοτροπία του “να τερματίσω πιο γρήγορα από όλους, αλλά με οποιοδήποτε κόστος”, βρήκε έδαφος στο ράλι της Κύπρου του 2002, όταν και ήταν τις 2 πρώτες μέρες πρώτος, αλλά στην τρίτη μέρα, ο γνωστός “flat out Colin” έκανε και πάλι το θαύμα του.

Σε μια από τις ειδικές διαδρομές της ημέρας, τούμπαρε το Focus του, χτυπώντας σε μια πέτρα, στο ίδιο σημείο που χτύπησε κι ο Μarko Martin. Εγκατάλειψη για το Σκοτσέζο;; Εννοείται πως όχι!! Έχει χάσει την υδραυλική υποβοήθηση του τιμονιού, πίεζε να μείνει στη μάχη για το βάθρο και τελειώνει την ειδική μόνο 15” πίσω από τον Gronholm. Ο πεισματάρης Colin επιτέθηκε ξανά σε επόμενη ειδική και σε μια στροφή που έπρεπε να μπει με 5η ταχύτητα, πιστός στο “maximum attack” που τον αντιπροσώπευε, μπαίνει με 6η και πολλά χιλιόμετρα.Το αποτέλεσμα ήταν αρκετές τούμπες, με το Focus να έχει τραβήξει τα πάνδεινα εκείνη την ημέρα. Η εικόνα του McRae να προσπαθεί να σουλουπώσει το πληγωμένο αυτοκίνητο, είτε κλοτσώντας το είτε με σφυρί ήταν από τις πιο αξιομνημόνευτες στιγμές του WRC. Δεν υπήρχε προφυλακτήρας, το παρμπρίζ ήταν διαλυμένο, το πίσω μέρος είχε βουλιάξει, αλλά κι όμως κατάφερε και το έφερε στην έκτη θέση γενικής!

Εκείνη τη χρονιά, κατέκτησε στην Κένυα την 25η νίκη του και έγινε ο πιο πετυχημένος οδηγός ράλι στην ιστορία μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Citroen, Skoda, Le Mans και Dakar

Νέα ομάδα για το 2003 ήταν η Citroen, συγκεντρώνοντας βαθμούς σε μόνο τρεις αγώνες και το 2005 επέστρεψε στο WRC για λογαριασμό της Skoda με το Fabia και εντός έδρας, μπροστά στους συμπατριώτες του, έφερε το καλύτερο αποτέλεσμα για τους Τσέχους της χρονιάς, την έβδομη θέση. Με την επιστροφή του στη Skoda για το ράλι της Αυστραλίας, οι ελπίδες για ένα καλό αποτέλεσμα επανήλθαν. Μετά από εκπληκτική οδήγηση, ήταν στην τρίτη θέση της πρώτης μέρας και πολύ κοντά στη δεύτερη, Κι ενώ όλοι περίμεναν το πρώτο βάθρο για τη Skoda, μια τυπική αλλαγή συμπλέκτη κατέληξε σε εφιάλτη, χάνοντας πολύτιμο χρόνο που έφερε δυστυχώς την εγκατάλειψη.

Το 2004, επέστρεψε στη Prodrive, αυτή τη φορά όχι σε επίπεδο ράλι, αλλά σε αγώνες αντοχής και δη το Le Mans. Mε μια Ferrari 550 Maranello, τερμάτισε στην τρίτη θέση της κατηγορίας GTS και στην ένατη γενικής και ένα χρόνο αργότερα, αγωνίστηκε με τη Nissan στο διάσημο αγώνα Paris-Dakar, οδηγώντας ένα pickup. Ήταν ο γρηγορότερος στην πρώτη από τις τρεις ειδικές στο Μαρόκο, αλλά στην έκτη εγκατέλειψε ύστερα από ατύχημα.

Επίλογος

Είναι τελικά ο Colin ο πιο θεαματικός οδηγός όλων των εποχών στα ράλι; Δεν ξέρω αν έχω να σου δώσω απάντηση σε αυτό το ερώτημα, αλλά πιστεύω ότι ο κόσμος έχασε πρόωρα έναν χαρισματικό, “τρελό”, ασυμβίβαστο οδηγό. Ο Nicki Grist είχε πει ότι εκεί που φαινομενικά δεν υπάρχει χώρος για να περάσει, ο Colin θα τον δημιουργήσει. Στην τελική, στις μνήμες όλων των φίλων του μηχανοκίνητου αθλητισμού, η εικόνα του Σκοτσέζου είναι αυτή:

Συμμετείχα στους αγώνες διότι αγαπούσα να οδηγώ τα αυτοκίνητα, αλλά επίσης, αγαπούσα να τα οδηγώ όσο τον δυνατόν πιο γρήγορα.
Αν στο τέλος οι άνθρωποι με μνημόνευαν για κάτι, θα ήθελα να είναι αυτό…

Μας λείπεις ρε Colin, συν τοις άλλοις, είσαι o δικός μας “13ος Θεός”, αφού παραμένεις ο οδηγός με τις περισσότερες νίκες στον Εθνικό μας Αγώνα…

If in doubt, flat out….

Colin McRae 5/8/1968- 15/9/2007

Bonus! Μερικά βίντεο ακόμα για τον Colin!

[Crazy Moments] Colin Mcrae Craziest Moments Ever!09:55 Colin McRae - Beyond the Limits04:32 Colin McRae - 2006 X Games 2nd place. Subaru Crash/Roll - Travis Pastrana05:07 Fifth Gear - The McRae Gathering 200805:38

Keywords
mcrae, mcrae, x games, fifth gear, johnny, συγκεκριμένο, wrc, mini, vauxhall, nova, στυλ, ford, sapphire, cosworth, subaru, david, συμμετοχή, group, αφοσίωση, νέα, rac, μπλε, sebastian, loeb, κυπρος, focus, citroen, skoda, ferrari, gts, nissan, doubt, moments, games, gear, κινηση στους δρομους, ομαδα διας, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, ξανα, ημερομήνια, βιντεο, αυτοκινητα, αυτοκινητο, δουλεια, εβδομη, καριερα, κυπρου, νησι, σουηδια, χωρις ορια, ωρα, citroen, ford, games, nissan, wrc, αγωνες, αρθρο, απιστευτο, ατυχημα, αφοσίωση, δευτερο, δυστυχως, δειχνει, δωσει, δειγμα, δοθηκε, εγινε, εδαφος, υπαρχει, εκθεση, εβδομαδα, εποχη, επρεπε, επιτυχια, εφυγε, ζωη, ιδιο, ηλικια, θαυμα, εικονα, κενυα, λειπεις, μαροκο, μπλε, μυαλο, νικη, νοοτροπια, ομαδα, οβαλ, οδηγος, οδηγηση, ολα για ολα, ορια, περιβαλλον, πετρα, πιο πολυ, προβληματα, ψυχη, ρισκο, σερι, συγκεκριμένο, σειρα, συμμετοχή, σκωτια, στυλ, σφυρι, σχολειο, τριτη, φτανει, φυσικο, φορα, χρονος, ωρες, group, cosworth, dakar, doubt, david, ειπαμε, εθνικο, φιλοι, fifth gear, focus, gear, gts, ιδιαιτερο, ιδιαιτερα, johnny, καρδια, loeb, μεινει, μια φορα, mini, moments, μπροστα, ομαδες, paris, rac, sapphire, skoda, sebastian, subaru, θεσεις, vauxhall, x games, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα