Versus! Συνολική σύγκριση 2013
Με την αυλαία του πρωταθλήματος να έχει πέσει, ήρθε και η ώρα για το τελευταίο Versus! Ο Vettel πήρε το τέταρτο σερί πρωτάθλημα, σπάζοντας όλα τα ρεκόρ, με τον Alonso για μια ακόμη φορά δεύτερο. Οι περισσότερες θέσεις για το grid του 2014 έχουν καλυφθεί και εμείς, εκτός από το προφανές μέσα από τη συνολική σύγκριση των teammate, θα προσπαθήσουμε να ρίξουμε και μια πρώτη ματιά στο πρωτάθλημα του 2014. Suzuka, Ινδία, Abu Dhabi,
S.Vettel Vs M.Webber
Πόντοι: 125 (397) – 69 (199)
Τερματισμοί: 4 (13) – 0 (0) (Εκτός: Ινδία)
Δοκιμαστικά: 2 (13) – 1 (1) (Εκτός: Suzuka, Ινδία)
(*Τα στατιστικά αφορούν μόνο τους δυο ομόσταυλους!)
(**Σε παρένθεση βρίσκονται αθροιστικά τα στατιστικά του κάθε πιλότου)
Η πολυπόθητη τελευταία νίκη δεν ήρθε για τον Αυστραλό, τη στιγμή που ο Vettel έκανε το 9/9 στους τελευταίους αγώνες, ισοφαρίζοντας άλλο ένα μεγάλο ρεκόρ, αυτό με τις συνεχόμενες νίκες του Alberto Ascari. Στο Ιαπωνικό grand prix, το πρόβλημα που αντιμετώπισε ο Sebastian με το KERS, έδωσε την ευκαιρία στο Webber να εκκινήσει από την pole. Στον αγώνα οι δυο τους ακολούθησαν διαφορετική στρατηγική, με το Mark μετά το τέλος του, να διαμαρτύρεται για εύνοια προς το πρόσωπο του Γερμανού. Προσωπικά, από όσα είχα δει εκείνο το τριήμερο, δεν πιστεύω πως ο Webber θα κατάφερνε να κρατήσει τα ελαστικά της Pirelli για όσους γύρους το έκανε ο Vettel. Εάν μάλιστα συνυπολογίσουμε το γεγονός πως ο Αυστραλός κόλλησε πίσω από το Grosjean για 6 ολόκληρους γύρους, κι ενώ είχε πολύ πιο φρέσκα λάστιχα (13 γύρους), ενώ ο Vettel τον προσπέρασε αμέσως μόλις βγήκαν από τα pit, τότε η όλη συζήτηση χάνει το ενδιαφέρον της.
Στην Ινδία, ο Webber επέλεξε τη σκληρή γόμα για τις κατατακτήριες, θέλοντας να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό στον αγώνα. Όμως μια κακή εκκίνηση και άλλο ένα μηχανικό πρόβλημα, στον εναλλάκτη, δεν επέτρεψαν στην μάχη να εξελιχθεί μέχρι τέλους. Βέβαια μέχρι τον 40ο γύρο, ο Vettel είχε δημιουργήσει διαφορά 13ων δευτερολέπτων, η οποία μπορεί να θεωρηθεί ασφαλείας για τους 20 γύρους που απέμεναν μέχρι την καρό σημαία.
Η pole position στο Abu Dhabi ήρθε στα ίσια για το Webber, με 118 χιλιοστά του δευτερολέπτου να χωρίζουν τους δυο teammate. Όμως, άλλο ένα, κλασικό πλέον, πρόβλημα στο KERS δεν επέτρεψε στον Αυστραλό να παλέψει για τη νίκη. Ο ίδιος, μετά το τέλος του αγώνα, παραδέχτηκε πως δεν είχε την ταχύτητα του Γερμανού, αν και τα 30 δευτερόλεπτα διαφοράς που τους χώριζαν, μπορούσαν να δικαιολογηθούν από το συγκεκριμένο πρόβλημα.
Οι δυο τελευταίοι αγώνες σε Austin και Βραζιλία, ήταν καθαρές νίκες Vettel. Μάλιστα στις βρεγμένες κατατακτήριες στο Interlagos, ο Sebastian έδωσε άλλη μια παράσταση στη βροχή, όντας 1 δευτερόλεπτο ταχύτερος του Webber και πάνω από 6 δέκατα ταχύτερος από τον δεύτερο Rosberg.
Νικητής: Sebastian VETTEL
Ο Γερμανός ισοφάρισε ένα ρεκόρ που στέκει από το 1953 και το οποίο δεν έσπασαν οι Lotus της δεκαετίας του ’70, οι McLaren του ’80, οι Williams του ’90 και οι Ferrari του ’00, με οδηγούς όπως οι Fittipaldi, Prost, Senna, Schumacher. Αυτό λέει πολλά για την εξέλιξη του ως οδηγός, αν και το πραγματικό τεστ θα είναι του χρόνου, όταν και θα πρέπει να προσαρμόσει το οδηγικό του στυλ, όπως και κάθε άλλος οδηγός, στους νέους turbo κινητήρες.
MERCEDES AMGL.Hamilton Vs N.Rosberg
Πόντοι: 28 (189) – 49 (171)
Τερματισμοί: 1 (5) – 4 (9)
Δοκιμαστικά: 2 (10) – 3 (9)
Στα δοκιμαστικά η μάχη μεταξύ των δυο ήταν ανηλεής. Με μικρές διαφορές σε Suzuka, Ινδία και Abu Dhabi και μια εξαιρετική εμφάνιση για τον καθένα, υπέρ του Ham στο Austin, με το Rosberg μισό δευτερόλεπτο πιο αργό να μένει εκτός στο Q2 και αντιστροφή ρόλων στη βρεγμένη Βραζιλία, όπου ο Γερμανός ήταν 0,675 του δευτερολέπτου ταχύτερος, κερδίζοντας το Hamilton στο δυνατό του σημείο.
Στους αγώνες, ο LH φανέρωσε το κακό του πρόσωπο, κάτι που έδωσε το πλεονέκτημα στο Rosberg. Ξεκινώντας από τη Suzuka, ο Βρετανός έκανε λάθος στην εκκίνηση, ακουμπώντας με το Vettel, κάτι που οδήγησε σε κλατάρισμα το πίσω αριστερό ελαστικό, καταστρέφοντας τον αγώνα του. Την ίδια στιγμή, ο NR δέχθηκε ποινή drive-through με υπαιτιότητα της ομάδας του κατά το pit-stop, χάνοντας την τέταρτη θέση.
Προχωρώντας στο grand prix της Ινδίας, ένας κακός πρώτος γύρος οριοθέτησε τον αγώνα του Hamilton, στον οποίο τερμάτισε μόλις έκτος, με τον NR να ανεβαίνει στο δεύτερο σκαλί του βάθρου. Ξανά βάθρο στο Abu Dhabi για το Rosberg και ένα ακόμη λάθος του Hamilton στη Βραζιλία, όταν πήρε ποινή για το ατύχημα με τον Bottas. Ο μόνος αγώνας που ο LH είχε το πάνω χέρι, ήταν στις Η.Π.Α., σε μια πίστα που δείχνει πως του αρέσει πολύ.
Νικητής: Nico ROSBERG
Ο Hamilton έχει το ελαφρυντικό της αλλαγής ομάδας, προσωπικά όμως περίμενα να δω πολλά περισσότερα από το συγκεκριμένο οδηγό, πέρα από την εξαιρετική του νίκη στον αγώνα της Ουγγαρίας. Από την άλλη πλευρά, οι 3 εγκαταλείψεις του Rosberg εξαιτίας μηχανικών προβλημάτων, σε αντίθεση με καμία για το Hamilton, δικαιολογούν και με το παραπάνω τη διαφορά των 18 βαθμών που τους χωρίζουν. Επίσης, οι δυο νίκες του Γερμανού με την W04, πριν το παράνομο τεστ ελαστικών στη Βαρκελώνη, γέρνουν την πλάστιγγα προς το μέρος του Rosberg.
FERRARIF.Alonso Vs F.Massa
Πόντοι: 47 (242) – 23 (112)
Τερματισμοί: 4 (15) – 1 (1)
Δοκιμαστικά: 2 (10) – 2 (7) (Εκτός: Ινδία)
Με τη δυναμική της Ferrari να συνεχίζει να πέφτει από αγώνα σε αγώνα, η τρίτη θέση του Alonso στη Βραζιλία και η τέταρτη του Massa στην Ινδία, μόνο ως ανδραγαθήματα μπορούν να χαρακτηριστούν, αφού οι δυο πιλότοι της Scuderia βρέθηκαν να παλεύουν με τη Sauber του Hulkenberg και τις McLaren.
Στους τελευταίους αγώνες, ο Massa είχε δηλώσει πως θα έτρεχε για τον εαυτό του και στη Suzuka είδαμε, για πρώτη φορά, προσπέρασμα του Alonso στα ίσια. Μια ακόμη επική εκκίνηση του Ισπανού και ένα λάθος του Βραζιλιάνου στα pit, που του χάρισε ποινή διέλευσης από αυτά, έδωσαν το πάνω χέρι στον Alonso, παρόλο που στα δοκιμαστικά ο Massa είχε καταφέρει να τον ξεπεράσει.
Στην Ινδία ο Alonso επέλεξε στρατηγική αλά-Webber για τις κατατακτήριες, όμως η επαφή με τον Αυστραλό στην εκκίνηση, οριοθέτησε τον αγώνα του, με τον “El Nano” να βλέπει την καρό σημαία από την απογοητευτική 11η θέση. Ο Massa από την άλλη πλευρά, έκανε έναν πολύ καλό αγώνα τερματίζοντας τέταρτος, μόλις 2 δευτερόλεπτα πίσω από το βάθρο.
Σπάνιο λάθος από τον Alonso στις κατατακτήριες του grand prix του Abu Dhabi, που τον οδήγησε εκτός Q1, με το Massa να εκκινεί όγδοος. Στον αγώνα, ο Ισπανός κατάφερε να αναρριχηθεί μέχρι την πέμπτη θέση, τη στιγμή που ο Felipe δεν κέρδισε κάτι παραπάνω, σε έναν υποτονικό για τον ίδιο αγώνα.
Στην Αμερική ήταν η σειρά του Βραζιλιάνου να μείνει εκτός Q1, όντας 1,2 δευτερόλεπτα πίσω από τον Alonso, ενώ και στη Βραζιλία ήταν 0,57 του δευτερολέπτου πιο πίσω, τη στιγμή που ο Fernando έκανε ένα ακόμη λάθος στο γρήγορο γύρο του στις κατατακτήριες, χωρίς αυτό να του στοιχίσει. Και στους 2 αγώνες ο Ισπανός ήταν εμφανώς καλύτερος, με το Massa να προσπαθεί να τον κοντράρει στο Interlagos, πριν του καταστρέψει τον αγώνα ένα αυστηρό drive-through penalty.
Νικητής: Fernando ALONSO
Οι εμφανίσεις του Ισπανού στους τελευταίους αγώνες ήταν ενθαρρυντικές, αφού, απελευθερωμένος από το κυνήγι του τίτλου, έδωσε πολλές μάχες μέσα στις πίστες κερδίζοντας τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών. Ο ίδιος έχει ήδη αρχίσει να μπαίνει σε κλίμα 2014 και αν αναλωθεί σε πολιτικά και παρασκηνιακά παιχνίδια, όπως το 2007, κινδυνεύει να χάσει από νωρίς τα ηνία στη μάχη με τον Ice man.
LOTUSK.Raikkonen Vs R.Grosjean
Πόντοι: 16 (183) – 60 (132)
Τερματισμοί: 0 (8) – 3 (5) (Εκτός: Austin, Βραζιλία)
Δοκιμαστικά: 2 (11) – 1 (6) (Εκτός: Austin, Βραζιλία)
Ο Kimi, απογοητευμένος από τη στάση της ομάδας στο οικονομικό κομμάτι και το άσχημο team radio στην Ινδία, αποφάσισε να κάνει νωρίτερα την εγχείρηση στην πλάτη του, απ’ ότι στο τέλος της χρονιάς, όπως και ήταν προγραμματισμένη αυτή να γίνει. Μέχρι τότε, οι μέτριες εμφανίσεις του στα δοκιμαστικά και κάποια λάθη, όπως αυτό στον πρώτο γύρο στο Abu Dhabi, μας έδειξαν πως ο Φινλανδός δεν βρισκόταν και στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, τόσο σωματικά, όσο και ψυχολογικά.
Ο Grosjean από την άλλη, υπέγραψε την πολυπόθητη επέκταση συμβολαίου για το 2014, όπου και θα έχει ρόλο Νο.1 στην ομάδα, με τα προνόμια και τα βάρη που αυτό συνεπάγεται. Μάλιστα, με 3 podium στους τελευταίους 5 αγώνες, ήταν ο άνθρωπος που μάζεψε τους περισσότερους βαθμούς πίσω από τις δυο Red Bull, φανερώνοντας ένα πιο ώριμο πρόσωπο.
Σε ότι αφορά τον Heikki Kovalainen, νομίζω πως θα ήταν άδικο να τον κρίνουμε με βάση τους 2 αγώνες στους οποίους έτρεξε. Ειδικά όταν συζητάμε για οδηγούς πρωταθλητές, όπως ο Hamilton, που δεν κατάφερε να εγκλιματιστεί στην ομάδα του και να βρει τα κατάλληλα set-up, έπειτα από έναν ολόκληρο χρόνο ως οδηγός και χωρίς να έχει βρεθεί εκτός κόκπιτ για κάποιο χρονικό διάστημα.
Νικητής: Kimi RAIKKONEN
Το ντεμαράζ του Γάλλου στο τέλος της χρονιάς, με τον Kimi εκτός για 2 αγώνες, δεν ήταν αρκετό ώστε να φτάσει σε απόσταση αναπνοής στη βαθμολογία των οδηγών. Ο Grosjean, ενώ δείχνει πως έχει την ταχύτητα για να κερδίσει κάποιον ή κάποιους αγώνες, δεν με έχει πείσει πως διαθέτει την σταθερότητα και την καθαρότητα μυαλού για να καταφέρει το κάτι παραπάνω. Έχοντας πει αυτό, οι εμφανίσεις του σε Suzuka και Ινδία φέτος, ήταν ό,τι καλύτερο μας έχει παρουσιάσει στην έως τώρα καριέρα του.
McLARENJ.Button Vs S.Perez
Πόντοι: 15 (73) – 26 (49)
Τερματισμοί: 2 (11) – 3 (5)
Δοκιμαστικά: 1 (9) – 4 (10)
Ο Perez θα αποτελέσει παρελθόν από τη McLaren, μετά από μόλις ένα χρόνο συνεργασίας. Ο Μεξικανός δεν είχε το μονοθέσιο που θα του επέτρεπε να κάνει το κάτι παραπάνω και ο ίδιος υπέπεσε σε αρκετά λάθη μέσα στη σεζόν, όμως το τέλος αυτής, τον βρήκε με βελτιωμένη απόδοση απέναντι στον Jenson Button. Ειδικά σε ρυθμό κατατακτηρίων, ο Checo έφτασε και ξεπέρασε το Βρετανό.
Με εξαίρεση δυο συμβάντα, την επαφή με το Rosberg στη Suzuka και την επίδοση του Button στη Βραζιλία, ο Perez ήταν καλύτερος του Button σε αυτούς τους 5 αγώνες. Ο δεύτερος δεν έμεινε μακριά από τις επαφές, αφού αντιμετώπισε πρόβλημα με τη μπροστά πτέρυγα σε Ινδία και Abu Dhabi, καταστρέφοντας έτσι δυο αγώνες του. Πάντως, φρόντισε να κλείσει τη χρονιά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με την τέταρτη θέση της Βραζιλίας, στην καλύτερη φετινή του εμφάνιση (μαζί με εκείνη στον αγώνα της Μαλαισίας).
Νικητής: Jenson BUTTON
Ο Βρετανός πάλεψε, όσο μπορούσε, υπομένοντας την χειρότερη χρονιά στην ιστορία του Woking. Όμως τα χρόνια περνούν και η συμφωνία της McLaren με τη Honda για το 2015, ίσως αναγκάσει την ομάδα σε μια ακόμη κακή/μεταβατική σεζόν του χρόνου. Προσθέστε στην εξίσωση την αλλαγή που επιβάλλεται στο οδηγικό στυλ, τα θέματα με το βάρος του και τον νέο, διψασμένο, teammate που ακούει στο όνομα Kevin Magnussen και το 2014 αναμένεται να είναι κομβικής σημασίας για τον JB.
FORCE INDIAA.Sutil Vs P.Di Resta
Πόντοι: 3 (29) – 12 (48)
Τερματισμοί: 0 (6) – 5 (8)
Δοκιμαστικά: 0 (6) – 5 (11)
Το οδηγικό δίδυμο της Force India για το 2014 δεν έχει κλείσει οριστικά, αφού ο Vijay Mallya παραδοσιακά αργεί στην επιλογή των οδηγών του. Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν πως ο Paul Di Resta θα μετακομίσει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στα Indy Cars, ενώ και ο Sutil μόνο σίγουρος δεν πρέπει να θεωρείται μετά και από τις τελευταίες δηλώσεις του.
Στις κατατακτήριες ο Σκωτσέζος κατατρόπωσε το Sutil, κερδίζοντάς τον 5-0 και μπαίνοντας 5 φορές στο Q2, τη στιγμή που ο Γερμανός έμεινε 3 φορές εκτός από το Q1. Αθροιστικά, η μεταξύ τους διαφορά στο qualifying ήταν της τάξης των 2,152 δευτερολέπτων.
Ίδιο σκηνικό και στα grands prix, με το Sutil να έχει και την υπαιτιότητα για το ατύχημα με το Maldonado στο Austin. Το 12-3 στη συγκομιδή βαθμών, ανέβασε ακόμη περισσότερο τη διαφορά μεταξύ των δυο στην τελική βαθμολογία, με το Sutil να χάνει, εν τέλη, τη μάχη σε όλους τους τομείς.
Νικητής: Paul DI RESTA
Μετά την κοιλία που έκανε ο Σκωτσέζος στο μέσο της σεζόν, ήρθε η σειρά του Sutil να τον αντιγράψει στους τελευταίους αγώνες. Απ’ ότι φαίνεται όμως, η ανάταση της τελευταίας στιγμής, δεν θα είναι αρκετή για τον Di Resta, ώστε να παραμείνει στο grid της Formula 1 για μια ακόμη χρονιά.
SAUBERN.Hulkenberg Vs E.Gutierrez
Πόντοι: 20 (51) – 6 (6)
Τερματισμοί: 2 (12) – 0 (0) (Εκτός: Ινδία, Abu Dhabi, Austin)
Δοκιμαστικά: 5 (18) – 0 (1)
Η αγωνιστική βελτίωση της Sauber, ελέω Pirelli, έδωσε την ευκαιρία στο Hulkenberg να παλέψει με τους πιο δυνατούς συνδυασμούς και στο Gutierrez, να πανηγυρίσει τους πρώτους του βαθμούς στη Formula 1. Στις κατατακτήριες, ο Γερμανός προκρίθηκε και στα 5 grand prix στο Q3, με αποκορύφωμα την τέταρτη θέση στο Austin. Από την άλλη, ο Esteban έμεινε εκτός Q1 δυο φορές, με τη μεταξύ τους διαφορά σε Ινδία και Βραζιλία να είναι στο δευτερόλεπτο. Ακόμα και στο Austin, όπου κατάφερε να περάσει στο Q3, δέχθηκε ποινή 10 θέσεων για παρεμπόδιση άλλου πιλότου, χαλώντας μια καλή εμφάνιση.
Στους αγώνες και πάλι ο Hulkenberg είχε το πάνω χέρι, όπως μαρτυρά και η συγκομιδή βαθμών, παρόλο που είδε δυο από αυτούς να καταστρέφονται χωρίς να φταίει ο ίδιος. Αρχικά, εγκατέλειψε στην Ινδία λόγω προβλήματος στα φρένα και έπειτα στο Abu Dhabi, όταν δέχθηκε ποινή για λάθος της ομάδας κατά τη διάρκεια του pit-stop.
Όσο για το Μεξικανό, η έβδομη θέση στη Suzuka ήταν το highlight της σεζόν για τον ίδιο, όμως στον αμέσως επόμενο αγώνα, στην Ινδία, φρόντισε να επαναφέρει την τάξη, εκκινώντας πριν σβήσουν τα κόκκινα φώτα.
Νικητής: Nico HULKENBERG
Ούτε το 2014 θα κάνει το άλμα που επιθυμεί, στο κόκπιτ μιας κορυφαίας ομάδας. Ο Γερμανός πληρώνει το ύψος, το βάρος και το ταλέντο του, αφού απαιτεί και δεν προσφέρει χρήματα για να τρέξει.
TORO ROSSOD.Ricciardo Vs J.E.Vergne
Πόντοι: 2 (20) – 0 (13)
Τερματισμοί: 4 (7) – 1 (4)
Δοκιμαστικά: 5 (15) – 0 (3)
Όσο εξελισσόταν η χρονιά, γινόταν όλο και πιο προφανές το γιατί η Red Bull επέλεξε τον Ricciardo αντί του Vergne. Ο Γάλλος έχει θέμα με την ταχύτητα στον ένα γρήγορο γύρο, κάτι που μαρτυρά και η συνολική διαφορά των 1,856 δευτερολέπτων που είχαν οι δυο τους στις τελευταίες πέντε κατατακτήριες.
Σίγουρα, ο Vergne επηρεάστηκε ψυχολογικά από την επιλογή Ricciardo, όμως αντί να μετατρέψει την απογοήτευση του σε κινητήρια δύναμη, την μετέτρεψε σε χαλάρωση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η κακή διαχείριση των ελαστικών του. Ήταν ο πρώτος που μπήκε για προγραμματισμένο pit stop σε Suzuka (7ος γύρος) και Βραζιλία (10ος γύρος), ενώ και η επιλογή της σκληρής γόμας για την εκκίνηση του αγώνα στο Austin, μόνο ευεργετική δεν αποδείχθηκε. Επίσης, είχε και μια ανόητη επαφή με τον Gutierrez, στον τελευταίο γύρο του gp των Η.Π.Α.
Ο Αυστραλός έκανε κι εκείνος λάθη, όπως στη Suzuka, όταν πήρε ποινή επειδή προσπέρασε πατώντας εκτός πίστας, όμως μάζεψε τους μοναδικούς βαθμούς της ομάδας, ενώ πήρε και μια εκπληκτική έβδομη θέση, για την εκκίνηση του grand prix του Austin.
Νικητής: Daniel RICCIARDO
Με βάση τα όσα είχαν δείξει οι δυο οδηγοί την περσινή σεζόν και μέχρι τα μέσα της φετινής, ομολογώ πως δεν συμφώνησα με την γρήγορη επιλογή Ricciardo αντί Vergne. Όμως φρόντισαν οι εμφανίσεις τους στη συνέχεια, ώστε να γίνει σαφές πως ο Αυστραλός ήταν η καλύτερη επιλογή μεταξύ των δυο. Αν θα καταφέρει να κοντράρει τον Sebastian Vettel από του χρόνου; Πιστεύω πως οι δυο οδηγοί βρίσκονται σε διαφορετική κλάση και αρχικά, ο Ricciardo θα πρέπει να αποδείξει πως είναι ισάξιος του Webber, που αντικαθιστά.
WILLIAMSP.Maldonado Vs V.Bottas
Πόντοι: 0 (1) – 4 (4)
Τερματισμοί: 3 (9) – 2 (7)
Δοκιμαστικά: 1 (7) – 4 (11)
Ξεκινώντας από το ρυθμό στις κατατακτήριες, η βελτίωση του Bottas ήταν εντυπωσιακή. Με μοναδική επικράτηση του Maldonado να είναι αυτή στο Abu Dhabi και για μόλις 52 χιλιοστά του δευτερολέπτου, η μεταξύ τους μάχη είχε ως εξής:
SuzukaΙνδίαAustinΒραζιλίαVB13159 (Q3)13PM15 (+0,080)18 (+0,764)18 (+1,5)17 (+0,577)Ο Pastor έσπευσε να καλύψει την αδυναμία του, με μερικές καθόλου τιμητικές δηλώσεις ως προς την ομάδα, αλλά δεν νομίζω να έπεισε κανέναν. Στους 5 αυτούς αγώνες, ο Βενεζουελάνος ήταν οριακά καλύτερος, όμως ο Bottas ήταν εκείνος που πανηγύρισε τους βαθμούς της όγδοης θέσης στο Austin. Αυτό ήταν και το καλύτερο αποτέλεσμα της FW35, σε μια ακόμη απογοητευτική χρονιά για την ομάδα της Williams, που δυστυχώς δείχνει να έχει χάσει το δρόμο της.
Νικητής: Valteri Bottas
Ο Bottas, ήταν ο rookie που με εξέπληξε περισσότερο τη φετινή σεζόν. Έχοντας στη διάθεσή του ένα κακό μονοθέσιο, έδειξε σταθερότητα και ωριμότητα, εντός κι εκτός πίστας, που αναλογεί σε πιλότους με πολύ μεγαλύτερη εμπειρία από τον ίδιο. Δικαίως θα βρίσκεται στο grid και το 2014 και αν ο νέος κινητήρας της Mercedes αποδειχθεί όντως ο καλύτερος, τότε θα έχει μια χρυσή ευκαιρία ώστε να καθιερωθεί στη Formula 1. Από την άλλη, το χρήμα της PDVSA μίλησε και ο Maldonado βρήκε θέση στη Lotus για τη νέα χρονιά.
MARUSSIAJ.Bianchi Vs M.Chilton
Πόντοι: 0 (0) – 0 (0)
Τερματισμοί: 3 (15) – 1 (1) (Εκτός: Suzuka)
Δοκιμαστικά: 4 (17) – 1 (1)
Δεν μου αρέσει να επαναλαμβάνομαι, αλλά μια ματιά στα στατιστικά και τις εμφανίσεις των οδηγών της Marussia, φανερώνουν το λόγο για τον οποίο ο Max Chilton βρέθηκε στη Formula 1 και ίσως παραμείνει εκεί και το 2014.
Η έκπληξη έγινε στη Suzuka, όταν ο Chilton κατάφερε για πρώτη φορά να ξεπεράσει στα δοκιμαστικά τον Bianchi. Βέβαια ένα πρόβλημα στο FP1 της Παρασκευής, οδήγησε τον Γάλλο στις μπαριέρες, καταστρέφοντας το μονοθέσιό του και στερώντας του πολύτιμο χρόνο για να δουλέψει το set-up (δεν πήρε μέρος ούτε στο FP2). Στον αγώνα, ο Van der Garde έπεσε στο πίσω μέρος του Bianchi, αμέσως μετά την εκκίνηση, αφήνοντας μόνο τον Chilton στην πίστα. Στην Ινδία ο Max ξεπλήρωσε την “χάρη”, θέτοντας εκτός αγώνα και τις δυο Caterham. Μάλιστα, ο Βρετανός κατάφερε με κάποιο τρόπο να συνεχίσει και να τερματίσει τον αγώνα. Abu Dhabi, Austin και Βραζιλία ήταν καθαρές νίκες Bianchi, με τον Chilton να δέχεται και ποινή για παρεμπόδιση στις Η.Π.Α.
Ερχόμενος στο ρεκόρ του Max Chilton. Ο Βρετανός κατάφερε να τερματίσει σε όλους τους αγώνες της χρονιάς, όντας πρωτοεμφανιζόμενος στη Formula 1. Επίτευγμα που δεν έχει πραγματοποιηθεί ξανά. Πιστεύω όμως πως δεν είχε την ικανότητα να πιέσει στο όριο την MR02, αλλά ούτε καν τον εαυτό του, ώστε να γίνει κάποιο λάθος, ενώ και η αυξημένη αξιοπιστία των σύγχρονων μονοθεσίων, έπαιξε το ρόλο της.
Νικητής: Jules BIANCHI
Η 13η θέση του Bianchi στη Μαλαισία, μόλις στο δεύτερο αγώνα της χρονιάς, ήταν αρκετή για την ομάδα, ώστε να ξεπεράσει για πρώτη φορά την Caterham στη βαθμολογία των κατασκευαστών. Ο Γάλλος, συχνά πυκνά βρίσκονταν μπροστά από τους Pic και Van der Garde, τόσο σε ρυθμό κατατακτηρίων όσο και αγώνα, φανερώνοντας δείγματα του ταλέντου του. Όμως το μέλλον του κρίνεται αβέβαιο, αφού, ναι μεν υπέγραψε για έναν ακόμη χρόνο, όμως ο Ρώσος ιδιοκτήτης της ομάδας, Andrei Cheglakov, δεν δείχνει διάθεση ώστε να συνεχίσει να πληρώνει για να την βλέπει στην ουρά του grid.
CATERHAMC.Pic Vs G.Van der Garde
Πόντοι: 0 (0) – 0 (0)
Τερματισμοί: 1 (8) – 2 (4) (Εκτός: Ινδία, Βραζιλία)
Δοκιμαστικά: 2 (10) – 3 (8)
Το ερώτημα που εξέφρασα και στο προηγούμενο Versus! εξακολουθεί να με ταλαιπωρεί. Είναι κάτω του μετρίου ο Pic ή ο Van der Garde δεν είναι τόσο κακός πιλότος; Οι τελευταίες τους εμφανίσεις δεν μπόρεσαν να ξεδιαλύνουν το τοπίο. Μοιρασμένες οι κατατακτήριες, χωρίς εξαιρετική εμφάνιση για κάποιον από τους δυο. Το ίδιο μοιρασμένα ήταν και τα λάθη. Βγάζοντας στη άκρη το grand prix Ινδίας, όπου όπως προείπα, τους έθεσε εκτός αγώνα ο Chilton, στη Suzuka ο Van der Garde έπεσε πάνω στη Marussia του Bianchi και στο Austin, ο Pic δέχθηκε ποινή drive-through, επειδή αγνόησε επανειλημμένα τις μπλε σημαίες. Τέλος, στη Βραζιλία ήταν η σειρά του Van der Garde να πάρει ποινή για τον ίδιο λόγο, τη στιγμή που ο Γάλλος εγκατέλειπε με πρόβλημα στην ανάρτηση.
Νικητής: Giedo van der GARDE
Η τελική κατάταξη έχει ψηλότερα τον Pic, με 2 δέκατες τέταρτες θέσεις, έναντι μιας του Van der Garde. Οι εμφανίσεις σε κατατακτήριες και αγώνα, δείχνουν το ίδιο. Έχοντας όμως υπόψιν, τη διαφορά εμπειρίας μεταξύ των οδηγών, τις δυο προκρίσεις του Ολλανδού στο Q2 και το εξαιρετικό ένστικτο σε μικτές συνθήκες (βλέπε Monaco και Spa), θεωρώ ως νικητή τον Van der Garde. Είμαι έτοιμος να αναθεωρήσω την άποψή μου, εάν κάποιος θυμηθεί έστω και μια εμφάνιση του Pic για φέτος (ακόμα και αρνητική). Εγώ δεν μπόρεσα…
Κλείνοντας με αυτό το τέταρτο άρθρο, τη σύγκριση μεταξύ των teammate, θα ήθελα να τονίσω πως οι νικητές των ζευγαριών αποτελούν προσωπική επιλογή και τίποτα παραπάνω. Προσπάθησα να τεκμηριώσω την άποψή μου μέσα από χρόνους, βαθμούς, οδηγικό στυλ, εμφανίσεις ή ακόμη και δηλώσεις και σίγουρα κάποιοι θα διαφωνήσουν με τις παραπάνω επιλογές. Σας διαβεβαιώ όμως, πως ό,τι έγραψα, το έγραψα χωρίς συμπάθειες ή αντιπάθειες προς κάποιο οδηγό. Σε κάθε περίπτωση, τα σχόλια είναι ανοικτά για κάθε είδους κριτική και συζήτηση.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Αυτοκίνητο
- To πιο ακριβό τροχαίο: Τρεις Lamborghini καίγονται - Δες το βίντεο
- Αυτό είναι το πρώτο ελληνικό τριθέσιο ηλιακό μοτοποδήλατο
- Ταχύτεροι οι Μπαντούνας – Μοσχόπουλος στο 38ο Ράλλυ Sprint Μαύρο Ρόδο
- Πάνω από 1.000 οι ενδιαφερόμενοι για τις 499 LaFerrari
- Verso: το πρώτο Toyota με μοτέρ BMW
- Λεπτομέρειες για το 8-τάχυτο αυτόματο κιβώτιο της Corvette Stingray
- Versus! Συνολική σύγκριση 2013
- ΕΠΩΛΗΘΗ: Η 400ή Bugatti Veyron
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις AutoBlog
- Τελευταία Νέα AutoBlog
- Versus! Συνολική σύγκριση 2013
- Λεπτομέρειες για το 8-τάχυτο αυτόματο κιβώτιο της Corvette Stingray
- Στις 12 του μηνός η παρουσίαση των BMW M3/M4
- Ξεχασμένο Πρωτότυπο: Peugeot 607 Pescarolo
- Video: Δες τον Ayrton Senna να νικά στο Mondello το 1982
- Video: Η BMW M235i Racing είναι πολλά υποσχόμενη
- Ένα νέο V8 track-ready αυτοκίνητο εξ Αμερικής
- Video: Όταν τα SuperCars “βρίσκουν” στην Carousel τού Nürburgring
- Η Νέα Υόρκη θέλει να βρίσκεται στο πρόγραμμα του 2015
- TimeLapse Video: Τοποθετώντας τον Renault RS27 στο δυναμόμετρο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Αυτοκίνητο
- To πιο ακριβό τροχαίο: Τρεις Lamborghini καίγονται - Δες το βίντεο
- Αυτό είναι το πρώτο ελληνικό τριθέσιο ηλιακό μοτοποδήλατο
- Ταχύτεροι οι Μπαντούνας – Μοσχόπουλος στο 38ο Ράλλυ Sprint Μαύρο Ρόδο
- ΕΠΩΛΗΘΗ: Η 400ή Bugatti Veyron
- Vencer με ελληνικό αέρα
- Verso: το πρώτο Toyota με μοτέρ BMW
- Πάνω από 1.000 οι ενδιαφερόμενοι για τις 499 LaFerrari
- Πρόεδρος και με τη βούλα στη FIA ο Ζαν Τοντ
- Χιόνια: Πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες (15/3)
- Η Toyota στο WRC?