Wolff και Todt: Δεν θα αλλάξουν οι κανονισμοί
Ο Toto Wolff θεωρεί πως δεν θα γίνει καμία αλλαγή στον περιορισμό καυσίμου ή στο όριο των 100kg, ούτε και θα αλλάξει η διάρκεια των GP φέτος, παρόλο που υπάρχουν συζητήσεις τέτοιου είδους στο Μπαχρέιν.
Είμαστε 8 δέκατα πιο αργοί από την περσινή pole position με ένα βαρύτερο μονοθέσιο, που έχει χάσει το 25% της κάθετης δύναμής του, με σκληρότερα ελαστικά, με 30% λιγότερη κατανάλωση, με μεγαλύτερη ροπή και δύναμη και καλύτερη τελική στις ευθείες. Οπότε γιατί το συζητάμε; Ζούμε μια τεχνολογική επανάσταση και μιλάμε
Προφανώς ο Αυστριακός θέλει να διατηρήσει το προβάδισμα της ομάδας του και για αυτό το λόγο διάβαζε τις δηλώσεις του, τις οποίες είχε σημειωμένες. Είναι λογικό, όσο και αν δεν αρέσει στους οπαδούς του αθλήματος, η κάθε ομάδα να κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να αποκτήσει ή να διατηρήσει το προβάδισμα που έχει έναντι των αντιπάλων της. Ο εκτελεστικός Διευθυντής της Mercedes συνέχισε λέγοντας:
Οι κανόνες είναι κανόνες. Τέθηκαν σε εφαρμογή πριν από πολύ καιρό και αν χρειάζονται αλλαγή, τότε αυτή θα γίνει για την επόμενη χρονιά, αλλά δεν το βλέπω να γίνεται. Είναι προφανές ότι κάποιες ομάδες ή κάποιοι κατασκευαστές θεωρούν πως: “δεν καταφέραμε να κάνουμε τα μονοθέσια και γρήγορα και αποδοτικά με τα 100kg καυσίμου, οπότε ας βάλουμε άλλα 10kg. Λυπόμαστε, αλλά δεν κάναμε την δουλειά μας όπως θα έπρεπε”. Αυτό είναι παράλογο.
Ο λόγος που είμαστε σε αυτό το άθλημα, είναι επειδή πιστεύουμε πως η Formula 1 είναι το υπέρτατο άθλημα. Είναι το μέσον για να προωθήσουμε τη μάρκα μας, μια αποδοτική και υψηλής τεχνολογίας εταιρία. Θα θέλαμε να μειώσουμε το άθλημα; Είναι σαν να λέμε πως τα αυτοκίνητά μας δεν είναι καλά.
Σύμφωνα με τον 42-χρονο, όλα τα μονοθέσια πήγαιναν με τέρμα το γκάζι στη Μαλαισία. Δεν υπήρχε καμία μείωση στην ταχύτητα λόγω κατανάλωσης και μάλιστα τα αυτοκίνητα τερμάτισαν με καύσιμο στα ρεζερβουάρ τους.
Δεν χρησιμοποιήσαμε κάποιο σύστημα μείωσης της κατανάλωσης, δεν κάναμε βόλτες σαν ταξί, οπότε πρέπει να καταλάβουμε τι δεν αρέσει στους θεατές. Είναι ο ήχος; Πρέπει να διορθώσουμε τον ήχο. Είναι επειδή οι αγώνες έγιναν βαρετοί, με μία ομάδα να κυριαρχεί; Ίσως και να είναι έτσι τα τελευταία 20 χρόνια.
Στο πλευρό της Mercedes φαίνεται να είναι και ο Jean Todt, ο οποίος πιστεύει πως μετά από 2 αγώνες δεν μπορεί να βγει κάποιο συμπέρασμα.
Το να κρίνεις μετά από 2 αγώνες, είναι σαν να κατακρίνουν οι George Lucas και Brad Pitt την νέα τους ταινία. Σαν να λένε ”μην έρχεστε να την δείτε!”. Οι Mercedes, Renault και Ferrari, ήξεραν τι κινητήρες θα χρησιμοποιήσουν φέτος, πριν από 5 χρόνια. Η Mercedes έκανε απλά καλύτερη δουλειά, έτσι είναι οι μηχανοκίνητοι αγώνες. Μπορώ να καταλάβω την αντίδραση του κόσμου για τον ήχο, οπότε θα δούμε με ποιόν τρόπο θα τα κάνουμε πιο δυνατά (τα μονοθέσια).
Όσον αφορά τον περιοριστή ροής καυσίμου, ο Γάλλος δεν έχει κάποια ιδιαίτερη προτίμηση, αλλά γίνεται ιδιαίτερα επικριτικός στον Πρόεδρο της Ferrari.
Μπορώ να ζήσω και χωρίς τον περιοριστή (ροής καυσίμου), αλλά οι μηχανικοί μου λένε ότι θα χρειαζόμαστε 10 κινητήρες αντί για 5. Ο Luca θα έπρεπε πρώτα να μιλήσει με τους μηχανικούς του, για να ενημερωθεί καλύτερα. Πάντα υπήρχε θέμα με την κατανάλωση, ακόμα και με τους V8. Πόσες φορές ακούσαμε πέρσι στην ενδοεπικοινωνία “πρέπει να μειώσεις την κατανάλωση”.
Για να αλλάξουν οι κανόνες και να χαλαρώσει το “πάγωμα” των κινητήρων, πρέπει να συμφωνήσουν όλες οι ομάδες, αλλά γιατί να το κάνει αυτό η Mercedes;
Προσωπικά συμφωνώ απόλυτα με την διατήρηση των κανονισμών για την φετινή χρονιά. Από την στιγμή που οι κανόνες είναι ίδιοι για όλους και μια ομάδα τα κατάφερε πολύ καλύτερα από τις υπόλοιπες, της αξίζει και το πρωτάθλημα. Από την άλλη, όταν υπήρχαν φόβοι από πέρσι για τον ήχο των κινητήρων, για τις “βόλτες” που θα έκαναν οι πιλότοι στην πίστα για να μειώσουν την κατανάλωση, για τα άσχημα μονοθέσια, για την μείωση των χρόνων, με τι ασχολούνταν τότε όλοι;
Δεν θα έπρεπε σε μια επιχείρηση (γιατί μην γελιέσαι μπορεί να είναι άθλημα, αλλά είναι κυρίως επιχείρηση), να προβλέπουν το μέλλον των αγώνων, τις αντιδράσεις του κοινού, την μεγιστοποίηση του κέρδους; Ο καθένας αν σκεφτεί 3-4 λέξεις που να χαρακτηρίζουν την Formula 1, θα σκεφτεί “καινοτομία”, θα σκεφτεί καλύτεροι “οδηγοί”, θα σκεφτεί “παγκόσμιο” άθλημα, “ήχος”, ‘”Ferrari”, “Monaco”, “Senna”… θα σκεφτεί ένα συνδυασμό λέξεων που να χαρακτηρίζει μέσα του την F1.
Όλοι όμως, όλοι, θα σκεφτούν την λέξη “ταχύτητα” …αυτό είναι που πιστεύω πως λείπει, και η ταχύτητα δεν έρχεται με λουρί. Το δέχομαι πως το downsizing είναι της μόδας (ή αναγκαίο κακό), αλλά η Formula 1 δημιουργεί μόδες, ιδέες, καινοτομίες, δεν τις ακολουθεί.
Το πιθανότερο, κατά την άποψή μου, είναι αν αλλάξουν οι κανονισμοί φέτος και είναι μεγάλο αν, αυτό θα γίνει με την τοποθέτηση βάρους στα μονοθέσια, με αφορμή την φυσική κατάσταση των πιλότων. Έγινε με τα ελαστικά, μπορεί να γίνει και με τα μονοθέσια. Εσύ τι πιστεύεις;
[Πηγές: GMM, Reuters]
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Αυτοκίνητο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις AutoBlog
- Τελευταία Νέα AutoBlog
- Wolff και Todt: Δεν θα αλλάξουν οι κανονισμοί
- Ο Vergne πρόσφατα νοσηλεύτηκε, εξαιτίας ακραίας δίαιτας που ακολουθούσε
- To Honda Vezel θα κυκλοφορεί ως HR-V στην Αμερική
- Καθυστερεί το νέο Ford Focus RS
- Ποινή 5 θέσεων στον Sutil
- FAIL Video: Γυναίκα στη Βραζιλία προσπαθεί να παρκάρει, φαντάζεσαι το τι ακολουθεί
- Η BMW ανακαλεί 232.098 αυτοκίνητα στη Κίνα λόγω βιδών του κινητήρα
- Κάπως έτσι θα είναι η BMW M2 [Rendering]
- Video: Driftάροντας με ένα Datsun 280Z 500 ίππων
- Η Mazda ανακαλεί 88.000 αυτοκίνητα που εξοπλίζονται με το i-ELOOP
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Αυτοκίνητο
- Ανάκληση 88.000 αυτοκινήτων Mazda
- TOP 10 άρθρα 29 Μαρτίου - 4 Απριλίου 2014
- Suzuki SX4 S-Cross 4x2 από 15.620
- VIDEO: Μηχανές χορού και χορευτές στον πάγο
- Χρόνια πολλά στον Paul Rosche από τη BMW
- Συνολικά 2.500 θέσεις εργασίας έχει καταργήσει η γαλλική Renault
- Φόρμουλα 1: O Nico Rosberg πήρε την pole position για το GP Bahrain
- Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Καρτ: 1ος Γύρος στην πίστα καρτ Αφιδνών (KARTODROMO).
- 7o Rally Όθρυς 2014 αύριο Κυριακή με 28 συμμετέχοντες
- Ποινή 5 θέσεων στον Sutil - Το grid του αγώνα της Κυριακής