Ας δούμε το dieselgate λίγο πιο σφαιρικά…

Εννιά ημέρες έχουν περάσει από τη στιγμή που αποκαλύφθηκε πως η Volkswagen εξαπάτησε τις αρχές και τους πολίτες –πρώτα της Αμερικής και στη συνέχεια ολόκληρου του κόσμου– όσον αφορά στις εκπομπές ρύπων κάποιων TDI κινητήρων της. Εννιά ημέρες και δεκάδες άρθρα. Δεν θα κάνω κάποια αναδρομή στο χρονικό του σκανδάλου αφού αυτό είναι ακόμα πρόσφατο και επίκαιρο, οπότε υποθέτω πως γνωρίζεις τι συμβαίνει – αν δεν γνωρίζεις, μπορείς να επισκεφτείς αυτόν τον σύνδεσμο και να αρχίσεις

το διάβασμα. Θα γράψω όμως τις σκέψεις μου όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί έπειτα από ψύχραιμη σκέψη.

Θα ξεκινήσω λέγοντας ότι δεν έπεσα από τα σύννεφα όπως κάποιοι. Πιστεύω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των τεράστιων αυτών επιχειρήσεων είναι διεφθαρμένες σε πολλά επίπεδα και τώρα, απλά έτυχε –ή αποφασίστηκε από κάποιους– να δούμε ένα από αυτά. Βάλτο καλά στο μυαλό σου αυτό. Οι τεράστιες αυτές εταιρίες, ενδιαφέρονται μόνο για την μεγιστοποίηση των κερδών και θα πατήσουν επί πτωμάτων για να επιτύχουν τον στόχο τους. Επειδή τυγχάνει να κατασκευάζουν το αντικείμενο του πάθους μας, δεν σημαίνει ότι πρέπει να αγνοούμε την πραγματική τους φύση. Πολύ δε παραπάνω, να τις υπερασπιζόμαστε!

Περίεργη είναι και η στάση των –στην καλύτερη των περιπτώσεων ανεπαρκών– Ευρωπαϊκών αρχών. Για άλλη μία φορά, μετά την αποκάλυψη που “έριξε” τον Sepp Blatter από την FIFA, τις έρευνες που γίνονται για τα καρτέλ στον χώρο των προμηθευτών κ.ά., οι Η.Π.Α. έρχονται να μας ανοίξουν τα μάτια. Ή αν θέλεις, να αποδείξουν αυτό που όλοι ξέρουμε αλλά κανείς δεν τολμά να αναφέρει. Οι Η.Π.Α. Ξέρεις, οι “βλάκες”, τα Αμερικανάκια, οι γιάνκηδες. Φυσικά, οι Η.Π.Α. λειτουργούν με βάση το δικό τους συμφέρον και παρότι είναι αδύνατο να το αποδείξω, δεν μου βγάζεις από το μυαλό ότι πίσω από τις αποκαλύψεις για την Volkswagen υπάρχει πολιτικός δάκτυλος. Έχει σημασία όμως; Μήπως αντί να κατηγορούμε τους Αμερικάνους για σκοπιμότητες, πρέπει να κοιτάξουμε τι κάνουν με την EPA, την CARB, την NHTSA κ.ά.;

Τα αυτοκίνητα καταναλώνουν περισσότερο απ’ όσο ανακοινώνουν οι κατασκευαστές. Ο κόσμος το ‘χει τούμπανο κι αυτοί κρυφό καμάρι. Τουλάχιστον οι Αμερικάνοι έχουν στο ρεζουμέ τους ποινές για τέτοιου είδους εξαπάτηση (βλ. Ford και Hyundai). Εκτός αυτού, οι Αμερικάνοι –και οι Ιάπωνες– έχουν αυστηρότερα tests υπολογισμού της εργοστασιακής κατανάλωσης – και αυστηρότερα tests πρόσκρουσης αλλά αυτό είναι άσχετο. Εδώ, ακόμα το συζητάμε. Έπειτα, ποια ήταν τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στη βιομηχανία του αυτοκινήτου τα τελευταία χρόνια; Αυτό της Ford/Firestone στις αρχές των ’00, αυτό της Toyota το 2009, αυτά της GM και της Takata το 2014 και αυτό που προανέφερα και όλοι έχουν περάσει στα ψιλά, του καθορισμού τιμών από διάφορους προμηθευτές. Όλα ξεκίνησαν από τις Η.Π.Α. Οι Ευρωπαϊκές αρχές, έχουν αγοράσει τόσα χωράφια που χάσαμε το μέτρημα. Κι αυτή η εκδοχή για τους Ευρωπαίους, είναι η καλύτερη… γιατί η εναλλακτική έχει να κάνει με χρηματισμούς, συμφέρονται και λοιπές παράνομες δραστηριότητες που εγώ τουλάχιστον, δεν μπορώ να αποδείξω, οπότε δεν τολμώ να κατηγορήσω.

Επιστρέφοντας όμως στο σκάνδαλο της Volkswagen… Η Γερμανική εταιρία είναι σε πολύ άσχημη θέση και θα έπρεπε να ντρέπεται για τις πράξεις της. Δεν μιλάμε για “παίξιμο” του συστήματος. Αυτό το κάνουν όλοι οι κατασκευαστές επειδή ο τρόπος που μετρούνται οι ρύποι και η κατανάλωση το επιτρέπουν. Η Volkswagen απάντησε σε μία μηχανολογική πρόκληση με κλέψιμο. Ξεκάθαρο και αδιαμφισβήτητο. Δεν έχει σημασία ποιος ήξερε και ποιος όχι. Η ουσία είναι ότι αντί να προσπαθήσει να βρει λύση στο πρόβλημα, αποφάσισε να κλέψει και μάλιστα να κλέψει με “βαρβαρικό” τρόπο. Με αυτή της την κίνηση, κατάφερε ένα διπλό πλήγμα. Πρώτον, στους πετρελαιοκινητήρες… ήταν που ήταν δύσκολο το κλίμα γι’ αυτούς, ήρθε το dieselgate όχι για να τους αποτελειώσει, αλλά για να πληγώσει την εικόνα τους. Δεύτερον, στην Γερμανία. Εκτός του ότι η Volkswagen ήταν το “poster boy” της ανάκαμψης και σε μεγάλο βαθμό, εθνικό σύμβολο για τους Γερμανούς οπότε η όλη υπόθεση είναι κάποιου είδους “προδοσία”, πλήττεται και το “made in Germany”. Το πλήγμα δεν θα ισοπεδώσει την εταιρία όπως κάποιοι αναφέρουν αλλά σίγουρα θα έχει επιπτώσεις στο μεσοπρόθεσμο πλάνο της.

Τέλος, δεν μπορώ να μην προσπαθώ να καταλάβω τη νοοτροπία της Volkswagen. Δημοσιεύματα λένε ότι το λογισμικό χρονολογείται από το 2005, που σημαίνει ότι 10 χρόνια, η Volkswagen δεν έκανε τίποτα για να βρει έναν λιγότερο παράνομο τρόπο “μαγειρέματος” των εκπομπών. Δεν μπορείς σαν εταιρία να είσαι τόσο αλαζόνας ώστε να πιστεύεις ότι δεν θα πιαστείς ή τόσο αφελής ώστε να πιστεύεις ότι κανείς δεν θα το ψάξει. Δεν γίνεται να σε έχουν προειδοποιήσει από το 2014 και εσύ να σφυρίζεις αδιάφορα. Και κάτι ακόμα. Το σκάνδαλο αυτό, έχει το μέγεθος των προηγουμένων. Δεν μπορώ να διαβάζω απόψεις του στυλ “η Toyota και η GM σκότωσαν και την γλύτωσαν φθηνά ενώ η Volkswagen το μόνο που έκανε ήταν να μολύνει το περιβάλλον”. Δεν γίνεται να κυκλοφορούν τέτοιες απόψεις ενώ υπάρχουν μελέτες για τις επιπτώσεις της μόλυνσης στην υγεία των ανθρώπων… Η Volkswagen θα πληρώσει. Δεν ξέρω αν θα πληρώσει $18 δις ή γύρω στα $4 –υπολογίζοντας το πρόστιμο με τον ίδιο τρόπο που υπολογίστηκε για την Hyundai -, αλλά θα πληρώσει! Ας δούμε πώς θα εξελιχθεί το ζήτημα γιατί κάθε ημέρα που περνάει κάτι συμβαίνει…

Σ.τ.Σ. Μήπως πρέπει να γίνουμε λίγο πιο εφευρετικοί στον τρόπο που ονοματίζουμε τα σκάνδαλα; Δεν γίνεται σε κάθε σκάνδαλο να κολλάμε την λέξη –gate στο τέλος. Καταντά ανιαρό…

Για να διαβάσεις τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το σκάνδαλο της Volkswagen πάτησε εδώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα