Έρευνα: Τα αυτόνομα αυτοκίνητα πιθανό να αυξήσουν την ασθένεια των κινήσεων

Τα αυτόνομα αυτοκίνητα εξελίσσονται με γοργό ρυθμό, με τους Michael Sivak και Brandon Schoettle του University of Michigan Transportation Research Institute να δημοσιεύουν μια νέα έρευνα στην οποία καταλήγουν στο συμπέρασμα πως το 6% με 12% των ανθρώπων που θα βρίσκονται μέσα σε ένα αυτόνομο αυτοκίνητο, θα μπορούσε να πάσχει από την ασθένεια των κινήσεων, γνωστή και ως “motion sickness”.

Η ασθένεια των κινήσεων προκαλείται από τη σύγκρουση ανάμεσα στην όραση και την ακοή σε σχέση με την κίνηση.

Συγκεκριμένα, ο μηχανισμός των αυτιών αντιλαμβάνεται την κίνηση του αυτοκινήτου σε αντίθεση με τα μάτια, με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να λαμβάνει αντικρουόμενα μηνύματα και να προκαλείται ναυτία. Με απλά λόγια, πρόκειται για μια κατάσταση που εμφανίζεται ως απάντηση στην κίνηση και περιλαμβάνει συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα και το νευρικό σύστημα, ενώ σπάνια εκδηλώνεται σε παιδιά κάτω των δύο ετών. Συχνότερα, η κατάσταση αυτή παρουσιάζεται στα νήπια και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, κορυφώνεται στην ηλικία των δώδεκα ετών και στη συνέχεια η συχνότητά της μειώνεται στην ενήλικο ζωή.

Παλαιότερη μελέτη έδειξε πως το 37% των επιβατών που θα βρίσκονται μέσα σε ένα αυτόνομο όχημα θα κάνει κάποια άλλη δραστηριότητα που χειροτερεύει την ασθένεια των κινήσεων, όπως να διαβάζει ένα βιβλίο ή να βλέπει μια ταινία. Οι ερευνητές προτείνουν λύσεις ώστε οι επιβάτες να μην νοσούν από την ασθένεια αυτή. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα πρέπει να εξοπλίζουν τα αυτόνομα μοντέλα τους με μεγαλύτερα παράθυρα ώστε να υπάρχει ευρύτερο οπτικό πεδίο, το οποίο αποδεδειγμένα μειώνει την ασθένεια των κινήσεων, με τους επιβάτες να πρέπει να εστιάζουν σε ένα μακρινό σημείο έξω από το αυτοκίνητο και μην ασχολούνται με δραστηριότητες όπως διάβασμα ή παιγνίδια χειρός που κάνουν τα μάτια να παραμένουν συγκεντρωμένα μέσα στο αυτοκίνητο.

Keywords
Τυχαία Θέματα