Η Bosch θέλει να φέρει τα αυτόνομα αυτοκίνητα στο κοινό μέχρι το 2025

Ναι, αυτό είναι ένα ακόμα “τα αυτόνομα αυτοκίνητα έρχονται” άρθρο που ίσως να έχεις βαρεθεί, ίσως και όχι. Όμως είτε το θέλεις, είτε όχι, έρχονται και η είδηση δεν έρχεται από κάποιον αισιόδοξο αναλυτή, αλλά από το “στόμα” του μεγαλύτερου προμηθευτή εξαρτημάτων/συστημάτων αυτοκινήτου στον κόσμο.

Αυτός, δεν είναι άλλος από την Bosch που στο πρόσφατο Automotive News World Congress στο Detroit,

ανέλυσε το 4 σταδίων σχέδιο που έχει για να παρέχει την τεχνολογία που θα χρειάζονται οι κατασκευαστές ώστε να παρέχουν στο ευρύ κοινό αυτόνομα αυτοκίνητα.

Πρώτο Στάδιο: Ενσωματωμένη υποβοήθηση αυτοκινητόδρομου. Το 2017, ένα όχημα εξοπλισμένο με την κατάλληλη τεχνολογία, θα μπορεί να ταξιδεύει στον αυτοκινητόδρομο με ταχύτητες που δεν θα υπερβαίνουν τα 120 km/h. Το αυτοκίνητο θα παραμένει στην λωρίδα του ενώ ο οδηγός θα πρέπει να έχει ανά πάσα στιγμή τα μάτια του στον δρόμο.Δεύτερο Στάδιο: Υποβοήθηση αυτοκινητόδρομου. Το 2018, το όχημα θα μπορεί να κινείται με υψηλές ταχύτητες στον αυτοκινητόδρομο και θα είναι σε θέση να αλλάζει λωρίδες –με την έγκριση του οδηγού. Αυτός, θα πρέπει να έχει ανά πάσα στιγμή τα μάτια του στον δρόμο.Τρίτο Στάδιο: Αυτόματος πιλότος αυτοκινητόδρομου. Μέχρι το 2020, το όχημα θα μπορεί να κινείται αυτόνομα στον αυτοκινητόδρομο ενώ ο οδηγός ασχολείται με κάτι άλλο, πέρα από την οδήγηση. Ωστόσο, αυτός θα πρέπει να είναι σε θέση να πάρει τον έλεγχο γρήγορα αν χρειαστεί. Αν ο οδηγός δεν το κάνει, το αυτοκίνητο θα κάνει στην άκρη και θα σταματά μόνο του.Τέταρτο Στάδιο: Αυτόματος πιλότος. Περί το 2025, το όχημα θα μπορεί να οδηγείται μόνο του από πόρτα σε πόρτα, χωρίς την παραμικρή παρέμβαση από τον οδηγό.

Δεν υπάρχει αμφιβολία για το γεγονός ότι οι προμηθευτές αλλά και οι κατασκευαστές, έχουν τέτοια χρονοδιαγράμματα. Μιλάμε για ένα τεράστιο βήμα στην αυτοκίνηση και προφανώς, τέτοια βήματα δεν γίνονται στην τύχη. Επίσης, θα πρέπει να τονίσουμε πως συστήματα σαν αυτά του πρώτου σταδίου, υπάρχουν ήδη στις ναυαρχίδες κάποιων εταιριών και με την χρήση ραντάρ αλλά και την εξέλιξη του απαραίτητου λογισμικού και υποσυστημάτων, μπορεί να φανταστεί κάποιος πως δεν μιλάμε πλέον για σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Βέβαια, θα πρέπει να γίνουν βήματα και στο νομικό και ασφαλιστικό κομμάτι της υπόθεσης αλλά για κάποιον περίεργο λόγο, πιστεύω πως η τεχνολογία θα είναι έτοιμη –μπορεί να είναι ήδη- πριν γίνει αυτό.

Keywords
Τυχαία Θέματα