Η εξέλιξη των φωτιστικών σωμάτων

Φωτιστικά σώματα. Το 2013 όλο και περισσότερα αυτοκίνητα με LED φώτα κυκλοφορούν ανάμεσα μας, αλλά 100 χρόνια πριν, τα πράγματα ήταν αρκετά διαφορετικά.

Ηλεκτρικός προβολέας

Η χρόνια-ορόσημο για την τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων ήταν το 1911, αφού πριν από τότε ο μόνος τρόπος για να οδηγήσει κάποιος στο σκοτάδι ήταν με την βοήθεια κεριών.

Ο ηλεκτρικός λαμπτήρας έκανε την εμφάνιση

του το 1911 από την Cadillac, με την Bosch, το 1913, να συνδυάζει έναν ηλεκτρικό λαμπτήρα με μια γεννήτρια και ένα ροοστάτη. Ο προβολέας μόλις είχε γεννηθεί.

Περιστρεφόμενος προβολέας

Το 1917, ξανά οι Αμερικάνοι της Cadillac, παρουσίασαν έναν ηλεκτρικό προβολέα με ελεγχόμενη μεσαία σκάλα. Έναν χρόνο μετά η τεχνολογία πέρασε στην αγορά. Το 1935 η Tatra ήταν αυτή που εφηύρε τον περιστρεφόμενο προβολέα. Η Tatra είχε δημιουργήσει ένα σύστημα με τρεις προβολείς, εκ των οποίων ο μεσαίος ενωνόταν με τους τροχούς.

Η Cadillac κάτι έπρεπε να σκεφτεί γρήγορα ώστε να απαντήσει στη καινοτομία της Tatra και το 1938 παρουσίασε στο Buick Y-Job και αυτή με περιστρεφόμενους προβολείς, αλλά για πρώτη φορά εταιρία τοποθετεί σε αυτά φλας/δείκτες ειδοποίησης αλλαγής πορείας.

Λάμπες αλογόνου και Xenon

Πριν από πενήντα χρόνια ο ηλεκτρικός προβολέας αντικαθίσταται από τις λάμπες αλογόνου. Οι διάσημοι λαμπτήρες H1 ήταν γεγονός, με την Cadillac να προσθέτει σε αυτούς, το 1964, αισθητήρα φωτός.

Τα πράγματα ήταν ήσυχα μέχρι το 1991, τότε που η BMW παρουσίασε τη νέα Σειρά 7, το πρώτο αυτοκίνητο του κόσμου με προβολείς Xenon. Στην αγορά της Ευρώπης και της Ιαπωνίας τα φωτιστικά σώματα ήταν άμεσα διαθέσιμα, αλλά η Αμερική έπρεπε να περιμένει έως το 1996, όταν παρουσιάστηκε το Lincoln Mark VIII, το πρώτο Αμερικάνικο αυτοκίνητο με Xenon φωτιστικά σώματα.

Μέρος του σχεδιασμού

Από εκεί και πέρα τα φωτιστικά σώματα πλέον έγιναν ουσιαστικό μέρος του σχεδιασμού των αυτοκινήτων. Μέχρι τότε τα φωτιστικά σώματα είχαν κυρίως κυκλική σχεδίαση, αλλά οι σχεδιαστές άρχισαν να παίζουν μαζί τους, δίνοντας τους διάφορα σχήματα.

Το γυαλί αντικαταστάθηκε από πλαστικές ύλες, με την BMW να παρουσιάζει τότε τα διάσημα “Angels-eyes”.

LEDs

Στις αρχές της τελευταίας δεκαετίας έκαναν την εμφάνιση τους τα LED φωτιστικά σώματα. Με κύρια πλεονεκτήματα τη χαμηλή κατανάλωση ενέργειας και τη μεγάλη διάρκεια ζωής, πρωτοπόρος στον τομέα αυτό ήταν η Audi, η οποία το 2008 τοποθέτησε για πρώτη φορά σε αυτοκίνητο παραγωγής, στο R8, πλήρως LED φωτιστικά σώματα.

Μόλις πριν 1,5 μήνα, η Audi παρουσίασε τα Matrix LED στο ανανεωμένο A8, ενώ η τεχνολογία έδωσε τη δυνατότητα στις εταιρίες να δημιουργήσουν φωτιστικά σώματα με πλήρως αυτόματη μεγάλη σκάλα, αυτόματα κατευθυνόμενη δέσμη και άλλα πολλά.

Το μέλλον

Τα LED είναι η τάση, με την πάροδο του χρόνου οι εταιρίες να τα αντικαθιστούν από τα OLEDs, επιτρέποντας τες να ενσωματώσουν ακόμη καλύτερα τα φωτιστικά σώματα στον σχεδιασμό του αυτοκινήτου, αφού εκτός από το σχήμα θα μπορούν να προσαρμόσουν και το χρώμα.

Η BMW μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα βγάλει στην αγορά τα λέιζερ φωτιστικά της σώματα, ενώ εξετάζονται επίσης τεχνολογίες με λάμπες μικροκυμάτων. Δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ και στις υπέρυθρες κάμερες που επιτρέπουν στους οδηγούς να δούνε στο σκοτάδι και στο όχι και τόσο μακρινό 2030, ποιος μας λέει πως οι εταιρίες δεν θα τις ενσωματώσουν πλήρως με τα συστήματα αυτόνομης οδήγησης που ετοιμάζουν πυρετωδώς, έτσι ώστε στο μέλλον να μην χρειάζονται καθόλου τα φωτιστικά σώματα;

Keywords
Τυχαία Θέματα