Μαζί turbo και ατμοσφαιρικοί κινητήρες από το 2017; Ο Ecclestone δεν το αποκλείει

Το ενδιαφέρον των υπεύθυνων και των οπαδών της Formula 1 έχει συγκεντρωθεί και πάλι γύρω από τους κινητήρες, ύστερα από τη συμφωνία για αναβαθμισμένα power units από το 2017, τα οποία θα μπορούν να παράγουν κοντά στα 1.000 άλογα. Το μεγάλο πρόβλημα είναι σίγουρα η αύξηση του κόστους, κάτι που δεν αρέσει στη Sauber, και ο Alex Wurz συμφωνεί με τις απόψεις των Ελβετών.

Μήπως, όμως,

θα πρέπει να περιμένουμε κάτι ακόμα διαφορετικό για την μεθεπόμενη σεζόν; Ο Bernie Ecclestone, γνωστός για τις διάφορες ιδέες του, θεωρεί πως μπορούμε να έχουμε δύο τύπους κινητήρα από το 2017, δηλαδή turbo V6 (ή και twin-turbo V6) και ατμοσφαιρικούς (V8), αλλά παραδέχεται ότι αυτό δεν μπορεί να είναι εύκολο. Επιπλέον, ο Βρετανός επιμένει να λέει πως η τιμή των κινητήρων θα πρέπει να μειωθεί, ώστε να είναι πιο προσιτοί σε ομάδες που έχουν οικονομικά προβλήματα.

Εξαρτάται από το τι θα κάνουμε. Ο Toto μιλάει πολύ, αλλά δεν υπάρχει αντίδραση· ξέρετε τι εννοώ. Δεν είναι καλό να λέμε «εγώ θα ήθελα αυτό». Είναι μια ομάδα. Ποτέ δεν ήθελα να πάω πίσω στους V8· ήθελα έναν μόνο κινητήρα να έχουμε στη Formula 1, ο οποίος θα μπορούσε να τρέχει στο 10%, ας πούμε, από αυτό που θα μπορούσαν να ξοδέψουν οι κατασκευαστές. Θα ήταν ένας διαφορετικός κανονισμός, ο οποίος θα ήταν φθηνότερος.

Αν οι κατασκευαστές αποφασίσουν μετά ότι αυτό είναι καλό, τότε θα είναι εντάξει. Ή αν θέλουν να έχουμε τους τωρινούς κινητήρες σε μια ρεαλιστική τιμή, τότε θα ήταν καλό. Είχαμε συνηθίσει να τρέξουμε turbo και ατμοσφαιρικούς κινητήρες. Μπορείς να τους έχεις και τους δύο.

Ποτέ δεν μπορεί να είναι όλοι ικανοποιημένοι. Αυτή τη στιγμή, κάνουν πολύ καλή δουλειά στην έρευνα και ανάπτυξη (R&D), κάτι που υποστηρίζεται από τις ομάδες που πληρώνουν. Τέτοιοι κινητήρες δε θα χρησιμοποιηθούν ποτέ σ’ ένα αυτοκίνητο ή σ’ ένα θαλάσσιο σκάφος. Ποτέ δεν έχει σχεδιαστεί γι’ αυτό. Απλώς είναι κανονισμοί και οι μηχανικοί δούλεψαν σε αυτό, λέγοντας ότι μπορούν να το κάνουν. Έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά, αλλά πρέπει να είναι και πιο φθηνοί οι κινητήρες.

Η Force India, αντιδρώντας στα λεγόμενα του 84χρονου, συμφωνεί πως οι V8 κινητήρες μπορούν να είναι μια εξαιρετική κίνηση για την άμεση μείωση του κόστους, όπως λέει ο Bob Fernley, αναπληρωτής επί κεφαλής της ινδικής ομάδας.

Νομίζω πως η αρχή της διατήρησης του υβριδικού V6 κινητήρα είναι απολύτως σωστή. Από την πλευρά των κατασκευαστών, είναι πολύ επικερδές, τόσο για το marketing όσο και για τα τεχνικά προγράμματα. Δεν βλέπω γιατί να μην έχουμε υβριδικά συστήματα μέχρι το μακρινό μέλλον. Αυτό που εξετάζει ο Ecclestone είναι ότι οι ανεξάρτητες ομάδες να έχουν έναν «ισότιμο» κινητήρα -ίσως V8 με KERS-, στη μισή τιμή από αυτά που δίνουμε τώρα.

Φυσικά και, ως ανεξάρτητη ομάδα, για να κόψουμε το κόστος στο μισό έχοντας ισότιμους κινητήρες, είναι ελκυστικό. Αυτό δε μας δίνει μειονέκτημα, θα έχουμε ακόμα εξαιρετικούς αγώνες. Αν πω ότι η Cosworth θα έφερνε έναν V8 με KERS, θα ήταν ένας πάρα πολύ καλός κινητήρας. Το πλεονέκτημα αυτού θα ήταν να έχουμε έναν ανεξάρτητο προμηθευτή και ποτέ αυτό δεν ήταν λάθος για την υγεία της Formula 1. Νομίζω ότι η Cosworth και η Renault μπορούν να το κάνουν.

Εννοείται πως, έχοντας δύο διαφορετικούς τύπους κινητήρα, προκύπτει αμέσως το ερώτημα για το αν θα υπάρχει ισοτιμία. Για τον Fernley, αυτό δεν είναι μεγάλο πρόβλημα, επισημαίνοντας πως ούτε τώρα οι κινητήρες είναι ισότιμοι μεταξύ τους.

Οι ομάδες δεν μπορούν να επιβιώσουν με το τωρινό κόστος. Έτσι, θεωρώ ότι η πρωτοβουλία του Bernie έχει μεγάλη αξία, παρόλο που προκαλεί δυσκολίες για την ισοτιμία. Ήδη υπάρχει μια δυσφορία για τη διαφορά μεταξύ των Mercedes και Renault. Πάντα υπάρχει αυτό. Δε νομίζω ότι αυτό υποτιμά τη Formula 1. Τρέχουμε διαφορετικά σασί, γιατί να μην έχουμε διαφορετικούς κινητήρες; Το έχουμε κάνει στο παρελθόν: κάποιες φορές ήταν επιτυχημένο, κάποιες άλλες όχι, αλλά δεν υπάρχει καμία ισοτιμία σήμερα.

Για την ώρα, δεν υπάρχει κάποια συζήτηση για τη μείωση των τιμών στους κινητήρες που έχουμε, και δεν είναι κάτι που οι εξετάζουν οι κατασκευαστές. Το μόνο που έχουμε είναι η μείωση του κόστους, αλλά όχι να έχουμε ισότιμους κινητήρες. Γιατί να το θέλουμε αυτό;

Keywords
Τυχαία Θέματα