Ντεμπούτο για το όχημα εξέλιξης του Roborace

Το 2017 σηματοδοτεί την εναρκτήρια σεζόν του πρώτου πρωταθλήματος αυτόνομων αγωνιστικών αυτοκίνητων στην ιστορία, με τους αγώνες να διεξάγονται παράλληλα με αυτούς της Formula E.

Οι πρώτες, μυστικές, δοκιμές του οχήματος εξέλιξης για το Roborace, τη σειρά αγώνων αυτόνομων αυτοκινήτων, έγιναν σε αεροδρόμια και στο Silvestone, όπου το το αυτοκίνητο οδήγησε μόνο του, με το ντεμπούτο του να γίνεται στις δοκιμές της Formula Ε, στη πίστα του Donington αύριο, 24 Αυγούστου.

Το “DevBot” είναι ένα ηλεκτρικό

αυτοκίνητο που σχεδιάστηκε για να επιτρέψει τις ομάδες να αναπτύξουν το λογισμικό τους και δοκιμάσουν το hardware υλικό που θα χρησιμοποιηθεί στο Robocar.

Σε αντίθεση με το Robocar, το DevBot έχει μια καμπίνα που μπορεί να οδηγηθεί από έναν άνθρωπο ή έναν υπολογιστή, και επιτρέπει στις ομάδες να κατανοήσουν πλήρως πώς σκέφτεται και συμπεριφέρεται το αυτοκίνητο στην πίστα, καθώς και τη συλλογή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο.

Το DevBot είναι εξοπλισμένο με το ίδιο σύστημα κίνησης, τους αισθητήρες, τα συστήματα υπολογισμού και τη τεχνολογίας επικοινωνίας που θα διαθέτει το Robocar.

Το σχέδιο του τελικού πρωτοτύπου του τελευταίου δεν διαφέρει πάρα πολύ από την αρχική πρόταση. Στον σχεδιασμό συνέβαλε και ο σχεδιαστής του Light Cycle, από την ταινία Tron: Legacy, με τους σινεφίλ να βλέπουν σίγουρα τις ομοιότητες στην σχεδιαστική φιλοσοφία με τους υπερμεγέθεις τροχούς.

Οι διαφορές των 2 πρωτοτύπων εντοπίζονται στις επεμβάσεις στην αεροδυναμική του τελικού αποτελέσματος, με το πρόσθιο splitter να αποκτάει σχισμές, οι αεραγωγοί ψύξης των μπαταριών να είναι μεγαλύτεροι, το πάτωμα επίσης μεγαλύτερο και τέλος τα “vortex generators”, που εικάζω πως δεν είναι πραγματικά vortex generators αλλά ένα είδος gurney flap μειωμένης αεροδυναμικής αντίστασης, να παίρνουν την μορφή ενός κλασικού gurney flap. Αξίζει να σημειωθεί πως τα αεροδυναμικά βοηθήματα θα είναι ενεργά, χωρίς να έχουν αποκαλυφθεί ακόμα λεπτομέρειες για το πως θα λειτουργούν.

Σε ένα κλασσικό αγωνιστικό ο οδηγός μπορεί να μην είναι μεγάλο βάρος, αλλά το cockpit έχει την μερίδα του λέοντος στο θέμα του όγκου που καταλαμβάνει. Απουσία πιλότου, πλέον, αυτόν τον όγκο τον καταλαμβάνουν οι μπαταρίες και το σύστημα ελέγχου. Τα τελευταίο χρησιμοποιεί το Drive PX2 της Nvidia και λαμβάνει δεδομένα από επιταχυνσιόμετρα, κάμερες, ανιχνευτές υπέρηχων, radar και LIDAR (LIght Detection And Ranging) που λειτουργούν με παλμούς laser, σαν οπτικό sonar, σαν τα radar της τροχαίας, ή μάλλον καλύτερα σαν τα συστήματα τοπογραφίας. Δυστυχώς το όχημα είναι ηλεκτροκίνητο, και λέω δυστυχώς γιατί θεωρώ την τεχνολογία καύσης πολύ πιο συναρπαστική και προηγμένη από την τεχνολογία ηλεκτροκινητήρων, μιας και αυτοί οι αγώνες θα είναι μια επίδειξη κορυφαίας τεχνολογίας.

Αν και χωρίς οδηγό θα ζυγίζει 112 κιλά περισσότερα από μια Formula E, φτάνοντας τα 1.000 κιλά, θα είναι, όμως, φαρδύτερο και κοντύτερο από την ηλεκτρικά μονοθέσια, έχοντας 4,8 μέτρα μήκος, 2 μέτρα πλάτος και 2,8 μέτρα μεταξόνιο. Τέλος αν και η ιπποδύναμη δεν έχει ανακοινωθεί, εικάζεται πως θα ξεπερνάει τα 290 χλμ/ώρα αγγίζοντας το κατώφλι των 300 χλμ/ώρα στις μεγάλες ευθείες με την βοήθεια του slipstream. Στα τεχνολογικά fora, το φιλοθεάμον κοινό ζητά αγώνες ανάμεσα στο Roborace και την Formula E, ή και την F1, αγώνες ανθρώπου εναντίον μηχανής.

[See image gallery at www.autoblog.gr]

Keywords
Τυχαία Θέματα