Στροβιλομηχανές ως range extenders

Μπορεί ο δεύτερος θερμοδυναμικός νόμος να μας λέει πως η μετατροπή της ενέργειας από μια μορφή σε άλλη έχει πάντα απώλειες, από την άλλη όμως γνωρίζουμε πως μερικές μορφές ενέργειας δεν είναι πρακτικές.

Έτσι, το εγχείρημα στροβιλοκινητήρας σε αυτοκίνητο είναι κάτι που από καιρό έχει αποδειχθεί ασύμφορο και καθόλου πρακτικό, καθώς δεν τα πάνε καθόλου καλά σε χαμηλό ή και μεταβαλόμενο φορτίο. Οι στροβιλομηχανές, όμως, απ’ότι φαίνεται δεν έχουν πει ακόμα την τελευταία τους κουβέντα. Το γεγονός πως παραμένουν μακράν οι πιο αποδοτικές θερμικές μηχανές (σε σταθερό,

υψηλό φορτίο) ίσως τους δώσει μια δεύτερη ευκαιρία στην αυτοκίνηση, αν και αυτή την φορά έχοντας δεύτερο ρόλο, τον ρόλο της ηλεκτρογεννήτριας εν είδει range extender.

Οι αεριοστρόβιλοι χρησιμοποιούνται ευρέως ως ηλεκτρογεννήτριες στα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, στα πυρηνικά εργοστάσια με ατμό αλλά και σε οχήματα! Στα αεροσκάφη αυτό που λέμε APU (auxiliary power unit) είναι η ηλεκτρογεννήτρια του!

Τώρα η Delta Motorsport, μια βρετανική εταιρεία, επιχειρεί να λανσάρει μια μικροτουρμπίνα σαν range entender ηλεκτρικού. Το μικρό μέγεθος και βάρος της, είναι ό,τι πρέπει για το μινιμαλιστικό packaging που απαιτεί το αυτοκίνητο. Η ιδέα δεν είναι νέα, η κινέζικη TechRules είχε παρουσιάσει στην έκθεση της Γενεύης 2 concept supercars που με την χρήση αεριοστροβίλων φόρτιζαν μπαταρίες των μόλις 20 kWh, που έδιναν κίνηση σε 6 ηλεκτρομοτέρ, συνολικής απόδοσης 768 kW ήτοι 1030 άλογα, χαρίζοντας αυτονομία 2.000 χιλιομέτρων!

Η MiTRE της Delta Motorsport είναι για πιο ήπιες χρήσεις με ισχύ μεταξύ 23 και 47 ίππων είναι κατά 40% μικρότερη και 50% ελαφρύτερη από ένα αντίστοιχο μοτέρ βενζίνης, με την θερμοδυναμική απόδοση να ξεπερνάει το 30%. Σε αυτή την προσπάθεια συμμετέχουν η Ariel και η Morgan που θέλουν να φέρουν τις φτηνές μικροτουρμπίνες στον χώρο του αυτοκινήτου.

Το βασικό επιχείρημα υπέρ αυτής της τεχνολογικής λύσης είναι πως παράγεις ηλεκτρισμό με απόδοση αντίστοιχη των εργοστασίων ή έστω καις το καύσιμο πολύ πιο αποδοτικά σε σχέση με τους otto και diesel. Και επειδή δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις άμεσα την ισχύ του στροβιλοκινητήρα, παρεμβάλλεται το σύστημα μπαταρίας-ηλεκτρομοτέρ για να κάνει αυτή την ισχύ οδηγίσιμη. Από την άλλη βέβαια πολλοί θα πουν πως δεν είναι ηλεκτρικό, ή δεν είναι μηδενικών ρύπων, αλλά η αλήθεια είναι πως το ρεύμα που καίνε και τα “απλά” ηλεκτρικά μάλλον κάποια τουρμπίνα το παράγει.

Keywords
Τυχαία Θέματα