Συνεχίζεται η πτώση της τιμής του πετρελαίου. Κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι σε ιστορικά χαμηλά

Από το 2010 είχε να πέσει η τιμή του βαρελιού πετρελαίου κάτω από 80 δολάρια το βαρέλι, με το πετρέλαιο να βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα 77,18 δολάρια το βαρέλι, με το μπρεντ να κυμαίνεται στα 80,38 δολάρια. Ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Αλί αλ Ναΐμι, σε χθεσινές δηλώσεις του, δεν έκανε χθες σαφές, αν η χώρα του θα

υποστηρίξει μία μείωση της παραγωγής της κατά τη σύνοδο του ΟΠΕΚ (Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών χωρών) στις 27 Νοεμβρίου, ώστε να αρθεί η υπερβάλλουσα προσφορά που υπάρχει στην αγορά πετρελαίου. Η σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στην Βιέννη και όλα τα μάτια θα είναι στραμμένα πάνω της, μιας και οι χώρες που συμμετέχουν στον ΟΠΕΚ, αντιπροσωπεύουν κάτι λιγότερο από το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου.

Ο κ. Ναΐμι απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η Σαουδική Αραβία εμπλέκεται σε έναν «πόλεμο τιμών» με την ταχέως αυξανόμενη αμερικανική παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου ή άλλους ανταγωνιστές παραγωγούς – ειδικά της Λιβύης, της οποία η στρόφιγγα παραγωγής πετρελαίου είναι υπερβολικά ανοικτή- και δήλωσε ότι η χώρα του εργάζεται μαζί με άλλους παραγωγούς για να διασφαλίσει τη σταθερότητα των τιμών προς το συμφέρον των παραγωγών, των καταναλωτών και γενικά της πετρελαϊκής βιομηχανίας.

Ακόμη και η αύξηση της έντασης στην Ουκρανία δεν προκάλεσε αύξηση των τιμών του πετρελαίου, με έναν διαχειριστή εμπορευμάτων στη Σιγκαπούρη να δηλώνει πως δεν υπάρχουν πολλοί παράγοντες για να κινηθεί ανοδικά η αγορά τώρα, αλλά δεν είναι μονόδρομος η μείωση των τιμών. Αυτοί που πουλάνε, θέλουν να πάρουν τα κέρδη τους στο επίπεδο αυτό των τιμών.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι η πτώση στην τιμή του πετρελαίου λόγω της χαμηλότερης ζήτησης, κυρίως από την Κίνα, αλλά και της μείωσης του κόστους ενέργειας, επηρεάζει αρνητικά το δείκτη τιμών καταναλωτή. Έτσι είναι πιθανό το ενδεχόμενο να ληφθούν μέτρα στήριξης της οικονομικής δραστηριότητας παγκοσμίως από τις κεντρικές τράπεζες, προκαλώντας αναστάτωση στην αγορά νομισμάτων.

Ωστόσο, η απότομη μείωση των τιμών ενέργειας μειώνει τις πληθωριστικές πιέσεις διεθνώς, επιτρέποντας στις κεντρικές τράπεζες να υιοθετούν πιο χαλαρές νομισματικές πολιτικές, οι οποίες θα στηρίξουν τελικά τις τιμές των στοιχείων ενεργητικού που έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, δήλωσε αναλυτής της εταιρείας Mizuho Securities, προσθέτοντας:

Με δεδομένη την αποπληθωριστική τάση διεθνώς, μπορεί να δούμε και άλλες κεντρικές τράπεζες να χαλαρώνουν την πολιτική τους, κάτι που θα στήριζε την παγκόσμια οικονομία.

Keywords
Τυχαία Θέματα