11 Σεπτεμβρίου 2001: Τα 102 λεπτά που άλλαξαν τον κόσμο (Βίντεο)

Δώδεκα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την 11η Σεπτεμβρίου του 2001, μία μέρα που προκάλεσε σοκ σε ολόκληρο τον κόσμο με την αεροπορική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους στη Νέα Υόρκη. Μία μέρα που έδωσε το έναυσμα στην πολεμική μηχανή των ΗΠΑ για να εισβάλει στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, αλλά και μία μέρα που «κουβαλάει» πολλές «σκιές» και πολλά αναπάντητα ερωτήματα...
Ο όλεθρος έκανε την εμφάνισή του στις 8:46
το πρωί όταν αεροσκάφος της American Airlines (η πτήση 11) προσέκρουσε πάνω στον βόρειο πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, έξι λεπτά αφότου σήμανε συναγερμός για ενδεχόμενο αεροπειρατείας.

Τέσσερα λεπτά αργότερα, ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους ενημερώθηκε για το συμβάν, ενώ επισκεπτόταν δημοτικό σχολείο. Έμεινε αποσβολωμένος στο άκουσμα της είδησης, αν και πρόσφατα δήλωσε ότι δεν πανικοβλήθηκε, απλά παρέμεινε ψύχραιμος.

Δεκατρία λεπτά αργότερα, στις 9:03, η πτήση 175 της United Airlines, με 65 επιβάτες, έπεσε στο νότιο πύργο.

Στις 9:31 ο Μπους, στο πρώτο του διάγγελμα, αμέσως τις επιθέσεις δήλωσε: «Είχαμε μια εθνική τραγωδία. Δύο αεροπλάνα έπεσαν στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου και φαίνεται πως πρόκειται για μία τρομοκρατική επίθεση». Τα δύσκολα, όμως, δεν είχαν τελειώσει εκεί. Στις 9.40 αεροπειρατές έριξαν την πτήση 77 της American Airlines στο Πεντάγωνο, στην Ουάσινγκτον σκοτώνοντας 59 επιβάτες και άλλα 125 άτομα μέσα στο κτίριο.

Στις 9:59 ο νότιος πύργος του World Trade Center καταρρέει ενώ στις 10:07 η πτήση 93 της United Airlines πέφτει σε έκταση στο Σάνκσβιλ, νοτιοανατολικά του Πίτσμπουρκ, σε μια προσπάθεια των επιβατών να ανακτήσουν τον έλεγχο του σκάφους από τους αεροπειρατές. Έντεκα λεπτά αργότερα ο βόρειος πύργος του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου καταρρέει, ολοκληρώνοντας την τραγωδία που διήρκεσε 102 λεπτά. Στις 17:20 κατέρρευσε μυστηριωδώς και το κτίριο νο. 7.

Από την κατάρρευση των Δίδυμων Πύργων υπολογίζεται ότι έχασαν τη ζωή τους πάνω από 1.985 άτομα (1.355 στον βόρειο και 630 στο νότιο).

Κατά τη διάρκεια των επιθέσεων, αλλά και μετά από αυτές σημειώθηκαν σκηνές απίστευτου πανικού. Η εικόνα των ανθρώπων που βουτούσαν στο κενό από τους φλεγόμενους πύργους προκάλεσαν τουλάχιστον «μούδιασμα» στους τηλεθεατές, με τους κατοίκους της Νέας Υόρκης να μην μπορούν να συνειδητοποιήσουν τι συνέβη.

Θεωρίες συνωμοσίας και αλλαγή συσχετισμών

Η 11η Σεπτεμβρίου, φυσικά, ως ιστορικό γεγονός δεν θα μπορούσε να μην τροφοδοτήσει σειρά από θεωρίες συνωμοσίας που μιλούν ακόμη και για προβοκάτσια. Οι Δίδυμοι Πύργοι δεν κατέρρευσαν λόγω των αεροπλάνων, αλλά από ελεγχόμενη έκρηξη, το κτίριο 7 κατέρρευσε χωρίς να χτυπηθεί, κανένα αεροπλάνο δεν έπεσε στο Πεντάγωνο ενώ η πτήση 93 δεν συνετρίβη ποτέ, αλλά ήταν μία καλοστημένη απάτη, σύμφωνα με τις πιο δημοφιλείς από αυτές.

Παράλληλα πολλοί ήταν αυτοί που εξέφρασαν τη δυσπιστία τους για το γεγονός ότι τα αεροσκάφη, ενώ βρίσκονταν στα χέρια αεροπειρατών, δεν εξουδετερώθηκαν άμεσα από τα αμερικανικά μαχητικά, τα οποία την ίδια ώρα βρίσκονταν σε άσκηση. Παράλληλα, απορίες προκαλεί το γεγονός ότι κάποιος Άραβας, από τα βουνά του Αφγανιστάν κατάφερε να οδηγήσει ένα ογκώδες επιβατικό αεροσκάφος ακριβώς στο στόχο του.

Μύθοι ή πραγματικότητα, η ημέρα αυτή άλλαξε -όπως φάνηκε στα επόμενα χρόνια- τους διεθνείς συσχετισμούς. Οι ΗΠΑ εισέβαλαν στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, άνοιξαν το Γκουαντάναμο όπου φυλάκιζαν υπόπτους τρομοκρατίας. Η έννοια της τρομοκρατίας έγινε κομμάτι της καθημερινότητας των Ηνωμένων Πολιτειών και χρησιμοποιήθηκε ως αποτελεσματικό επικοινωνιακό εργαλείο από Μπους, Τσέινι και Ράμσφελντ.

Η βιομηχανία του πολέμου αποκόμισε τρελά κέρδη, τα συστήματα παρακολούθησης εισέβαλαν σε κάθε πτυχή της αμερικανικής ζωής -και όχι μόνο- και οι αμερικανοί φορολογούμενοι θα υποχρεωθούν να πληρώσουν 4-6 τρισ. δολάρια για τους πολέμους που ακολούθησαν, κυνηγώντας (;) την αλ Κάιντα και τον Οσάμα μπιν Λάντεν, τον οποίο εκτέλεσαν αρκετά χρόνια μετά στην έπαυλή του στο Πακιστάν, χωρίς τελικά κανείς να δει το πτώμα του.

Η 11η Σεπτεμβρίου στάθηκε ως τέλεια αφορμή για τα γεράκια του πολέμου στις ΗΠΑ ώστε να προωθήσουν τα συμφέροντά τους, αδιαφορώντας για τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς σε Ιράκ και Αφγανιστάν από την έκρηξη της βίας.
Keywords
Τυχαία Θέματα