11 συμβουλές όταν οδηγούμε αυτοκίνητο σε συνθήκες καύσωνα



Τις καυτές καλοκαιρινές ημέρες γίνεται το αυτοκίνητό μας μέσα σε ελάχιστα λεπτά φούρνος. Οι υψηλές θερμοκρασίες μάς κουράζουν, ταυτόχρονα είναι και επικίνδυνες για την οδήγηση, επειδή δεν μπορούμε να συγκεντρωθούμε εύκολα στο τιμόνι και μεγαλώνει η πιθανότητα ατυχήματος.

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η ζέστη επηρεάζει τις αντιδράσεις ενός οδηγού, επειδή αργεί να φρενάρει ή να κάνει έγκαιρα έναν ελιγμό για να αποφύγει ένα εμπόδιο, ενώ κουράζεται και πιο γρήγορα. Ιδιαίτερα

επικίνδυνες είναι αυτές οι καταστάσεις για τα παιδιά και τα κατοικίδια που μεταφέρονται σε αυτοκίνητα.


Υπάρχουν, βεβαίως, τρόποι για να αντιμετωπίσουμε τις δυσάρεστες συνέπειες που έχει ο καύσωνας, όταν μετακινούμαστε με αυτοκίνητο. Ας δούμε, λοιπόν, τι πρέπει να προσέχουμε:

1. Αν έχουμε μπροστά μας κάποιο ταξίδι, προτιμούμε να ξεκινάμε νωρίς το πρωί ή όταν έχει πέσει το βράδυ ο ήλιος και δεν είναι οι θερμοκρασίες τόσο ανυπόφορες.

2. Ψάχνουμε για χώρους στάθμευσης με σκιά, υπολογίζοντας την τροχιά του ήλιου για το διάστημα που θα είναι το όχημα ακινητοποιημένο


3. Αν μεταφέρουμε παιδιά και κατοικίδια, μπορούμε να βάλουμε στα πίσω παράθυρα φιμέ μεμβράνες, που φιλτράρουν τις υπέρυθρες και τις υπεριώδεις ακτινοβολίες και δεν αφήνουν τον ήλιο να ταλαιπωρεί τους επιβάτες.

4. Όταν οδηγούμε με ντάλα ήλιο, βάζουμε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας. Το μπροστινό παρμπρίζ προσφέρει μία σχετική προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία, η οποία περνά ωστόσο ανενόχλητη από τα μπροστινά παράθυρα.

5. Πίνουμε κατά τη διαδρομή άφθονο νερό, τσάι ή χυμούς, επειδή ο οργανισμός μας χρειάζεται σε συνθήκες καύσωνα πολλά υγρά. Έτσι, διατηρούμαστε σε φόρμα και αντιδρούμε έγκαιρα και σωστά σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

6. Πριν ξεκινήσουμε τη διαδρομή μας με ένα αυτοκίνητο που έχει γίνει φούρνος, επειδή στάθμευε επί ώρα στον ήλιο, φροντίζουμε να ανοίξουμε όλα τα παράθυρα και τις πόρτες μερικά λεπτά για να βγει έξω ο καυτός αέρας.

7. Ρυθμίζουμε σωστά το air condition του οχήματος, ώστε να μη χτυπά ο αέρας στα σώματα και στα πρόσωπα, ιδιαίτερα όταν είμαστε ακόμη ιδρωμένοι. Επίσης, δεν βάζουμε τη θερμοκρασία στο Lowόταν έχει έξω καύσωνα, αλλά προτιμούμε να τη ρυθμίζουμε γύρω στους 22 βαθμούς.

8. Αν είναι το αυτοκίνητο πολύ ζεστό, ξεκινάμε για ελάχιστη ώρα με ανοιχτά παράθυρα και το air condition σε λειτουργία, για να φύγει γρηγορότερα ο καυτός αέρας και ακολούθως τα κλείνουμε όλα, για να διατηρήσουμε ένα σταθερό μικροκλίμα μέσα στον θάλαμο επιβατών.

9. Ντυνόμαστε ελαφρά, δεν μένουμε όμως ημίγυμνοι μέσα στο όχημα, γιατί έτσι κινδυνεύουμε να κρυολογήσουμε ή να πάθουμε ψύξη. Επίσης, αποφεύγουμε κατά την οδήγηση παπούτσια, που μπορούν να γλιστρήσουν ή να μπλέξουν ανάμεσα στα πεντάλ, όπως σαγιονάρες, ανοιχτά πέδιλα χωρίς στήριξη της φτέρνας, κλπ. Ιδανικά θεωρούνται τα αθλητικά παπούτσια.

10. Οι υψηλές θερμοκρασίες είναι θανατηφόρες για τα μωρά και τα κατοικίδια άρα ελέγχουμε συνέχεια την κατάστασή τους μέσα στο αυτοκίνητο και δεν τα αφήνουμε ποτέ μόνα τους μέσα σε ένα σταθμευμένο όχημα. Κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους στις ΗΠΑ περίπου 40 μωρά, επειδή τα ξέχασαν οι γονείς τους στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου σε συνθήκες καύσωνα.

11.Δεν αφήνουμε το κινητό μας ή κάποια άλλη ηλεκτρονική συσκευή σε σημεία του θαλάμου επιβατών, που είναι εκτεθειμένα στον ήλιο, επειδή μπορεί να πάθει ζημιά η μπαταρία τους ή η οθόνη τους. Αν πρέπει να τα αφήσουμε μέσα στο όχημα, τότε τα τοποθετούμε στον χώρο αποσκευών.

Πηγή: ieidiseis.gr


Keywords
Τυχαία Θέματα