2.000 απολύσεις έως τον Σεπτέμβριο

Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στους κόλπους του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, λίγες ώρες πριν από το κρίσιμο τετ α τετ του νέου υπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με την τρόικα.

Τρίμηνη πίστωση χρόνου για να παρουσιάσει αποτελέσματα...
θα ζητήσει ο υπουργός από τους εκπροσώπους των δανειστών, κάτι που συζητήθηκε και στην τελευταία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου και φαίνεται πως σε αυτή την κατεύθυνση θα έχει και την υποστήριξη του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Ο
Κυριάκος Μητσοτάκης προαναγγέλλει και αλλαγές ως προς τη διαδικασία της κινητικότητας και των απολύσεων. Υπενθυμίζεται πως χθες εξέπνευσε η προθεσμία για τις 12.500 υπαλλήλων που θα έπρεπε να έχουν τεθεί σε καθεστώς κινητικότητας. Ο νέος υπουργός ευελπιστεί ότι θα εξασφαλίσει παράταση έως τον Σεπτέμβριο.

Μπορεί ο κ. Μητσοτάκης, αναλαμβάνοντας το υπουργείο, να υπερτόνισε πως δεν θέλει να είναι ο υπουργός των απολύσεων, όμως, απολύσεις θα γίνουν, αλλά μετά από αξιολόγηση, η οποία σύμφωνα με συνεργάτες του υπουργού, θα είναι μεν αυστηρή αλλά αντικειμενική. Είναι σαφές πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επικαλεστεί έναντι των δανειστών τις απολύσεις στην ΕΡΤ, δηλαδή την αποχώρηση περίπου 2.700 εργαζομένων και θα σημειώσει πως υπάρχει η δεξαμενή, ώστε εάν πάρει την παράταση έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, να γίνουν και οι υπόλοιπες 1.300 απολύσεις που αποτελούν και μνημονιακή μας υποχρέωση.

Καθηγητές και εργαζόμενοι στους δήμους ανησυχούν πως το μεγαλύτερο μέρος των απολύσεων αφορά στους δικούς τους κλάδους, καθώς εντός της εβδομάδας ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα συναντηθεί με τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο και τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, καθώς στα δύο αυτά υπουργεία υπολογίζεται ένα σύνολο εργαζομένων περί τις 300.000.

Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επικαλεστεί έναντι των δανειστών το πολιτικό του κεφάλαιο και τη σαφή του θέση να σπάσει το «ταμπού» των απολύσεων στο Δημόσιο, κάτι που θα λάβει σοβαρά υπόψιν του και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν. Το ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Χαράλαμπο Αθανασίου έβαλε στο μικροσκόπιο και τις 6.000 των εργαζομένων που επέστρεψαν στο Δημόσιο με προσωρινές δικαστικές αποφάσεις και όπως δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, είναι η πρώτη νομοθετική παρέμβαση, ώστε με διαδικασίες-εξπρές να «δουν» την πόρτα εξόδου εκατοντάδες από τους συμβασιούχους.

Εάν η τρόικα δώσει την πίστωση χρόνου που θα ζητήσει το υπουργείο, τότε μπορούμε να μιλάμε με ασφάλεια για την απομάκρυνση κάθε ενδεχόμενου να επιλέγει ένας μεγάλος οργανισμός με τη διαδικασία του ξαφνικού θανάτου στα πρότυπα της ΕΡΤ.

Ένα άλλο θέμα που θα απασχολήσει τη συνάντηση υπουργού - τρόικας είναι και οι επίορκοι, καθώς υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις, όπως σημειώνει ο γενικός επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης Λέανδρος Ρακιτζής. Πλην, όμως, ακόμα και αύριο να απολυθούν όλοι οι επίορκοι, δεν λύνεται το πρόβλημα, ωστόσο, υπάρχει η εφεδρεία, καθώς δεκάδες οργανισμοί μπορούν να καταργηθούν άμεσα και να επιτευχθούν οι στόχοι των απολύσεων.
Keywords
Τυχαία Θέματα