2014, μία κακή χρονιά για την ελευθερία του Τύπου διεθνώς - και η Ελλάδα δεν αποτέλεσε εξαίρεση...

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δέκα ετών υποχώρησε η ελευθερία του Τύπου το 2014 σε διεθνές επίπεδο, σύμφωνα με έκθεση της οργάνωσης προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Freedom House που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη.

Όπως υποστηρίζει η έκθεση, οι δημοσιογράφοι «βρέθηκαν αντιμέτωποι το 2014....
με μια κλιμάκωση των πιέσεων, από όλες τις πλευρές»: Κυβερνήσεις χρησιμοποίησαν νόμους για ζητήματα ασφαλείας ή αντιτρομοκρατικούς
νόμους ως πρόσχημα για να φιμώσουν επικριτικές φωνές, ομάδες πίεσης και συμμορίες κακοποιών έκαναν χρήση όλο και πιο ωμών τρόπων εκφοβισμού δημοσιογράφων, ενώ ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης αποπειράθηκαν να φαλκιδεύσουν το περιεχόμενο των ειδήσεων για να εξυπηρετήσουν τα πολιτικά ή οικονομικά τους συμφέροντα.

Μία από τις εξελίξεις που προκαλούν τη μεγαλύτερη ανησυχία υπήρξε η δυσκολία των δημοκρατικών χωρών να αντιμετωπίσουν την «προπαγάνδα» αυταρχικών κυβερνήσεων και εξτρεμιστικών ή ακτιβιστικών οργανώσεων, υποστήριξε η Τζένιφερ Ντάναμ, υπεύθυνη για την έκθεση.

Από τις 199 χώρες και περιοχές οι οποίες εξετάστηκαν στην έκθεση, σε μόλις 63 κρίνεται από τη Freedom House ότι υπάρχει ελευθερία για τα ΜΜΕ και την πληροφόρηση, σε 71 υπάρχει «εν μέρει ελευθερία» και σε 65 «ανελευθερία».

Μόλις το 14% των κατοίκων του πλανήτη ζει σε μια χώρα όπου ο Τύπος είναι ελεύθερος, το 42% ζει σε μια χώρα όπου ο Τύπος είναι εν μέρει ελεύθερος, ενώ το 44% ζει σε μια χώρα όπου οι αρχές δεν επιτρέπουν την ελευθεροτυπία, σημειώνει η Freedom House.

Πού βρίσκεται η Ελλάδα σε αυτήν τη λίστα; Ε, όχι και πολύ ψηλά… Η βαθμολογία της χώρας μας υποχώρησε κατά 5 μονάδες το 2014, «εξαιτίας περαιτέρω κυβερνητικών και κομματικών παρεμβάσεων στα ΜΜΕ, όπως αντανακλώνται σε περιοριστικές νομοθετικές αλλαγές στην αγορά των μίντια, στη δημιουργία ενός μονοπωλίου των ψηφιακών μεταδόσεων μέσω μίας ελαττωματικής διαδικασίας, και στην πολιτικά μεροληπτική ειδησεογραφική κάλυψη των εκλογών».

Όπως ειδικότερα αναφέρεται στην έκθεση, «η Ελλάδα έζησε ένα ακόμα έτος πολιτικών παρεμβάσεων και έλλειψης διαφάνειας στον νέο δημόσιο φορέα ΝΕΡΙΤ. Αλλαγές στη νομοθεσία περαιτέρω περιόρισαν την αγορά των ΜΜΕ σε νέα πρόσωπα, που ήδη περιορίζονταν από την άρνηση της κυβέρνησης να εκδώσει νέες άδειες. Επίσης το 2014, η DIGEA, μία εταιρεία της οποίας οι μέτοχοι περιλαμβάνουν τα μεγάλα ιδιωτικά κανάλια, εξασφάλισε το μονοπώλιο στις ψηφιακές μεταδόσεις».
Keywords
Τυχαία Θέματα