Champions League: Οι όμιλοι... χαιρέτησαν...


...η κορυφαία διοργάνωση αλλάζει...


Η φάση των ομίλων ολοκληρώθηκε για τη φετινή περίοδο και το Champions League ετοιμάζεται να περάσει σε μια νέα εποχή.
Οι οκτώ όμιλοι των τεσσάρων ομάδων πρόκειται να αποτελέσουν παρελθόν αρχής γενομένης από την αγωνιστική περίοδο 2024-2025, καθώς η UEFA αποφάσισε να ανακατέψει την τράπουλα και να... εγκαινιάσει ένα νέο
φορμάτ για την επόμενη διοργάνωση.
Κι όσο ο χρόνος πλησιάζει, οι ερωτήσεις αυξάνονται!
Τι αλλάζει από την επόμενη σεζόν;
Επί της ουσίας η φάση των ομίλων όπως την γνωρίζαμε μέχρι σήμερα θα πάψει να υφίσταται.
Ας πιάσουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Σε πρώτη φάση οι ομάδες που θα συμμετέχουν στο Champions League θα αυξηθούν από τις 32 στις 36, με τα ματς ανά σεζόν να εκτοξεύονται στα 189 από τα 125.
Η φάση των ομίλων θα περάσει στο παρελθόν και θα αντικατασταθεί από έναν ενιαίο πίνακα που θα συμπεριλαμβάνει και τις 36 ομάδες και θα λειτουργεί στα πρότυπα του ελβετικού μοντέλου.
Αυτό σημαίνει πως κάθε ομάδα θα παίζει οκτώ ματς, μοιρασμένα σε εντός κι εκτός έδρας. Από εκεί και πέρα οι αγώνες μεταξύ των ομάδων καθορίζονται από τα τέσσερα pots της κλήρωσης. Κάθε σύλλογος θα αγωνίζεται κόντρα σε δυο ομάδες από κάθε pot, εντός κι εκτός έδρας.
Οι ομάδες που θα καταλάβουν τις πρώτες οκτώ θέσεις στον ενιαίο πίνακα θα περάσουν απευθείας στη φάση των νοκ-άουτ, ενώ τα υπόλοιπα οκτώ εισιτήρια θα κριθούν από τη φάση των play-off στην οποία θα συμμετέχουν οι ομάδες που τερμάτισαν μεταξύ των θέσεων 9-24. Αντίθετα όσες αποκλειστούν δεν θα συνεχίσουν στην Ευρώπη, μιας και το σύστημα υποβιβασμού στο Europa League θα πάψει να υφίσταται.
Πώς προκύπτουν οι έξτρα τέσσερις θέσεις;
Όπως προείπαμε, ο αριθμός των ομάδων που θα συμμετέχουν στο Champions League θα αυξηθεί από 32 σε 36, με κάθε ομάδα να δίνει από οκτώ αγώνες μέχρι τη φάση των νοκ - άουτ (οι περισσότερες βέβαια θα δώσουν δέκα λόγω των play-off). Με ποιον τρόπο ωστόσο προκύπτουν αυτές οι τέσσερις έξτρα θέσεις;
Καταρχάς δυο θέσεις θα πάνε σε ομάδες από τα δυο καλύτερα πρωταθλήματα της φετινής σεζόν βάσει του ranking της UEFA. Συγκεκριμένα σε έναν σύλλογο από κάθε λίγκα που δεν κατάφερε να προκριθεί απευθείας. Για παράδειγμα πέρσι οι δυο ομάδες που θα κέρδιζαν τα δυο εισιτήρια θα ήταν οι Λίβερπουλ και Αταλάντα που τερμάτισαν πέμπτες στα δυο καλύτερα πρωταθλήματα της Ευρώπης με βάση τη βαθμολογία της UEFA (Premier League και Serie A).
Ένα ακόμα εισιτήριο θα πάει σε όποια ομάδα τερματίσει στην τρίτη θέση του πέμπτου κορυφαίου πρωταθλήματος, και πάλι με βάση το ranking της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας. Για παράδειγμα, με τα περσινά δεδομένα αυτή η θέση θα άνηκε στη Μαρσέιγ που θα έκλεινε απευθείας εισιτήριο στο Champions League. Να σημειωθεί βέβαια πως η Ολλανδία προσπέρασε τη Γαλλία στον σχετικό πίνακα στο ξεκίνημα της σεζόν, οπότε προβλέπεται ντέρμπι μεταξύ των δυο μέχρι τέλους.
Η τελευταία επιπλέον θέση θα προκύψει μέσα από το μονοπάτι των πρωταθλητών στα προκριματικά της διοργάνωσης. Μέχρι πρότινος, το λεγόμενο path for champions έδινε το εισιτήριο σε τέσσερις ομάδες, ωστόσο πλέον θα δίνει σε ακόμα μια, άρα συνολικά σε πέντε. Αυτή η θέση δεν μπορεί να καταληφθεί από κάποιον σύλλογο των 10 κορυφαίων πρωταθλημάτων, αφού οι πρωταθλητές τους έχουν ήδη εξασφαλισμένους τους ομίλους.
Νέα φορμάτ, καλύτερη οικονομία
Οι προσδοκίες σε οικονομικό επίπεδο κάνουν την UEFA να ονειρεύεται! Η αύξηση των αγώνων σημαίνει αύξηση και των εσόδων, με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία να έχει διαρρεύσει πως περιμένει αύξηση ύψους 33%. Ο CEO της ΕCA μάλιστα, μιλώντας στο Gazzetta, είχε μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες τονίζοντας: «Τα έσοδα θα είναι δηλαδή περίπου 4,75 με 4,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτή τη στιγμή τα έσοδα ανέρχονται στα 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ.
Οπότε ας πούμε ότι η αύξηση θα αφορά ένα ποσό περίπου στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Εξαρτάται και από το εύρος της αγοράς, αλλά είμαστε περίπου στο 60% της διαδρομής μέσω των πωλήσεων. Θα πρόκειται πάντως για αύξηση τουλάχιστον του ενός δισεκατομμυρίου. Άρα όπως είπατε θα υπάρχουν περισσότερα έσοδα, όχι μόνο για τις ομάδες που συμμετέχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις».
Η Ελλάδα χαμογελά
Οι γίγαντες της Ευρώπης πάντως δεν είναι οι μοναδικοί που χαμογελούν με το νέο φορμάτ. Η οικονομία της διοργάνωσης άλλωστε αναμφίβολα θα βοηθήσει και χώρες όπως η Ελλάδα.
Υπάρχει ένα έξτρα εισιτήριο για το μονοπάτι των πρωταθλητών στο Champions League, άρα είναι καλό για τη χώρα μας η οποία δεν διανύει τις καλύτερες στιγμές. Από εκεί και πέρα οι περισσότεροι αγώνες σημαίνουν περισσότερα έσοδα, ενώ ο διαμοιρασμός των εσόδων δεδομένα θα επηρεάσει και τις ελληνικές ομάδες.
Αν συνυπολογίσουμε μάλιστα τα υψηλότερα μπόνους αλλά και τα χρήματα από το ταμείο αλληλεγγύης που υπόσχεται η UEFA, τότε φαίνεται ξεκάθαρο πως η Ελλάδα έχει λόγους να χαμογελά. Όπως το έθεσε άλλωστε και ο ίδιος ο CEO της ECA, Τσάρλι Μάρσαλ: «Σε ένα πρωτάθλημα όπως η Ελλάδα δεν θες μόνο δυο ή τρεις ομάδες να πάρουν όλα τα χρήματα από την Ευρώπη, κάτι που θα έχει επίδραση στο ίδιο το πρωτάθλημα.
Θες να εξασφαλίσεις ότι ένα μέρος των χρημάτων πάει στην ίδια τη λίγκα για να παραμείνουν και οι άλλες ομάδες σε ανταγωνιστικό επίπεδο. Από το ταμείο αλληλεγγύης, τα χρήματα θα πηγαίνουν στα μικρομεσαία πρωταθλήματα όπως της Ελλάδας, όπου τα χρειάζονται περισσότερο».
Europa και Conference League στο ίδιο κάδρο
Το Champions League φυσικά δεν θα είναι η μοναδική διοργάνωση της UEFA που θα ακολουθήσει αυτήν την οδό. Η αλλαγή φορμάτ άλλωστε αφορά τόσο το Europa όσο και το Conference League, με 36 ομάδες να στελεχώνουν κάθε διοργάνωση στο league phase. Η μόνη διαφορά έγκειται στο γεγονός πως στο Conference League κάθε ομάδα θα δώσει έξι αγώνες (τρεις εντός έδρας, τρεις εκτός), σε αντίθεση με Champions και Europa League όπου οι συμμετέχοντες θα έχουν οκτώ αγώνες στο league phase...
gazzetta.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα