Economist: Ελλάδα και Ιρλανδία έχουν χρεοκοπήσει–ας το παραδεχτούν

Σφοδρή κριτική στους χειρισμούς των Βρυξελλών για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη ασκεί το βρετανικό περιοδικό Economist, σε άρθρο του με τίτλο «Έχουν χρεοκοπήσει. Ας το παραδεχτούν».Η κατάσταση στην ευρωζώνη επιδεινώνεται λόγω της αναποφασιστικότητας των ηγετών της Ευρώπης. «Οι ηγέτες της Ευρώπης φέρουν μεγάλο μέρος της ευθύνης» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο και επισημαίνεται πως οι ευρωπαίοι ηγέτες έκαναν λίγα για να βοηθήσουν την Ελλάδα,
την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.Οι οικονομίες της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, συνεχίζει το άρθρο, παρότι εντάχθηκαν στο μηχανισμό διάσωσης συρρικνώνονται ταχύτερα από το αναμενόμενο και οι αποδόσεις των ομολόγων τους κυμαίνονται σε πολύ υψηλά ποσοστά της τάξης του 13% για την Ελλάδα και του 10% για την Ιρλανδία, με τις αγορές και του επενδυτές να αμφισβητούν κατά πόσο αυτή η διάσωση θα λειτουργήσει.«Έχουν δίκιο οι επενδυτές. Αυτές οι οικονομίες είναι σε μια μη βιώσιμη πορεία, αλλά όχι για λόγω έλλειψης προσπάθειας από τις κυβερνήσεις τους. Η Ελλάδα και η Ιρλανδία έχουν κάνει ηρωικές περικοπές στον προϋπολογισμό. Η Ελλάδα προσπαθεί σκληρά για να απελευθερωθεί από τις ακαμψίες της οικονομίας της» αναφέρει ο αρθρογράφος.
Σχετικά με την περίπτωση της Πορτογαλίας αναγνωρίζεται πως έχει υιοθετήσει τολμηρή δημοσιονομική πολιτική.Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι η..... Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, θα πρέπει να ‘‘κουρέψουν’’ άμεσα το δημόσιο χρέος τους, καθώς ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης στις άλλες χώρες της ευρωζώνης έχει μειωθεί. «Το φάντασμα της μετάδοσης υποχωρεί. Οι περισσότερες τράπεζες στον πυρήνα της ζώνης του ευρώ μπορούν να αντέξουν ένα χτύπημα από τα τρία μικρά περιφερειακά κράτη» επισημαίνει ο αρθογράφος και συμπληρώνει «Η Ελλάδα θα πρέπει να σταματήσει να προσποιείται ότι μπορεί να αντέξει το τρέχον δανειακό βάρος και να ασκήσει πιέσεις για αναδιάρθρωση».
Keywords
Τυχαία Θέματα