Eίσαι αυτό που ψηφίζεις;


Σύμφωνα με μία ψηφοφορία που δημοσιεύσαμε πριν από μερικές μέρες, το 27% των αναγνωστών μας είναι άνεργοι. Σκεφτόμουν πως είτε οι δείκτες της ανεργίας έχουν ξεφύγει σε δυσθεώρητα ύψη, είτε το protagon είναι ένας αγαπημένος δικτυακός προορισμός των ανθρώπων που μένουν χωρίς δουλειά. Είναι μία ψηφοφορία που μπορεί να λέει πολλά, ίσως να μη λέει και τίποτα...
Αλλωστε
οι ψηφοφορίες στο δίκτυο δεν επενδύονται με επιστημονική εγκυρότητα, ούτε υπάρχει ασφάλεια ως προς την αξιοπιστία τους. Ομως κατά τη γνώμη μας δείχνουν μία τάση. Δείχνουν προς τα που στρέφει το βλέμμα το δημόσιο ακροατήριο, έστω σε μία συγκεκριμένη στιγμή. Και επίσης επιβεβαιώνουν κάτι που το ξέρουμε, αλλά συνήθως δείχνουμε να το αγνοούμε: τα σχόλια που αναρτώνται κάτω από κάθε κείμενο είναι, πολλές φορές, σε αναντιστοιχία με τη διάθεση της κοινής γνώμης ή, τέλος πάντων, δεν αποδίδουν την εικόνα ως έχει. Παράδειγμα: αν διαβάσετε blogs ή παρακολουθήσετε κινητοποιήσεις, θα έχετε μία αίσθηση συμπαράστασης της κοινωνίας προς τους πρώην συμβασιούχους του Δήμου Αθηναίων. Στη ψηφοφορία του protagon το ποσοστό που συμφωνεί με την ανανέωση των συμβάσεων, είναι μόλις 12%.

Αλλο παράδειγμα. Υπάρχει η αίσθηση ότι η Ελλάδα που στενάζει κάτω από το μνημόνιο εμπνέεται από την «εξέγερση» της Κερατέας. Ομως η ψηφοφορία δείχνει ότι το 52% επιθυμεί να προχωρήσει το έργο. Εδώ, βέβαια, μπορεί να διατυπωθεί και άλλη ένσταση: το αποτέλεσμα κάθε ψηφοφορίας είναι αντίστοιχο του site που διενεργεί τη μέτρηση. Σωστό. Η ίδια ψηφοφορία στο Indymedia θα έδινε εντελώς διαφορετικό αποτέλεσμα. Πάντως εμείς πιστεύουμε ότι η πολυσυλλεκτικότητα των απόψεων που φιλοξενούμε, προσελκύει αναγνώστες από όλες ή τις περισσότερες τάσεις της κοινωνίας και σίγουρα όχι από τα άκρα.

Ομως οι αναγνώστες δεν έχουν πάντα δίκαιο ή, καλύτερα, έχουν πολύ συχνά λάθος αίσθηση της πραγματικότητας. Σας ρωτήσαμε αν πιστεύατε ότι υπάρχει υπουργός με 178 εκατ ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό. Ηταν μια φήμη που το υπουργείο Οικονομικών άφηνε να σέρνεται για ευνόητους λόγους. Την πίστεψε το 83%.

Στις ψηφοφορίες υπάρχουν μικρές και μεγάλες αντιφάσεις. Μπορεί ο Τύπος και η εκπαιδευτική κοινότητα να άσκησαν κριτική στις εξαγγελίες για το νέο Λύκειο, όμως στη δική μας ψηφοφορία το 54% τις βρήκε θετικές. Το νέο Λύκειο θεωρεί υποχρεωτικά τα θρησκευτικά που το 85% θα ήθελε να απολέσουν τον υποχρεωτικό χαρακτήρα τους. Ομως η εικόνα στα σχόλια του άρθρου είναι εντελώς διαφορετική αφού «ακούγονται» περισσότερο αυτοί που επιθυμούν τη διατήρηση του μαθήματος στην υποχρεωτική εκπαίδευση. Περίπου το ίδιο συμβαίνει και με το ερώτημα για την κατάργηση των μαθητικών παρελάσεων. Το περιεχόμενο των σχολίων δεν αντιστοιχεί στο 74% που επιθυμεί κατάργηση τους.

Ολα αυτά μας δείχνουν και κάτι άλλο που έχουμε καταλάβει εδώ και καιρό. Ο αριθμός των σχολίων που βρίσκεται κάτω από κάθε άρθρο είναι μικρότερος και από το 0.3% του αριθμού των ανθρώπων που διάβασαν το άρθρο. Οι αναγνώστες δεν σχολιάζουν για διάφορους λόγους: βαρι
Keywords
Τυχαία Θέματα