Eξελίξεις και αποσταθεροποίηση...


Άλλη μια χώρα στα Βαλκάνια μπαίνει σε πολιτική κρίση, καθώς ο Ζόραν Ζάεφ παραιτήθηκε από Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού κόμματος.

Ο Ζάεφ έκανε πράξη τη δήλωση του, όταν δεσμεύθηκε ότι θα παραιτηθεί σε περίπτωση... που έχανε το κόμμα του στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών τον Μητροπολιτικό Δήμο των Σκοπίων....

Η παραίτηση του Ζάεφ, παρότι στις δηλώσεις του χτες το βράδυ, σημείωσε ότι η χώρα έχει κυβέρνηση για άλλα δυόμιση χρόνια και προφανώς θα εκλεγεί νέος Πρωθυπουργός από τον

κυβερνητικό συνασπισμό, μοιάζει απίθανο να μπορέσει να υλοποιηθεί αυτός ο σχεδιασμός.

Το αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE, δεν πρόκειται ν’ αφήσει την ευκαιρία να πάει χαμένη και θα προκαλέσει με τον έναν ή άλλο τρόπο την πτώση της κυβέρνησης. Ήδη βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού κοιτάζουν με καλό μάτι την μετακίνηση τους στο εθνικιστικό δεξιό κόμμα.

Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών και μια ενδεχόμενη νέα ήταν του Σοσιαλιστικού Κόμματος, θα θέσει εν αμφιβόλω, τόσο την Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία καταψήφισε, αλλά και την Συμφωνία Καλής Γειτονίας με την Βουλγαρία.

Οι εθνικιστές απόψεις του VMRO-DPMNE, είναι δυνατόν να διαταράξουν τις σχέσεις τόσο με την Ελλάδα όσο και με την Βουλγαρία που βρίσκεται σε πολύμηνη πολιτική κρίση με τις απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις και την αδυναμία σχηματισμού Κυβέρνησης από τον Απρίλιο.

Η αδιαφορία της ΕΕ προς τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, όπως έχουμε γράψει επανειλημμένα στο An, και η διείσδυση ξένων δυνάμεων στη Βόρεια Μακεδονία με χρηματισμό, όπως κατήγγειλε χτες το βράδυ ο Ζάεφ, δεν προοιωνίζουν ηρεμία, ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή.

Το Βουλγαρικό βέτο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ, για την Βόρεια Μακεδονία, που συμπαρέσυρε και την Αλβανία, αλλά και η κακή διαχείριση της πανδημίας με υπαιτιότητα της ΕΕ για την χώρα, προκάλεσε την αντίδραση των πολιτών που γύρισαν την πλάτη στο φιλοευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα του Ζόραν Ζάεφ.

Βέβαια οι δημοτικές εκλογές δεν είναι κοινοβουλευτικές και τα αποτελέσματα σε περίπτωση εθνικών εκλογών δεν θα είναι σίγουρα τα ίδια, όμως η πολιτική κρίση που χτυπάει τη Βόρεια Μακεδονία, θα έχει αντίκτυπο και στην Ελλάδα με ενδεχόμενο πάγωμα της εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Βέβαια αν και το πάγωμα φαντάζει εύκολο για το VMRO-DPMNE, θα είναι σχεδόν αδύνατο να αμφισβητήσει την Συμφωνία καθώς θα φέρει το δεξιό κόμμα απέναντι στο σύνολο της ΕΕ και των ΗΠΑ. Εκτός κι αν το VMRO-DPMNE έχει αποφασίσει να αλλάξει στρατόπεδο και να προσχωρήσει σε συμμαχίες εκτός του πλαισίου της Δύσης, κάτι που φαντάζει ιδιαίτερα επικίνδυνο για την περιοχή.

Σε μια περίοδο όπου η Τουρκία ενισχύει την διείσδυση της εκ νέου στα Δυτικά Βαλκάνια, ένα νέο μέτωπο για την Ελλάδα, με μια κυβέρνηση που στην εξωτερική πολιτική για την περιοχή δείχνει να τα έχει χαμένα, δυσκολεύουν τα πράγματα, καθώς θα την αναγκάσουν να στρέψει το ενδιαφέρον της προς την περιοχή των Βαλκανίων.

Αν συνυπολογίσουμε την πολιτική κρίση που διέρχεται η Βουλγαρία, η Ρουμανία, το Κοσσυφοπέδιο με τη Σερβία αλλά και η Βοσνία Ερζεγοβίνη, το μείγμα γίνεται επικίνδυνο και εκρηκτικό με απρόβλεπτες συνέπειες για την σταθερότητα της περιοχής…

anatropinews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Eξελίξεις,Exelixeis