Fitch: Οι ευάλωτες χώρες σε μία ενδεχόμενη διακοπή ρωσικού αερίου...


Η θέση της Ελλάδας...

Αυστρία, Γερμανία και Ιταλία είναι οι πιο ευάλωτες δυτικοευρωπαϊκές χώρες της ΕΕ στο ενδεχόμενο διακοπής της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου, σύμφωνα με νέα έκθεση του οίκου αξιολόγησης Fitch.
Η Γερμανία και η... Αυστρία δεν διαθέτουν βιώσιμες βραχυπρόθεσμες εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού ενέργειας, ενώ η Ιταλία έχει ένα από τα υψηλότερα μερίδια φυσικού αερίου μεταξύ
των χωρών της ΕΕ.
Η απότομη πτώση στις ροές φυσικού αερίου υποδηλώνει ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου ως πολιτικό εργαλείο.
Από την άλλη, η ΕΕ μειώνει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο, αλλά οι περιορισμοί στον εφοδιασμό και τις υποδομές σημαίνουν ότι μπορεί να χρειαστούν περισσότερα από τρία χρόνια για να αντισταθμιστεί η πλήρης απώλεια ρωσικού εφοδιασμού.
Ο ποσοτικός δείκτης ευπάθειας του Fitch δείχνει ότι εντός της ΕΕ, οι δυτικοευρωπαϊκές χώρες εξαρτώνται λιγότερο από το ρωσικό αέριο συγκριτικά με τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, με τις περισσότερες να έχουν χαμηλή έως μέτρια άμεση έκθεση.
Ωστόσο, υπάρχει μεγάλη απόκλιση στη δυτική Ευρώπη και η περιοχή στο σύνολό της θα αντιμετωπίσει σοβαρό μακρο-σοκ εάν διακοπεί ο ρωσικός εφοδιασμός.
Επειδή τα ιστορικά δεδομένα στον δείκτη ενδέχεται να μην αντικατοπτρίζουν πλήρως τα τελευταία βήματα που έγιναν για τη μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο, η ανάλυση λαμβάνει επίσης υπόψη και άλλους παράγοντες, όπως η διαφοροποίηση των εισαγωγών και οι συνεχιζόμενες κυβερνητικές κινήσεις, μεταξύ άλλων.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι εκτιμήσεις για τη Γερμανία, την Ιταλία και την Αυστρία να βρίσκονται στην κατηγορία «Υψηλή (ευαλωτότητα)», ενώ η συνολική έκθεση της Ελλάδας κατηγοριοποιείται ως «Μεσαία».
Άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης βρίσκονται στην κατηγορία «Χαμηλή».
«Δεν θεωρούμε την ικανότητα αποθήκευσης (η οποία είναι υψηλή στην Αυστρία) βασικό παράγοντα, καθώς τα αποθέματα θα εξαντλούνταν γρήγορα το χειμώνα» αναφέρει η έκθεση.
Μια πολύ επιδεινωμένη μακροοικονομική προοπτική και ο υψηλός πληθωρισμός θα ασκούσε πρόσθετη πίεση στα δημόσια οικονομικά, σημειώνει η έκθεση.
Αυτό θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στις αξιολογήσεις κρατών, ιδιαίτερα εκεί όπου η πιστοληπτική ικανότητα κρίνεται αδύναμη σε σχέση με τις αξιολογήσεις ομοτίμων χωρών, καταλήγει ο οίκος Fitch.
Με πληροφορίες του fitchratings
Keywords
Τυχαία Θέματα