Generation Y: Η γενιά που έχει ζήσει στην Ελλάδα μονάχα κρίσεις...


Υπάρχει μια ολόκληρη γενιά που… δεν έχει σηκώσει κεφάλι σχεδόν από τότε που γεννήθηκε έως και σήμερα. Αναφερόμαστε στους νέους που γεννήθηκαν στη χώρα μας εκεί γύρω στο 1990 και βιώνουν έως και σήμερα εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις καθώς αδυνατούν να ορθοποδήσουν εξαιτίας των πολλαπλών κρίσεων.

Όσοι είναι... σήμερα λίγο πάνω ή λίγο κάτω από την ηλικία των 30 ετών διακατέχονται στην πλειοψηφία τους από άγχος για το αύριο στην αγορά εργασίας, έχουν απογοητευτεί αρκετές φορές βλέποντας τα όσα συμβαίνουν στον κόσμο που ζουν και δεν είναι λίγοι αυτοί που κάνουν λόγο για μια χαμένη
γενιά.
«Το τελευταίο ευχάριστο γεγονός που θυμάμαι ήταν το Euro του 2004»
Ο Κωνσταντίνος Καρατζάς είναι σήμερα 32 ετών και ζει στην Καλλιθέα. Θα μπορούσαν να τον λένε Ανδρέα, Μάριο, Γιάννη, Θανάση, Παντελή ή οτιδήποτε άλλο, δεν έχει σημασία, καθώς αποτελεί κλασικό παράδειγμα της γενιάς του και τα όσα βίωσε αφορούν και τους εκατοντάδες χιλιάδες συνομήλικούς του. Μεγάλωσε σε μια τυπική τετραμελή μεσοαστική οικογένεια που οικονομικά τα έφερνε βόλτα.
«Δεν πεινούσαμε, αλλά δεν μπορούσαμε να αποταμιεύσουμε και κάποιο ιδιαίτερα σημαντικό χρηματικό ποσό κάθε μήνα, αφού δουλεύοντας και οι δύο γονείς μου, κάλυπταν τα έξοδα του σπιτιού και μεγάλωναν εμένα και τη λίγο μικρότερη αδελφή μου» μας λέει. Όταν η Ελλάδα κατέκτησε το Euro αρχές Ιουλίου του 2004 και ακολούθως διοργανώσαμε το ίδιο καλοκαίρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες, εκείνος ήταν 14 ετών. «Τα θυμάμαι όλα αυτά, αλλά όχι τόσο έντονα όσο θα ήθελα» σημειώνει. Ήταν το τελευταίο πολύ σημαντικό και ευχάριστο γεγονός που του έρχεται στο μυαλό πριν αρχίσουν να πυκνώνουν τα γκρίζα σύννεφα στη ζωή του – και τις ζωές όλων μας.
Μέχρι τότε «λεφτά υπήρχαν», τουλάχιστον φαινομενικά, και δη σε ευρώ αφού από την πρωτοχρονιά του 2002 η χώρα μας είχε εγκαταλείψει τη δραχμή και είχε εισέλθει στην ευρωζώνη με κεντρική ισοτιμία, ένα ευρώ προς 340,75 δραχμές. Ο Κωνσταντίνος ήταν τότε 12 ετών και ετοιμαζόταν να μεταπηδήσει από το δημοτικό στο γυμνάσιο.
Ζητείται 18χρονος με… προϋπηρεσία
Τελείωσε το λύκειο το 2008 και έδωσε εξετάσεις προκειμένου να εισαχθεί στο πανεπιστήμιο, χωρίς να τα καταφέρει, οπότε γράφτηκε σε ιδιωτική σχολή, στον κλάδο τεχνολογίας ποτών και τροφίμων. Δύο χρόνια αργότερα, έχοντας πάρει το πτυχίο του, αναζήτησε μια θέση στην αγορά εργασίας.
«Μας είχαν πει ότι ο συγκεκριμένος τομέας έχει προοπτικές, αλλά στην πράξη δεν το διαπιστώσαμε» υπογραμμίσει, προσθέτοντας ότι ποτέ δεν κατάλαβε αυτούς που του έλεγαν ότι για να τον πάρουν στην επιχείρησή τους θα πρέπει να έχει προϋπηρεσία. «Μα μόλις είχα βγει από τη σχολή, πότε να προλάβω να έχω προϋπηρεσία» αναρωτιέται.
Από τα 750 ευρώ στα 350
Η γενιά του (οι Millennials ή Generation Y, όπως τους αποκαλούν στο εξωτερικό), μόλις εισήλθε στην αγορά εργασίας γεμάτη όνειρα ήρθε αντιμέτωπη με τη σκληρή πραγματικότητα. Πριν καλά – καλά ξεκινήσει να δουλεύει η Ελλάδα μπήκε στα μνημόνια, γνωρίζοντας τη μεγαλύτερη οικονομική ύφεση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Την αποκάλεσαν «γενιά των 700 ευρώ», καθώς τόσος ήταν ο ανώτατος μισθός που θα μπορούσαν να πάρουν μετά την πρώτη επίσκεψη στην Αθήνα των κλιμακίων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Κομισιόν που απάρτιζαν την πολυσυζητημένη τρόικα. Οι ίδιοι, μετέχοντας στις πορείες και στις συγκεντρώσεις των επονομαζόμενων «αγανακτισμένων» εκείνης της εποχής φώναζαν πως «δεν θέλουμε να γίνουμε η γενιά των 700 ευρώ». Και δεν έγιναν, καθότι όταν η χώρα εισήλθε ακόμη βαθύτερα στην κρίση έγιναν τελικά η γενιά των… 350 ευρώ!
Για να διαβασετε ολόκληρο το κείμενο, πατήστε ΕΔΩ...
πηγη newsbeast.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα