H Eυρώπη θέλει να ανοικοδομήσει την Ουκρανία με τα λεφτά των Ρώσων - Το δύσκολο σχέδιο


Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται όλο και πιο κοντά στη διαμεσολάβηση για ένα λεπτομερές σχέδιο σχετικά με τον τρόπο χρήσης των δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος στο CNBC.

Η ΕΕ έχει επιβεβαιώσει ότι υπάρχουν περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια ευρώ (215,5 δισεκατομμύρια δολάρια) και ξεχωριστά 20 δισεκατομμύρια ευρώ (21,5 δισεκατομμύρια δολάρια) σε περιουσιακά στοιχεία σε όλο το μπλοκ
που ανήκουν στη ρωσική κεντρική τράπεζα και σε Ρώσους ιδιώτες, αντίστοιχα.
Τα περιουσιακά αυτά στοιχεία δεσμεύτηκαν από τις ευρωπαϊκές αρχές μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία για να επιβληθούν κυρώσεις στο Κρεμλίνο για την επιθετικότητά του.
"Είχαμε αρκετά μακρές συζητήσεις σχετικά με [τον τρόπο χρήσης αυτών των περιουσιακών στοιχείων για την πληρωμή της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας]", δήλωσε την Πέμπτη στο CNBC ο Σουηδός Άντερς Άνλιντ, ο οποίος προεδρεύει των συζητήσεων μεταξύ των 27 κρατών μελών της ΕΕ για το θέμα αυτό.
"Και είμαστε τώρα, ελπίζω, σε θέση να παρουσιάσουμε σύντομα ιδέες για το πώς να χρησιμοποιήσουμε τουλάχιστον τα έσοδα από αυτά τα ακινητοποιημένα περιουσιακά στοιχεία", δήλωσε ο Ahnlid.
Το θέμα είναι εξαιρετικά τεχνικό, νομικά πολύπλοκο και πολιτικά δύσκολο.

«Η Ρωσία πρέπει να πληρώσει»

Η ΕΕ είναι ανένδοτη στο ότι η Ρωσία πρέπει να πληρώσει για τη ζημία και τον πόνο που προκαλεί στην Ουκρανία.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen δήλωσε στο CNBC τον Φεβρουάριο ότι θα ήταν "αδιανόητο" να μην συμβεί αυτό.
Μιλώντας τον Νοέμβριο, η von der Leyen δήλωσε ότι η ιδέα είναι να δημιουργηθεί μια δομή για τη διαχείριση των παγωμένων κεφαλαίων, να επενδυθούν και στη συνέχεια να δοθούν τα έσοδα στην Ουκρανία.
Πρόσθεσε τότε ότι τα κεφάλαια αυτά θα πρέπει επίσης να διατεθούν για τις προσπάθειες ανοικοδόμησης, μόλις τελειώσει ο πόλεμος και αρθούν οι κυρώσεις από τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία.
Προς το παρόν, οι αξιωματούχοι επικεντρώνονται στο πρώτο βήμα - τη χρήση των εσόδων από τα περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας - καθώς πιστεύουν ότι αυτός θα είναι ο ευκολότερος τρόπος για να αποφευχθούν νομικά ζητήματα.
Δεν είναι σαφές πόσα χρήματα θα προσφέρει αυτό στην Ουκρανία και πόσο γρήγορα θα τα λάβει το Κίεβο.
"Νομίζω ότι αυτό που είναι σημαντικό είναι να επιβεβαιωθεί ότι [υπάρχουν] περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια ευρώ από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, και στη συνέχεια πρέπει να γνωρίζετε πόσα από αυτά είναι σε μετρητά, πόσα είναι σε άλλα είδη περιουσιακών στοιχείων, και στη συνέχεια, φυσικά, [πόσα] μπορείτε να υπολογίζετε", δήλωσε ο Ahnlid.
"Εάν έχετε 100 δισεκατομμύρια [ευρώ] και έχετε απόδοση 3%, έχετε το ποσό που θα σας δώσει αυτό από άποψη διαθεσιμότητας για ανασυγκρότηση ανά έτος", πρόσθεσε.
Η ουκρανική κυβέρνηση δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για σχόλια όταν επικοινώνησε με το CNBC τη Δευτέρα.
Οι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι υπάρχει πιθανότητα η ΕΕ να καταφέρει να χρησιμοποιήσει τα έσοδα από τα περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας με νόμιμο τρόπο, αλλά υπάρχουν ευρύτερες ανησυχίες σχετικά με το πόσο θα συνεισφέρει πραγματικά στην Ουκρανία.
"Αυτό μπορεί να λειτουργήσει νομικά, αν και δεν θα αλλάξει το παιχνίδι οικονομικά", δήλωσε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ο Jacob Kirkegaard, ανώτερος συνεργάτης του Peterson Institute for International Economics.
Η Παγκόσμια Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα Ηνωμένα Έθνη και η ουκρανική κυβέρνηση δήλωσαν τον Μάρτιο ότι το συνολικό κόστος της ανοικοδόμησης στην Ουκρανία είχε φτάσει τα 441 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αυξάνεται ο λογαριασμός

Ωστόσο, ο πόλεμος συνεχίζεται και οι συνεχείς απώλειες ζωών και υποδομών αυξάνει συνεχώς τον λογαριασμό.
Ένα παράδειγμα είναι η πρόσφατη καταστροφή του φράγματος Nova Kakhovka, η οποία επέφερε περαιτέρω περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική ζημία.
Η Παγκόσμια Τράπεζα εξακολουθεί να αξιολογεί το πλήρες κόστος.
"Εάν πρέπει να αναληφθεί οποιαδήποτε ενέργεια αυτού του είδους, θα πρέπει να γίνει σε συνδυασμό με εταίρους όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιαπωνία, η Ελβετία και άλλες χώρες", δήλωσε ο Ahnlid σχετικά με την προώθηση της χρήσης των εσόδων από τα ρωσικά δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία για τη συμβολή στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενέκριναν τον Μάιο τη μεταφορά στην Ουκρανία κατασχεθέντων περιουσιακών στοιχείων από έναν Ρώσο ολιγάρχη που έχει υποστεί κυρώσεις. Ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Μέρικ Γκάρλαντ είχε δηλώσει τότε ότι ήταν η πρώτη μεταφορά κατασχεθέντων ρωσικών κεφαλαίων, αλλά "δεν θα είναι η τελευταία", σύμφωνα με το Reuters.

www.bankingnews.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα