New Deal με «ψίχουλα» υπόσχεται ο Μπόρις Τζόνσον

Το new deal για την επιστροφή της Βρετανίας από την κρίση περιέγραψε ο Βρετανός πρωθυπουργός, υποσχόμενος έργα ύψους 5 δισ. λιρών, ενώ δεν διέψευσε το ενδεχόμενο αύξησης της φορολογίας. Πυρ ομαδόν από τους Εργατικούς.
Πρόγραμμα συνολικού ύψους 5 δισ. λιρών ανακοίνωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός με στόχο να τονώσει την οικονομία της χώρας του για να ανταπεξέλθει στην κρίση που προκάλεσε η πανδημία.

Η Μεγάλη Βρετανία είναι από τις χώρες που έχουν πληγεί βαρύτατα από τον κορονοϊό, καθώς είναι τρίτη στον κόσμο με τα περισσότερα θύματα...
, ενώ αρκετά από τα περιοριστικά
μέτρα παραμένουν σε ισχύ. Την ίδια στιγμή δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η συμφωνία με την Ε.Ε. για το Brexit, κάτι που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την οικονομική κατάσταση.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Μπόρις Τζόνσον δεσμεύθηκε να εκμεταλλευτεί τη χρονική συγκυρία και να θέσει σε εφαρμογή ένα φιλόδοξο, όπως το χαρακτήρισε, πρόγραμμα για το μέλλον της Βρετανίας.

Υποσχέθηκε ένα «new deal» ύψους 5 δισ. λιρών το οποίο θα κατευθυνθεί στην κατασκευή υποδομών και νέων κατοικιών, ενώ, παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα επιταχυνθεί και θα ενισχυθεί η προεκλογική ατζέντα των Τόρις. Για το θέμα των υποδομών, διευκρίνισε, ότι θα γίνουν επενδύσεις στη δημιουργία ακαδημιών, σε πράσινα λεωφορεία και νέα ευρυζωνικά δίκτυα.

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να είμαστε φυλακισμένοι σε αυτή την κρίση, η κυβέρνηση ετοιμάζεται αργά και προσεκτικά να βγάλει τη χώρα από τη “χειμερία νάρκη”» είπε ο Τζόνσον για να προσθέσει «Αυτή η χώρα πρέπει να είναι έτοιμη για ό,τι έρχεται. Πρέπει να προετοιμάσουμε την αντίδρασή μας και να φτιάξουμε τα προβλήματα που ενισχύθηκαν από αυτή την κρίση».

Πάντως, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο πρωθυπουργός δεν απέκλεισε και την αύξηση της φορολογίας, μέτρο που χαρακτηρίζεται ως καταστροφικό για αυτή την περίοδο. Παρέπεμψε δε στις ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών, τις επόμενες ημέρες. Προειδοποίησε, τέλος, ότι έρχονται οικονομικοί μετασεισμοί μετά την πανδημία.

Ήδη οι πρώτες αντιδράσεις έρχονται από το Εργατικό Κόμμα, αλλά και τους επιχειρηματίες, με την κριτική να επικεντρώνεται στο ότι οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού δεν αναφέρουν πολλές δράσεις για τη διάσωση θέσεων εργασίας.

Τα νέα στοιχεία, άλλωστε, για τη βρετανική οικονομία είναι τραγικά, καθώς καταγράφηκε η μεγαλύτερη συρρίκνωση από το 1979 τους προηγούμενους τέσσερις μήνες.

Ο ηγέτης των Εργατικών δήλωσε σχετικά «Αντιμετωπίζουμε μία οικονομική κρίση, τη μεγαλύτερη που έχουν δει σε μία γενιά και η ανάκαμψη θα πρέπει να είναι ανάλογου μεγέθους. Αυτά που ανακοινώθηκαν αντιστοιχούν σε λιγότερες από 100 λίρες ανά άτομο και, ουσιαστικά, δεν πρόκειται για νέες προτάσεις, αλλά για το προεκλογικό πρόγραμμα της κυβέρνησης. Δεν διαφωνούμε με ένα πρόγραμμα ανάκαμψης, όμως η στόχευση πρέπει να είναι στις θέσεις εργασίας».
Keywords
Τυχαία Θέματα