Putin: Σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο η Ειδική Στρατιωτική Επιχείρηση


H Ρωσία άνοιξε τα χαρτιά της τηρώντας διαφανή και συνεκτική στάση διά στόματος του Vladimir Putin για το πώς αντιλαμβάνεται την ειρηνευτική διαδικασία για το Ουκρανικό και τις γεωπολιτικές εξελίξεις κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Ρώσου ηγέτη με εκπροσώπους αφρικανικών κρατών,

Η Ρωσία χαιρετίζει την ισορροπημένη προσέγγιση των αφρικανικών χωρών στη σύγκρουση
στην Ουκρανία, δήλωσε ο Vladimir Putin σε μετά τη συνάντηση στο παλάτι Konstantinovsky κοντά στην Αγία Πετρούπολη.
«Χαιρετίζουμε την ισορροπημένη προσέγγιση των Αφρικανών φίλων σε σχέση με την ουκρανική κρίση», επισήμανε ο αρχηγός της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Τόνισε σχετικά ότι η Μόσχα είναι έτοιμη για έναν εποικοδομητικό διάλογο για όσους επιθυμούν ειρήνευση με βάση τις αρχές της ισότιμης αντιμετώπισης και της εξισορρόπησης των συμφερόντων.
Στα μέσα Μαΐου, ο Πρόεδρος της Νοτίου Αφρικης S. Ramaphosa ανακοίνωσε ότι παρουσίασε μια ειρηνευτική πρωτοβουλία στους προέδρους της Ρωσίας και της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τόσο η Μόσχα όσο και το Κίεβο συμφώνησαν να δεχτούν την αποστολή των αρχηγών των αφρικανικών κρατών.
Την προηγούμενη μέρα, επισκέφτηκαν το Κίεβο και είχαν συνομιλίες με τον Volodymyr Zelensky, προτρέποντάς τον να τερματίσει τη σύγκρουση πριν «χαθούν τα πάντα».
Ο αρχηγός του καθεστώτος του Κιέβου, ωστόσο, δήλωσε για άλλη μια φορά ότι η χώρα του αρνείται να κάνει διάλογο με τη Ρωσία.
Ο επικεφαλής της Ρωσικής Ομοσπονδίας σημείωσε ότι η Ρωσία είναι ανοιχτή στον διάλογο με όλους όσοι επιθυμούν την εδραίωση της ειρήνης, λαμβάνοντας υπόψη τα νόμιμα συμφέροντα των μερών.
Επέστησε, επίσης, την προσοχή στο γεγονός ότι η Μόσχα δεν αρνήθηκε ποτέ τις διαπραγματεύσεις, σε αντίθεση με το Κίεβο.
«Πού είναι η εγγύηση ότι αυτοί (η Ουκρανία) θα συνεχίσουν να μην αρνούνται άλλες συμφωνίες.
Αλλά ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες, δεν αρνηθήκαμε τις διαπραγματεύσεις.
Όχι εμείς, αλλά η ηγεσία της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι δεν θα διαπραγματευτεί» , τόνισε ο Putin.
Παρουσίασε στους Αφρικανούς συναδέλφους του το σχέδιο της Συνθήκης της Κωνσταντινούπολης για την Ουκρανία, που συμφωνήθηκε την περασμένη άνοιξη.
“Εδώ είναι! Υπάρχει!
(…) Eτσι λέγεται - συμφωνία για μόνιμη ουδετερότητα και εγγυήσεις ασφάλειας της Ουκρανίας.
(...) Υπάρχει επίσης ένα ολόκληρο παράρτημα σε αυτήν.
Αυτές οι εγγυήσεις ασφαλείας ισχύουν επίσης για τις ένοπλες δυνάμεις και άλλα ζητήματα.
Τα πάντα είναι καταγραμμένα – για τον στρατιωτικό εξοπλισμό και το στρατιωτικό προσωπικό», είπε ο Putin, προσθέτοντας ότι η ουκρανική πλευρά μονογράφησε αυτό το έγγραφο.
Ωστόσο, αφού η Ρωσία απέσυρε τα στρατεύματά της από το Κίεβο, οι τοπικές αρχές «πέταξαν τα πάντα στον κάδο των σκουπιδιών της ιστορίας», είπε ο αρχηγός του κράτους.

Για τις αιτίες της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης

Όπως τόνισε ο Putin, η Ουκρανία και η Δύση «οδήγησαν τη Ρωσία καταναγκαστικά (στην απόφαση για τη στρατιωτική επιχείρηση)» μην εκπληρώνοντας τις συμφωνίες του Μινσκ.
«(Οι αρχές του Κιέβου) ανακοίνωσαν σχεδόν δημόσια ότι δεν θα τηρήσουν τις ειρηνευτικές συμφωνίες και ουσιαστικά αποχώρησαν από αυτή τη διαδικασία.
Μετά από αυτό, η Ρωσία αναγκάστηκε να αναγνωρίσει ανεξάρτητα κράτη που δεν είχαν αναγνωριστεί από εμάς επί οκτώ χρόνια. σχηματίστηκε στο έδαφος της Ουκρανίας: τη Λαϊκή Δημοκρατία του Luhansk (LPR), και τη ΛαΙκή Δημοκρατία του Donetsk (DPR)», εξήγησε ο πρόεδρος Putin.
Επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι, με γνώμονα τις σχετικές πρόνοιες του Χάρτη του ΟΗΕ περί αυτοδιάθεσης, οι αυτόνομες αυτές περιοχές είχαν το δικαίωμα να κηρύξουν την ανεξαρτησία τους και η Ρωσία να τις αναγνωρίσει.
«Σύμφωνα με το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, είχαμε το δικαίωμα να τους βοηθήσουμε, αναφερόμενοι στη ρήτρα του δικαιώματος αυτοάμυνας.
Αυτή η λογική, κατά τη γνώμη μου, είναι απολύτως νόμιμη από την άποψη του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη». πρόσθεσε ο Putin.

Σχετικά με τη συμφωνία σιτηρών

Όπως δήλωσε ο Ρώσος ηγέτης, η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες εξαπάτησαν ξανά την παγκόσμια κοινότητα και τις αφρικανικές χώρες.
Σύμφωνα με τον ίδιο, έως τις 15 Ιουνίου εξήχθησαν 31,7 εκατομμύρια τόνοι αγροτικών προϊόντων από τα λιμάνια της Ουκρανίας: « 976 χιλιάδες τόνοι στάλθηκαν στις άπορες αφρικανικές χώρες. Από τα 31,7 εκατομμύρια.
Αυτό είναι μόνο το 3,1% ενώ το 38,9 % ή 13,3 εκατομμύρια τόνοι στάλθηκαν στις χώρες της ΕΕ.
Η Τουρκία έλαβε το 11%, το υπόλοιπο πήγε σε άλλα κράτη», επισήμανε ο επικεφαλής της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

www.bankingnews.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα