Tα 10 κορυφαία επιτεύγματα του 2014

Τη λίστα με τα δέκα κορυφαία επιτεύγματα στην επιστήμη και την τεχνολογία για το 2014 δημοσίευσε το Ινστιτούτο Φυσικής που εδρεύει στο Λονδίνο.

Η δημοσίευση έγινε στην επιθεώρηση «Physics World» που εκδίδει το βρετανικό ινστιτούτο.

Στην κορυφή της λίστας φιγουράρει η προσεδάφιση της διαστημοσυσκευής Philae στον κομήτη 67P/Churyumov–Gerasimenko στο πλαίσιο της αποστολής Rosetta του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).

Η προγραμματισμένη αποστολή του Philae τελείωσε 64 ώρες μετά την προσεδάφισή του, όταν οι μπαταρίες του εξαντλήθηκαν, αλλά όχι πριν προλάβει να μεταδώσει
στη Rosetta και από εκεί στο κέντρο επιχειρήσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) ένα πλήρες σύνολο αποτελεσμάτων που αναλύονται τώρα υποβάλλονται σε ανάλυση από επιστήμονες σε όλη την Ευρώπη.

Μεταξύ άλλων, το Philae εντόπισε οργανικά μόρια στην επιφάνεια του κομήτη 67P/Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο (Τσούρι).

Οι οργανικές χημικές ενώσεις, αυτές δηλαδή που περιέχουν άνθρακα, αποτελούν τη βάση της ζωής στη Γη και ενδέχεται να μας βοηθήσουν να εντοπίσουμε χημικές ουσίες που σχηματίστηκαν ή ήρθαν από το διάστημα στον πλανήτη μας κατά την πρώτη φάση μετά τη δημιουργία του.

Οι ερευνητές του ESA θεωρούν πιθανή μια “ανάσταση” του Philae εάν οι ηλιακοί συλλέκτες του ρομπότ απορροφήσουν ξανά ηλιακή ακτινοβολία.

Το Top-10

Τη δεκάδα για το 2014 συμπληρώνουν αρκετά άλλα σημαντικά επιτεύγματα από διάφορα πεδία της φυσικής όπως:

* Η ανίχνευση νετρίνων από τις πυρηνικές αντιδράσεις στην «καρδιά» του Ήλιου από τη διεθνή ερευνητική κοινοπραξία Μπορεξίνο.

* Ένα πείραμα με τη βοήθεια λέιζερ, στην Εθνική Εγκατάσταση Ανάφλεξης (NIF) των ΗΠΑ, που έφερε πιο κοντά την υλοποίηση της πυρηνικής σύντηξης και, έτσι, μια νέα πηγή φθηνής ενέργειας.

* Η δημιουργία από Bρετανούς και Aμερικανούς επιστήμονες της πρώτης ακουστικής ακτίνας έλξης, που μπορεί να έλξει ένα αντικείμενο μέσω ηχητικών κυμάτων.

* Η πρόκληση από μια διεθνή επιστημονική ομάδα μίνι εκρήξεων τύπου σούπερ νόβα στο εργαστήριο.

* Η μέτρηση από Iσραηλινούς ερευνητές για πρώτη φορά της υπερβολικά ασθενούς μαγνητικής αλληλεπίδρασης ανάμεσα σε δύο ηλεκτρόνια.

* Η δημιουργία από Rώσους και Aμερικανούς επιστήμονες μιας νέας ολογραφικής μνήμης, που επιτρέπει την αποθήκευση δεδομένων σε μαγνητικά ολογράμματα.

* Η συμπίεση κβαντικών δεδομένων από Kαναδούς ερευνητές.

Πηγή: econews.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα