To σχέδιο Ερντογάν και ο «αδιάβαστος» κ. Δένδιας...

Αρχικά ο Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι «δεν θα δημιουργήσουμε ένταση (με την Τουρκία) για μερικές δεκάδες μέτρα γης». Στη συνέχεια κατηγόρησε την...αξιωματική αντιπολίτευση ότι αναπαράγει fake news της ακροδεξιάς περί κατάληψης ελληνικού εδάφους στον Εβρο.

Μετά μίλησε για «πρόσφατη κίνηση περιορισμένου αριθμού Τούρκων πολιτών και στρατιωτικών, οι οποίοι πραγματοποίησαν μετρήσεις στην περιοχή των Φερρών» και σήμερα το πρωί δήλωσε ξανά πως «παρατηρήθηκε κινητικότητα» σε μία
«από τις περιοχές όπου η Ελλάδα ξεκίνησε προπαρασκευαστικές εργασίες και μετρήσεις, για την κατασκευή-προέκταση του φράκτη στον Έβρο». Παραπλεύρως, επιβεβαίωσε ότι δια της αρμόδιας διπλωματικής οδού και κατόπιν εντολής του το υπουργείο Εξωτερικών επέδωσε δύο διακοινώσεις για το θέμα στην τουρκική πλευρά.

Το πρώτο, πολιτικό δεδομένο είναι ότι ο υπουργός Εξωτερικών συλλαμβάνεται να αντιφάσκει κατ’ επανάληψη σε ζήτημα που αφορά σοβαρό εθνικό θέμα. Γιατί να γίνουν δύο διαβήματα προς την Τουρκία εάν το μόνο που συνέβη είναι η «αναπαραγωγή fake news», είναι το ερώτημα που θέτει όχι μόνον η αντιπολίτευση αλλά και έμπειροι διπλωματικοί παράγοντες. Πώς, επίσης, αποδίδονται στην ακροδεξιά πληροφορίες τις οποίες δημοσίευσαν διεθνή μέσα ενημέρωσης – π.χ. η Sun, η Daily Mail και εφημερίδες γειτονικών βαλκανικών χωρών; Κι εάν δεν υπήρξε παρουσία τουρκικής δύναμης σε ελληνικό έδαφος, τι σημαίνει «κινητικότητα» και «κίνηση περιορισμένου αριθμού τούρκων στρατιωτών και πολιτών»;

Επ’ αυτών των ερωτημάτων και επί των χειρισμών – πολιτικών και επικοινωνιακών – του υπουργού Εξωτερικών στο θέμα του Εβρου, οι πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχει ζήτημα και εντός κυβέρνησης. Και δεν διαφεύγει της προσοχής ότι πριν από τις αλλεπάλληλες διευκρινιστικές τοποθετήσεις του Νίκου Δένδια, προηγήθηκε – πέραν της κριτικής της νεοδημοκρατικής «Ομάδας Αλήθειας» - και δημόσια παρέμβαση του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη με την προαναγγελία ότι «θα υπάρξει ενημέρωση εκ μέρους του υπουργείου Εξωτερικών σε όλα τα κόμματα για να έχουν εικόνα των πραγμάτων». Πρόκειται για μια παρέμβαση, που μάλλον απέχει από τις καταγγελίες του ΥΠΕΞ περί ταύτισης της αντιπολίτευσης με την ακροδεξιά.

Το δεύτερο, και πλέον ουσιαστικό δεδομένο, είναι πως σύσσωμη η κυβέρνηση συλλαμβάνεται αδύναμη να διαβάσει, να αντιληφθεί και να αντιδράσει συγκροτημένα απέναντι στην τακτική του Ερντογάν. Όπως τονίζουν διπλωματικοί κύκλοι με βαθιά γνώση των ελληνοτουρκικών, πρόκειται για μία τακτική σταθερής κλιμάκωσης, με ποιοτική και επιχειρησιακή αναβάθμιση της έντασης σε όλα τα επίπεδα. Από το μπαράζ των υπερπτήσεων στο Αιγαίο και τις παρενοχλήσεις ακόμη και δυνάμεων της Frontex, έως την αμφισβήτηση εδαφικής κυριαρχίας στον Εβρο, η αναβάθμιση αυτή εντάσσεται σε έναν σταθερό σχεδιασμό της Αγκυρας με διπλή στόχευση: Αφενός την συσσώρευση έντασης που θα μπορούσε να προκαλέσει «ατύχημα» και αφετέρου την παράλληλη συσσώρευση διεκδικήσεων που ο Ερντογάν θα επιδιώξει, σε δεδομένη στιγμή, να βάλει σε ένα τραπέζι «μεγάλης διαπραγμάτευσης». «Το ατύχημα θα μπορούσε να είναι η ιδανική του ευκαιρία γι αυτή την μεγάλη διαπραγμάτευσης», λέει χαρακτηριστικά στο tvxs.gr διπλωματική πηγή.

Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι οι κινήσεις της Αγκυρας σε όλη την διάρκεια του τελευταίου χρόνου αποδεικνύουν ακριβώς αυτή την τακτική. Τονίζουν πως από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα οι τουρκικές υπερπτήσεις στο Αιγαίο έχουν φθάσει τις 297 – αριθμό, που αποτελεί πρωταφανές ρεκόρ όλων των τελευταίων ετών. Επισημαίνουν ότι για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες τα τουρκικά μαχητικά έκαναν υπερπτήσεις ακόμη και πάνω από τον Εβρο, θυμίζουν τις παράνομες ενέργειες και τουρκικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, παραπέμπουν στις παρενοχλήσεις σκαφών της Frontex – ακόμη και στους πυροβολισμούς, κατά το Spiegel, κατά ανδρών της Frontex – και σημειώνουν μια πραγματικότητα που «δεν θέλει να δει», όπως λένε, η ελληνική κυβέρνηση: Ότι το τουρκολιβυκό σύμφωνο μπορεί να είναι μεν κατάφορα παράνομο και έξω από κάθε πλαίσιο διεθνούς δικαίου, αλλά έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα που η Αθήνα οφείλει να αντιμετωπίσει.

Ενώπιον όλων αυτών, η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται να μην έχει κανέναν σχεδιασμό, μπερδεύει την «ψυχραιμία» με τον άνευ όρων κατευνασμό, και στο όνομα της μη στρατιωτικοποίησης της έντασης αφήνει τον Ερντογάν και τους στρατηγούς της Αγκυρας και να χτίζουν τετελεσμένα. «Εξακολουθεί να ποντάρει», λέει ο ίδιος διπλωμάτης, «σε μια ανύπαρκτη διεθνή απομόνωση της Τουρκίας και επιμένει, λανθασμένα, να θεωρεί πως ο Ερντογάν βουλιάζει σε εσωτερικά αδιέξοδα». Πρόκειται για μια ανάγνωση, κατά τις ίδιες πηγές, που μπορεί να φέρει την χώρα απέναντι σε εξαιρετικά δυσάρεστους αιφνιδιασμούς ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι...

Μαρίνα Αλεξανδρή

tvxs.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα