Xαβάη: Εξερράγη το ηφαίστειο Κιλαουέα (εικόνες)



Το ηφαίστειο Κιλαουέα στη Χαβάη εξερράγη σήμερα για δεύτερη φορά σε λίγους μήνες όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο (USGS).

Λάβα ξεπηδάει από τον κρατήρα του Κιλαουέα, το οποίο είναι ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο. To USGS ανέβασε το επίπεδο συναγερμού από «πορτοκαλί» σε «κόκκινο» έως ότου

αξιολογήσει την ηφαιστειακή δραστηριότητα. «Για την ώρα, η δραστηριότητα περιορίζεται στον κρατήρα, οι κίνδυνοι θα επανεκτιμηθούν καθώς εξελίσσεται το φαινόμενο», αναφέρει.

Το ηφαίστειο βρίσκεται κατά μήκος της νοτιοανατολικής ακτής του Μεγάλου Νησιού της Χαβάης, έχει ηλικία μεταξύ 210.000 και 280.000 ετών και αναδύθηκε πάνω από το επίπεδο της θάλασσας πριν από περίπου 100.000 χρόνια. Ιστορικά, είναι το πιο ενεργό από τα πέντε ηφαίστεια που μαζί σχηματίζουν το νησί της Χαβάης. Το Κιλαουέα είναι επίσης ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στη Γη, και η πιο πρόσφατη και συνεχιζόμενη σήμερα έκρηξη ξεκίνησε στις 29 Σεπτεμβρίου 2021, όταν αρκετές εστίες άρχισαν να εκλύουν λάβα εντός του Χαλέμα Ουμάου, ενός κρατήρα λάκκου στην καλδέρα της κορυφής του ηφαιστείου.

APAP

Το Κιλαουέα είναι το δεύτερο νεότερο προϊόν της θερμής κηλίδας της Χαβάης και το σημερινό εκρηκτικό κέντρο της αλυσίδας υψωμάτων Hawaiian-Emperor. Επειδή δεν έχει τοπογραφική προεξοχή και οι δραστηριότητές του συνέπεσαν ιστορικά με εκείνες του Μαούνα Λόα, το Κιλαουέα θεωρήθηκε κάποτε δορυφόρος του πολύ μεγαλύτερου γείτονά του. Δομικά, το Κιλαουέα διαθέτει μια μεγάλη, αρκετά πρόσφατα σχηματισμένη καλντέρα στην κορυφή της και δύο ενεργές ρηξιγενείς ζώνες, η μία εκτεινόμενη 125 χλμ. ανατολικά και η άλλη 35 χλμ. δυτικά, ως ενεργό ρήγμα άγνωστου βάθους που κινείται κατακόρυφα κατά μέσο όρο 2 έως 20 mm ετησίως

kathimerini.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα