Άδωνις, ο κουβαρντάς! Ανακαίνιση 1.000.000€ για… πλακάκια και WC


«Χρυσά πόμολα» θα έχουν, όπως φαίνεται, τα γραφεία της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), η οποία υπάγεται απευθείας στον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη, καθώς το κόστος ανακαίνισης για τη δημιουργία «επιχειρησιακού κέντρου» που θα τη στεγάσει αγγίζει σχεδόν το 1.000.000 ευρώ, αν και αφορά μόνο έναν όροφο.

Από την Εμμανουέλα Τσουδερού

Η συγκεκριμένη υπηρεσία, η οποία υποτίθεται πως ελέγχει την αγορά, μετρά μόλις 88 υπαλλήλους προσωπικό, ενώ, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Σωτήρη Αναγνωστόπουλο, το 90% των υπαλλήλων -θεωρητικά-

διεξάγει ελέγχους. Επισημαίνουμε πως ανάμεσα στα καθήκοντα της ΔΙΜΕΑ είναι και η τήρηση της νομοθεσίας σχετικά με την αισχροκέρδεια και την υπέρμετρη κερδοφορία και ο έλεγχος για το παραεμπόριο.

Η ανακαίνιση έχει ενταχθεί στο έργο «Εισαγωγή νέων, σύγχρονων και διαλειτουργικών ηλεκτρονικών εργαλείων ελέγχου. Καθιέρωση προγραμμάτων ενημέρωσης και διάχυσης πληροφοριών και εγκατάσταση σταθμών ελέγχου παράνομου εμπορίου» του Υπουργείου Ανάπτυξης, που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο προϋπολογισμός που εγκρίθηκε για αυτό το έργο είναι 14.638.266 ευρώ, ενώ ο προτεινόμενος προϋπολογισμός του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ήταν 18.151.449 ευρώ. Μέρος, λοιπόν, αυτού του έργου είναι και η «Δημιουργία σύγχρονου, υψηλού επιπέδου και ασφάλειας, επιχειρησιακού κέντρου συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων εποπτείας της αγοράς στο πλαίσιο της ΔΙΜΕΑ», το οποίο θα κοστίσει 966.588 ευρώ.

Φορέας υλοποίησης θα είναι η ΔΙΜΕΑ, ενώ τον διαγωνισμό διενεργεί το Υπουργείο Ανάπτυξης. Αξίζει να τονίσουμε πως οι οικοδομικές εργασίες αυτού του ορόφου, σε κτίριο του υπουργείου στην Κάνιγγος, είναι σχετικά απλές, όπως αποξηλώσεις κεραμικών πλακιδίων, επενδύσεις σε δάπεδα και τοίχους, δημιουργία χώρων (κουζίνες, WC, γραφεία κοκ.), χρωματισμός τοίχων, ύδρευση, αποχέτευση, θέρμανση και άλλα. Πρόκειται, δηλαδή, για κανονική ανακαίνιση.

Η ΔΙΜΕΑ υπάγεται απευθείας στον υπουργό Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδη, αφού, έπειτα από σχετική υπουργική απόφαση που εκδόθηκε το 2022, ο υπουργός ορίστηκε υπεύθυνος να αποφασίζει σε ποιες επιχειρήσεις θα επιβάλλονται πρόστιμα και τι ύψους θα είναι αυτά τα πρόστιμα για παραβάσεις αθέμιτης κερδοφορίας και όχι μόνο! Συγκεκριμένα, η υπουργική απόφαση 27585/2022 «Περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας σε περίοδο κρίσης […]» ορίζει πως η ΔΙΜΕΑ είναι ανάμεσα στις υπηρεσίες που θα διενεργούν επιτόπιους, μεταξύ άλλων, ελέγχους για την διαπίστωση φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας.

Ωστόσο, στο άρθρο 3 αναφέρεται ξεκάθαρα πως «αν ο έλεγχος διενεργείται από όργανα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου ή από όργανα της ΔΙΜΕΑ, αρμόδιο όργανο για την επιβολή προστίμων της παρούσας είναι ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων»! Εν ολίγοις, ο υπουργός είναι ο μόνος αρμόδιος να αποφασίζει ποιοι επιχειρηματίες θα υπόκεινται σε διοικητικές κυρώσεις και πρόστιμα, αλλά και τι ύψους θα είναι αυτά. Και η κερδοσκοπία καλπάζει.

Για την ιστορία, πάντως, η ΔΙΜΕΑ, ιδρύθηκε το 2020 με αρχικό επιχειρησιακό σκοπό μόνο την πάταξη του παραεμπορίου, ούσα στην ουσία η συνέχεια του ΣΥΚΕΑΑΠ (Συντονιστικό Κέντρο Εποπτείας Αγοράς και Αντιμετώπισης Παραεμπορίου), οργανισμού του υπουργείου Ανάπτυξης ο οποίος διαλύθηκε με την ίδρυσή της. Στο ιδρυτικό ΦΕΚ της αναφέρεται πως «η ΔΙΜΕΑ αποτελεί αυτοτελή μονάδα που υπάγεται απευθείας στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, έχει την έδρα της στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή» και έχει ως επιχειρησιακό στόχο «την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου κατά την παραγωγή, αποθήκευση, διακίνηση και εμπορία των προϊόντων στην αγορά και τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών».

Ετσι, η ΔΙΜΕΑ αρχικά διενεργούσε ελέγχους που αφορούσαν μόνο την πάταξη του παραεμπορίου, με δράσεις όπως η κατάσχεση απομιμητικών προϊόντων από την αγορά, οι έλεγχοι σε παραστατικά και τιμολόγια επιχειρήσεων, στις λαϊκές αγορές κ.ο.κ., ενώ τα πρόστιμα που εισέπραττε προέρχονταν κυρίως από μικρομεσαίες επιχειρήσεις για προϊόντα-μαϊμού.

Η ΔΙΜΕΑ μπαίνει στο παιχνίδι της αισχροκέρδειας

Το 2021, το Υπουργείο Ανάπτυξης πέρασε μέσω του ν. 4818/2021 ρύθμιση, που έβαζε «ταβάνι» στο περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα πώλησης, το οποίο δεν θα έπρεπε να υπερβαίνει το αντίστοιχο μικτό κέρδος ανά μονάδα πώλησης του Σεπτεμβρίου του 2021, και η ΔΙΜΕΑ μπαίνει και στο… παιχνίδι της αισχροκέρδειας. Ωστόσο, όπως έχει επανειλημμένα καταγγείλει και ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) Γιώργος Λεχουρίτης, οι έλεγχοι για τυχόν παραβάσεις σε σχέση με αυτή τη ρύθμιση ήταν «ανεπαρκείς και δειγματοληπτικοί», καθώς έτσι κι αλλιώς η συγκεκριμένη υπηρεσία διαθέτει ελάχιστο προσωπικό για να καλύψει ελέγχους σε ολόκληρη την επικράτεια.

Επίσης, σύμφωνα και πάλι με τον κ. Λεχουρίτη, στη ΔΙΜΕΑ εργάζονται και υπάλληλοι χωρίς σχετικές γνώσεις, αφού έχουν μεταξύ άλλων προϋπηρεσία στο καζίνο της Πάρνηθας και στην πάλαι ποτέ ισχυρή Ολυμπιακή Αεροπορία. Ολα αυτά μετέτρεψαν την παραπάνω ρύθμιση σε επικοινωνιακό βεγγαλικό. Τώρα, η «ακίνητη» υπηρεσιακά ΔΙΜΕΑ, και καθώς η ακρίβεια καλπάζει, θα χρησιμοποιήσει 1.000.000 ευρώ για πλακάκια και σοβατεπί. Σίγουρη κίνηση κατά της αισχροκέρδειας…

https://www.newsbreak.gr/parapolitika/469705/adonis-koyvarntas-anakainisi-1000000-plakakia-wc/

Keywords
Τυχαία Θέματα