Αφού υπέγραψαν το ξεπούλημα ΔΕΗ και ενεργειακών επιχειρήσεων τρέχουν να τα μαζέψουν!

Tο χαρτί της πολιτικής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές με στόχο να ακυρωθούν οι ιδιωτικοποιήσεις των ενεργειακών επιχειρήσεων της χώρας μέσω του ΤΑΙΠΕΔ και να αντικατασταθούν από σχέδιο εισαγωγής στο Χρηματιστήριο και επιχειρηματικές συμπράξεις με ιδιώτες, ετοιμάζεται να ρίξει στο τραπέζι η κυβέρνηση διά του αρμόδιου υπουργού Πάνου Σκουρλέτη...

Είναι άγνωστο αν οι ενέργειες αυτές προωθούνται με άξονα το προσεχές συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο ο χειρισμός των ιδιωτικοποιήσεων και του νέου «υπερταμείου» έχουν εξέχουσα
θέση στην κομματική ατζέντα, ή επιχειρούνται επειδή πράγματι η κυβέρνηση θεωρεί πως έχει ουσιαστικά περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης για να ασκήσει διαφορετική πολιτική στην ενέργεια και τις υποδομές.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει πάντως ήδη παρουσιάσει το σχέδιό του στο μέγαρο Μαξίμου, χωρίς να γνωρίζουμε αν έχει πάρει το πράσινο φως να το διαπραγματευτεί με τους δανειστές.

Γεγονός είναι όμως πως όσο εύκολο είναι να περάσει πολιτικά στον ΣΥΡΙΖΑ η ιδέα της «ακύρωσης» των ιδιωτικοποιήσεων-αποκρατικοποιήσεων της ΔΕΗ (17%), των ΕΛΠΕ (35%), της ΔΕΠΑ (65%) κ.λπ., άλλο τόσο δύσκολο είναι να ανατραπεί η συμφωνία πώλησης των εταιρειών αυτών μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, το επιχειρησιακό πρόγραμμα του οποίου εγκρίθηκε τον Απρίλιο από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής.

Στο συγκεκριμένο έγγραφο (Asset Development Plan) περιλαμβάνονται και άλλες εταιρείες υποδομών όπως η ΕΥΔΑΠ (πώληση του 11% των μετοχών από το 27% που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ) και η ΕΥΑΘ (πώληση του 23% από το 74% που ελέγχει το ΤΑΙΠΕΔ), οι οποίες δεν αποκλείεται να ενταχθούν στην ευρύτερη πρόταση εφόσον τελικά αποφασιστεί να ανοίξει η συζήτηση με τους δανειστές στο πλαίσιο της ευρύτερης διαπραγμάτευσης για έναν διαφορετικό τρόπο αξιοποίησης των υποδομών του Δημοσίου.

Στο υπουργείο Ενέργειας γνωρίζουν πως μια τέτοια διαπραγμάτευση δεν θα είναι εύκολη. Τόσο επειδή υπάρχουν ισχυρά συμφέροντα που πιέζουν για να γίνουν οι συγκεκριμένες ιδιωτικοποιήσεις, όσο και επειδή αντιλαμβάνονται πως δύσκολα θα καταπέσει το επιχείρημα των δανειστών ότι τα έσοδα από τις συγκεκριμένες αποκρατικοποιήσεις έχουν προϋπολογιστεί στον στόχο για συνολικές εισπράξεις 6,2 δισ. ευρώ μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.

Οι δανειστές έχουν στείλει ήδη μηνύματα πως δεν θα δεχτούν αλλαγές στα συμφωνηθέντα για τις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ και το ΤΑΙΠΕΔ κινείται προς την κατεύθυνση πρόσληψης συμβούλων, εξ ου και η κόντρα που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ του επικεφαλής του Στ. Πιτσιόρλα και κυβερνητικών στελεχών.

Θεωρούν ωστόσο στο ΥΠΕΚΑ πως υπάρχουν περιθώρια για να «πείσουν» τόσο την κυβέρνηση όσο και τους δανειστές ως προς την αποτελεσματικότητα του σχεδίου που προτείνουν.

Σε άρθρο του (euro2day) ο υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης υποστήριξε χθες ότι «η πώληση μεριδίων του Δημοσίου σε ΔΕΗ, ΕΛΠΕ και ΔΕΠΑ δεν είναι απαραίτητη για την επενδυτική τόνωση του κλάδου, ούτε παράγει προστιθέμενη αξία στην οικονομία».

Κατά τον ίδιο, οι λύσεις ώστε και το Δημόσιο να διατηρήσει τον έλεγχο των ενεργειακών επιχειρήσεων και έσοδα να υπάρξουν ταυτόχρονα με την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων είναι κατά περίπτωση η εισαγωγή των εταιρειών στο Χρηματιστήριο αντί της πώλησής τους σε στρατηγικούς επενδυτές και η υλοποίηση συμπράξεων με άλλες επιχειρήσεις ή επενδυτές.

Στο ΥΠΕΚΑ επικαλούνται το παράδειγμα του ΑΔΜΗΕ, για την αποκρατικοποίηση του οποίου προωθείται η μέθοδος της πώλησης μέρους των μετοχών του στο Χρηματιστήριο και σε στρατηγικό επενδυτή με ταυτόχρονη διατήρηση του 51% υπό δημόσιο έλεγχο και εν συνεχεία εισαγωγή πρόσθετου ποσοστού στο Χρηματιστήριο.

Το ίδιο μοντέλο επιθυμεί η κυβέρνηση να εφαρμοστεί τόσο στην περίπτωση του ΔΕΣΦΑ, εφόσον δεν προχωρήσει τελικά η πώληση του 66% της εταιρείας στην αζερική Socar και σε ευρωπαϊκή εταιρεία έναντι 400 εκατ. ευρώ, όσο και στη ΔΕΠΑ και τα ΕΛΠΕ.

Αντίστοιχα στην περίπτωση της ΔΕΗ, που είναι ήδη εισηγμένη στο Χ.Α. σε ποσοστό 49% και επίκειται η αναζήτηση αγοραστή για το 17% των μετοχών που έχουν μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ, η πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι είναι η δημιουργία επιχειρηματικών συμπράξεων τόσο στην παραγωγή όσο και στην εμπορία, με την πρώτη από αυτές να βρίσκεται ήδη στα σκαριά για τη δημιουργία της νέας λιγνιτικής μονάδας στη Φλώρινα (Μελίτη 2), προϋπολογισμού 700 εκατ. ευρώ, σε συνεργασία με τον κινεζικό κατασκευαστικό όμιλο CMEC.

efsyn.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα