"Άγνωστος Χ" το ΣτΕ για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Γρίφο για... γερούς λύτες αποτελεί ο τρόπος με τον οποίο το υπουργείο Περιβάλλοντος θα καταφέρει να παρακάμψει το σκόπελο του Συμβουλίου της Επικρατείας ενόψει της ρύθμισης που σχεδιάζει για την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων. Νομικές πηγές επισημαίνουν στο Capital.gr ότι η απόφαση του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου για την κατεδάφιση των 22 πολυτελών βιλών στη Χαλκιδική που διέθεταν νόμιμες οικοδομικές άδειες αλλάζει άρδην
τα δεδομένα, καθιστώντας ακόμη δυσκολότερη τη «θωράκιση» των σχεδιαζόμενων μέτρων έναντι πιθανής νομικής προσφυγής.

Η αβεβαιότητα όμως, εντείνεται, καθώς το Φθινόπωρο η ολομέλεια του ΣτΕ θα κρίνει εάν η ρύθμιση της τακτοποίησης ημιυπαίθριων που έχουν κλείσει παράνομα, δηλαδή αποτελούν χώρους με ......σωρεία πολεοδομικών παραβάσεων είναι συνταγματική. Εάν ληφθεί υπόψη ότι το σχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για «άφεση αμαρτιών» στους εκατοντάδες χιλιάδες αυθαιρετούχους θα στηριχθεί στην υφιστάμενη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους, γίνεται αντιληπτό ότι η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία βρίσκεται στον αέρα.

Αντισταθμιστικά οφέλη

Στο πλαίσιο αυτό, το αρμόδιο υπουργείο -έχει προαναγγείλει ότι τις προσεχείς ημέρες θα παρουσιάσει το πλαίσιο της ρύθμισης στο υπουργικό συμβούλιο- προσανατολίζεται στην δημιουργία περιβαλλοντικού οφέλους μέσω της «νομιμοποίησης» αυθαιρέτων.

Βέβαια, για την ώρα, το ΥΠΕΚΑ δεν έχει ξεκαθαρίσει πώς ακριβώς θα λειτουργεί το μοντέλο της... πράσινης «νομιμοποίησης» παράνομων κτισμάτων. Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου αρκέστηκε να αναφέρει ότι η δομημένη έκταση του εκτός σχεδίου αυθαιρέτου θα αντικαθίσταται με άλλη εντός της περιφέρειας του Δήμου έκταση όπου θα υλοποιείται πάρκο.

«Η απόφαση του ΣτΕ για τις αυθαίρετες κατοικίες στη Χαλκιδική δημιουργεί νέα δεδομένα στη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων. Πλέον τίθεται σε αμφιβολία η μαζική νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, δεδομένου ότι η συνταγματικότητα εκάστοτε νομοθετικής ρύθμισης ή προεδρικού διατάγματος μπορεί να προσβληθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Εξάλλου, αιτία ακύρωσης της ισχύος σχετικής νομοθετικής ρύθμισης θα μπορούσε να αποτελέσει η αμφισβήτηση της συνταγματικότητας του άρθρου του νόμου στο οποίο στηρίζεται η μαζική νομιμοποίηση» αναφέρει στο Capital.gr ο νομικός Περιβάλλοντος, Κώστας Διάκος.

Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομολογία του ΣτΕ, απαγορεύεται οποιαδήποτε νομιμοποίηση των αυθαιρέτων που ανεγέρθηκαν μετά το 1983, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι μίας μορφής «φόρμουλα» περιβαλλοντικού ισοζυγίου (μεταφορά συντελεστή δόμησης, ο οποίος θα αφαιρείται από δομήσιμα οικόπεδα ή παλαιά προς κατεδάφιση κτήρια που θα μετατρέπονται σε χώρους πρασίνου) είχε προταθεί, αλλά δεν προκρίθηκε για την περίπτωση των ημιυπαίθριων.

Ως αποτέλεσμα, το μόνο που είναι σίγουρο είναι ότι η σχεδιαζόμενη ρύθμιση του ΥΠΕΚΑ θα προβλέπει γενναία μείωση των προστίμων, νομιμοποίηση βάσει κατηγορίας κτίσματος (εντός, εκ
Keywords
Τυχαία Θέματα