Αλλαγή σχεδίου για τις αραβικές χώρες: Το εμπάργκο στο Κατάρ δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα

Οι χώρες του Κόλπου υπό τη Σαουδική Αραβία μελετούν τρόπους άρσης του αδιεξόδου που προκάλεσε το μποϋκοτάζ στο Κατάρ.

Το ζήτημα αναμένεται να τεθεί επί τάπητος στις διαβουλεύσεις που θα έχει σήμερα στο Λονδίνο ο πρίγκιπας του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν...
με την πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τερέζα Μέι.

Ο αποκλεισμός του εμιράτου προκάλεσε ζημιά στις οικονομίες των χωρών του Κόλπου, αλλά δεν κατάφερε να γονατίσει το Κατάρ, ούτε να οδηγήσει σε αλλαγή εξουσίας.

Σε μια πρώτη κίνησης καλής θέλησης
μελετάται το ενδεχόμενο οι δύο πλευρές να επιτρέπουν στους πολίτες των άλλων κρατών να ταξιδεύουν ελεύθερα, δηλαδή να άρουν η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος τον αεροπορικό αποκλεισμό, που εμπόδιζε αεροσκάφη από το Κατάρ να προσγειώνονται στα εδάφη τους ή να χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο τους.

Το μποϋκοτάζ επιβλήθηκε πριν από εννέα μήνες με τους γείτονες του Κατάρ να το κατηγορούν μεταξύ άλλων ότι υποθάλπει ακραία πολιτικά κινήματα στη Μέση Ανατολή, όπως η Μουσουλμανική Αδελφότητα, η Χαμάς και η Χεζμπολάχ και το εμιράτο να αρνείται επίμονα τις κατηγορίες.

Η Ουάσιγκτον επιθυμεί να τερματιστεί η διαμάχη, φοβούμενη μήπως ωθήσει το πλούσιο εμιράτο στην αγκαλιά του Ιράν, καθώς θα προτιμούσε οι χώρες του Κόλπου να συγκροτήσουν ένα κοινό μέτωπο απέναντι στις πυρηνικές φιλοδοξίες και τις ηγεμονικές βλέψεις της Τεχεράνης στην ευρύτερη περιοχή. Η μεγαλύτερη αμερικανική στρατιωτική βάση στην περιοχή βρίσκεται στο Κατάρ κι ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έχει κάνει προσεκτικά βήματα αποστασιοποίησης από την αρχική στάση της Ουάσιγκτον, που είχε στηρίξει τον Ιούνιο το μποϋκοτάζ.

Οι διαθέσεις του Ριάντ αναμένεται να διαφανούν και στις επαφές που θα έχει με τον Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσιγκτον ο μπιν Σαλμάν αργότερα εντός του μήνα.

Την ίδια ώρα το Κατάρ εκπονεί ένα σχέδιο για ένα σύμφωνο ασφαλείας της Μέσης Ανατολής, που θα περιλαμβάνει όχι μόνον τις χώρες του Κόλπου αλλά και άλλα κράτη της περιοχής, με στόχο να αντιμετωπίσει την «μονομερή, τυχοδιωκτική», όπως τη χαρακτηρίζει πολιτική της Σαουδικής Αραβίας και να πείσει τη Δύση ότι διαθέτει ένα εναλλακτικό όραμα για τη σταθερότητα και τη συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή.
Keywords
Τυχαία Θέματα